5 Belgische toprestaurants voor de klassieke Franse keuken

De klassieke Franse keuken is helemaal terug. Lièvre à la royale bij Colette-De Vijvers of boeuf rossini bij Bozar: in deze vijf Belgische restaurants proef je ze.

1 | D’Eugénie à Emilie, Saint-Ghislain (Henegouwen)

In zijn hoekhuis aan een rustig plein in Saint-Ghislain stelt tweesterrenchef Eric Fernez een aparte kaart voor met ‘tijdloze’ gerechten.
©Cici Olsson
Advertentie

Er zijn weinig liefhebbers die beter de geschiedenis van de Franse gastronomie kennen dan Eric Fernez. In zijn hoekhuis aan een rustig plein in Saint-Ghislain stelt de tweesterrenchef een aparte kaart voor met ‘tijdloze’ gerechten, zoals kikkerbillen met peterselie en look en sole Fernand Point. Die gegratineerde zeetong is een ode aan de legendarische Fernand Point, de chef die in 1933 drie sterren behaalde voor zijn restaurant in Vienne, bij Lyon.

** bij Michelin | 17,5/20 bij Gault&Millau

| Website | eugenie-emilie.be

Exit dashi, enter pithivier | De klassieke Franse keuken is terug

2 | Colette-De Vijvers, Averbode (Vlaams-Brabant)

** bij Michelin | 16,5/20 bij Gault&Millau

Advertentie
Advertentie

Thijs Vervloet werkte in ‘t Fornuis in Antwerpen en bij de Franse chef Joël Robuchon. Daar hield hij een liefde voor de klassieke gastronomie aan over. In de serene setting van zijn restaurant aan de vijvers van Averbode is het genieten van onder meer kreeft armoricaine, lièvre à la royale en chocoladesoufflé.

| Website | restaurantcolette.be

3 | Bozar, Brussel

** bