12 kerstboxen van topchefs voor een culinair feestje

Als je dan toch in beperkte kring kerst en nieuwjaar moet vieren, dan tenminste met een feestmaal dat alle verwachtingen overtreft. Ontdek hier wat Belgische topchefs zoal voor u in petto hebben.

Willem Hiele

Waar: Koksijde

Advertentie
Advertentie
Willem Hiele creëerde ook een Bisquebox (€40).

In het gerieflijke vissershuisje van Willem Hiele in Koksijde is de sfeer bijna net zo belangrijk als de pure keuken die de chef er op het buitenvuur bereidt. Dat is met zijn kerstbox niet anders: bij het menu (180 euro voor 2 personen) vol kwaliteitsvoer hoort ook een dromerige playlist. Wie wat verder woont, kan van het afhalen een dagtripje maken, want in de belevingsboetiek vallen ook enkele duurzame cadeautjes te scoren.

Advertentie

Bestellen: mogelijk tot 20 december via deze link.

Afhalen: bij Willem Hiele op 24 december tussen 10 en 17 uur.

Advertentie
Advertentie

Filip Claeys, De Jonkman

Waar: Brugge, Knokke, Oostende, Gent, Brussel

Advertentie
Kerstmis & Oudjaar @home met De Jonkman.

Filip Claeys is een van de bezielers van North Sea Chefs, een collectief van Belgische chefs dat het gebruik van duurzame vis promoot. Die passie valt ook af te lezen van zijn eindejaarsmenu (85 euro p.p.), met maar liefst vijf schatten uit de Noordzee als aperitief en een vers gevangen tarbot als hoofdgerecht. Bovendien biedt de chef een vissig ‘day after recovery menu’ (25 euro p.p.) aan.

Bestellen: tot uiterlijk de zondagavond, 23 uur voor kerstavond en voor oudjaar via deze link.

Afhalen: tussen 12 en 14 uur in het restaurant in Brugge en in Tino’s Groenten in Knokke. Thuisbezorging kan in de regio’s Oostende, Gent en Brussel.

Gert De Mangeleer, Hertog Jan

Waar: Op verschillende locaties in Vlaanderen (Zedelgem, Sint-Martens-Latem, Edegem, Antwerpen, Kortrijk, Zellik)

De 'Let's Celebrate Foodbox' van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens.
©Hertog Jan

Eerder schreven we al enthousiast over de takeaway met hoog feelgoodgehalte van sterrenchef Gert De Mangeleer en vennoot-sommelier Joachim Boudens. Maar met hun eindejaarsbox (99 euro p.p.) trekken de heren van Hertog Jan pas echt alle registers open. Zo kan je het viergangenmenu personaliseren met hapjes als oesters, ibericokroketjes of gefruite inktvisringen. Helemaal ‘hapklaar’ wordt het feestmaal dankzij de bijpassende wijnen, huisgemaakte cocktails en zelfs enkele cadeautjes die je in één klik mee in de winkelmand gooit. Voor de luie levensgenieter.

Bestellen: voor kerst tot zaterdag 19 december en voor Nieuwjaar tot zaterdag 26 december, via deze link.

Afhalen: donderdag 24 en 31 december tussen 10 en 12 uur op de verschillende locaties.

Peppe Giacomazza, La Botte en Peppe’s

Waar: Over heel Vlaanderen en in Brussel (Peppe’s) en in Genk, Mechelen en Vlaams-Brabant (La Botte).

Met een score van 16/20 is La Botte, het Genkse restaurant van Njam-chef Peppe Giacomazza, een van de sterkste stijgers in de pas verschenen Gault&Millau-gids. Voor zijn eindejaarsbox (79,50 euro p.p. voor kerst, 89,50 euro p.p. voor Nieuwjaar) gaf hij zijn Italiaanse signatuurgerechten een extra exclusieve twist, gaande van polpettone (vleesbrood) met mortadella en truffel tot ‘kerstpasta’ met zeevruchten. 
Mag het wat toegankelijker? De chef is ook de bedenker achter restaurant Peppe’s, waar je Italiaanse klassiekers à la carte kan bestellen (18,50-24,50 euro).

Bestellen: ten laatste op 23 december voor 18 uur via deze link voor La Botte en hier voor Peppe’s.

Afhalen: Peppe’s: op 24 december tot 14 uur, op 29 december tot 18 uur en op 30 december tot 16 uur. Levering in tal van gemeenten (zie website).  La Botte: op 24 en 31 december tussen 12 en 17.30 uur. Pick-up in Genk en Mechelen, levering in de regio Vlaams-Brabant. 

Lees wat wij vonden van Peppe's en La Botte.

Nick Bril, August

Waar: Antwerpen

Foto: Laura Willems
©August Antwerpen

Het eeuwige probleem met een menu: er is altijd wel een tafelgast die een van de ingrediënten absoluut niet binnenkrijgt, en dat is dan nog buiten vegetariërs en veganisten gerekend. Gemakkelijker is het om bij August, geesteskind van Nick Bril en Pieter Starmans, zelf je kerstmaal samen te stellen. Van kreeft en oesters tot burrata of aubergine uit de oven, hier vinden zelfs moeilijke eters hun gading.

Bestellen: in de winkel zelf, of via e-mail naar shop@august-antwerp.com

Ophalen: van 10 tot 18 uur in de winkel (op 24 december uitzonderlijk maar tot 16 uur).

Viki Geunes, Zilte

Waar: Antwerpen en Knokke

De kerstbox van Zilte en Dim Dining.

Minstens zo indrukwekkend als het eten is het uitzicht dat je er in restaurant Zilte bij geserveerd krijgt. Om dat deels te compenseren, is zijn kerstbox (125 euro p.p.) inclusief een ritje in het reuzenrad op het Antwerpse Steenplein. Viki Geunes brengt ook culinaire hoogvliegers: de sterrenchef sloeg de handen in elkaar met chef Jonas Kellens van Dim Dining, wat resulteerde in een interessante mix van Japanse en Belgische hapjes. Zo worden heilbot en noordzeekrab afgewisseld met sushi en takoyaki (octopus met mango en gefermenteerde tonijn), en komt de kreeft met ponzu en dimsum. 

Bestellen: via Best of Antwerp.

Afhalen: 24 (12-16 uur), 25 en 26 (10-14 uur) december in Antwerpen (MAS), alsook 24 en 25 december (10-12 uur) in Knokke (Royal Zoute Tennis Club).

Olly Ceulenaere, Publiek

Waar: Gent

Jingle Box (Foto: Michiel De Vijver)

Ook in Gent spelen chefs maar al te graag onder één hoedje. Zo bevat de ‘Jingle Box’ (89 euro p.p.) naast een in de oven gegaarde polderhoen van Flemish Foodie Olly Ceulenaere ook een selectie Japans geïnspireerde hapjes van izakaya Astro Boy én een brunchpakket van franzgustav voor de dag erna. Extra bonus: ook een vegetarisch menu is beschikbaar. Verder uitbreiden kan met de cocktails van Astro Boy, aangepaste natuurwijnen van Altrovino, een boeket van Bloemen Marleentje én zoetigheden van patissier Joost Arijs. Een aangepaste playlist samengesteld door Gentse muzikanten maakt het feestje compleet. 

Bestellen: op de website jinglebox.be

Afhalen: op 24 december en 31 december in Gent (parking naast franzgustav).

Marcelo Ballardin, Oak

Waar: Antwerpen en Gent 

Op zijn beurt ging de Italiaans-Braziliaanse Gentenaar Marcelo Ballardin in zee met chef-patissier Roger Van Damme. Bijgevolg is zijn ‘Dinner by Marcelo’ (75 euro p.p.) niet alleen goed voor Ballardins heerlijke shakshouka, gekonfijte aardappelen en Wellington Beef, maar ook een dessert van Van Damme. Daarnaast zitten allerlei aperitiefhapjes, een fles wijn, een cocktail en een playlist mee in het pakket.

