De wijnkelder van chef Henk van Oudenhove in Sans Cravate

Sabato tipt de wijnbar, Henk van Oudenhove van Sans Cravate in Brugge tipt de wijn: eigenzinnig én natuurlijk.

Sterrenservice Het voorste gedeelte van dit sterrenrestaurant, met uitzicht op de open keuken, is ingericht als wijnbar. Wie wil, kan zelfs wijn mee naar huis nemen. Want zoals hij vlees en delicatessen van op het menu verkoopt, zo biedt chef Henk van Oudenhove ook de flessen van zijn wijnkaart te koop aan. ‘Ik wil er geen echte winkel van maken, ik zie het meer als een service voor mijn klanten.’

Advertentie

Flessenrush De passie voor wijn is het restaurant overstegen: ook in de voormalige slaapkamer van de kinderen, boven het restaurant en in de kelder van het ‘Sans Cravate’-hotel aan de overkant van de straat liggen flessen opgeslagen. ‘Alleen ik weet waar alle flessen liggen’, zegt de chef. ‘Dat maakt het niet altijd gemakkelijk: soms moet ik in alle drukte de keuken uit om een fles uit de voorraad te halen.’

©Pieter D'Hoop

Egoïstisch Van Oudenhove is een wijnfreak. Ook in zijn vrije uren is hij gedreven met wijn bezig. De wijnkaart van Sans Cravate noemt hij ‘een beetje egoïstisch’, omdat het een persoonlijke opsomming van lievelingsflessen is. Hij heeft een zwak voor champagne.

Wijnen én bieren Ruim 300 verschillende wijnen, vooral uit Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Ook enkele flessen uit Zuid-Afrika, Californië en Libanon. Op een krijtbord staan steevast extra wijnen per glas. Bijna geen enkele wijn uit Bordeaux, en de flessen uit die appellatie die er wel zijn, zijn atypisch. Overwegend natuurlijk gemaakte of biodynamische wijnen. Ook een mooie bierkaart.

Advertentie
Advertentie
©Pieter D'Hoop

Eten Een aparte kaart met barhapjes, van ceviche over huisgemaakte paté tot côte à l’os.

Rekening Wie een fles ter plaatse wil drinken, betaalt 20 euro kurkrecht. Wijn per glas 11 euro. Barhapjes tussen 8 en 21 euro.

Sans Cravate - Bar à vins. Langestraat 159, 8000 Brugge. Tel. 050/67.83.10
sanscravate.be
Ma en di 12-14 uur en 18.30-22 uur. Vr 12-14 uur en 18-22 uur. Za 12-14 uur.

Advertentie