Bestellen: Via deze link - snel zijn is de boodschap, want de eerste lading van de box geraakte in een mum van tijd uitverkocht.
Afhalen: 23, 24, 30 en 31 december in Gent (Oak) of Antwerpen (Het Gebaar). 

Nicolas Decloedt, Humus x Hortense

Waar: Brussel

Foie gras, paté en kalkoen: voor vegetariërs kan al het vleesgeweld dezer dagen nogal ontmoedigend overkomen. Een verademing is dan het aanbod van Humus x Hortense, waar de vier groentegangen (62 euro p.p.) bovendien 100 procent lokaal en seizoensgebonden zijn. Verwacht geen linzen of quinoa, wel een verfijnde canneloni van biet en klaver of gelakte bloemkool met uienkroketjes. Aan te vullen met een plantaardige aperobox, botanische cocktails, natuurwijn en huisgemaakte producten als pickles, crackers of kimchi.

Bestellen: via deze link.

Afhalen: op 24, 25, 26 en 31 december tussen 11 en 14 uur in de winkel.

Isabelle Arpin, La Bonne Étoile

Waar: Brussel, Braine L’Alleud, Bioul (Namen)

La Bonne Étoile is de traiteurdienst van Isabelle Arpin, die zich tijdens de lockdown engageerde voor het zorgpersoneel en andere getroffenen door de coronacrisis. Dat doet de Brusselse sterrenchef nu opnieuw met haar sociaal gezind eindejaarsmenu (80 euro p.p. voor kerst, 85 euro p.p. voor Nieuwjaar), dat ook culinair niet moet onderdoen. Sint-jakobsvruchten met kaviaar en wodka, foie gras met oranjebloesem-soja of tong met mousseline van oesters: dit is Arpin in al haar inventiviteit. 

Bestellen: via deze link.

Afhalen: op 23, 24, 25 en 26 december voor kerst en op 30 en 31 december en 1 januari voor het nieuwjaar, tussen 15 en 17 uur in het restaurant en tussen 15 en 19 uur bij de partners (Elsene, Ukkel, Bioul, Braine L’Alleud). Levering kan in alle Brusselse gemeenten.

Sang Hoon Degeimbre, L’air du temps

Waar: Liernu (Namen)

Met San, Toshiro, Vertige en Rizom houdt de Koreaans-Brusselse chef Sang Hoon Degeimbre er heel wat nevenprojecten op na, maar voor zijn kerstmenu (95 euro p.p. voor kerst, 150 euro p.p. voor Nieuwjaar) focust hij op zijn exclusiefste bastion: L’air du temps, een hoeve nabij Namen. Als vanouds mixt Degeimbre vaste waarden met een verrassende twist, zoals een kerststronk van praliné en toffee crunch of een Bressekip gevuld met morieljes. 

Bestellen: via deze link.

Ophalen: donderdag 24 of 31 december van 12 tot 15 uur in het restaurant. 

Lees hier wat wij vonden van SanToshiro en Vertige.

Daniël Van Lint, Le Fou est Belge

Waar: Somme-Leuze (Marche-en-Famenne)

Dit legendarisch restaurant in Heure en Famenne maakt speciaal voor deze kerst een comeback. Op het menu (60 euro p.p. voor 9 gangen) staan de voornaamste signatuurgerechten van Daniël Van Lint, een chef die foodies op handen dragen. Denk: sint-jakobsvruchten in papillot, tournedos van reekalf in een spekjasje of huisgemaakt verloren brood met gekarameliseerde appeltjes. ‘Vaut le détour’, zou Michelin zeggen.

Bestellen: ten laatste op 17 december via deze link.

Afhalen: Op 24 december in het restaurant. Levering aan huis is mogelijk mits bijkomende kosten (afhankelijk van het bestelbedrag).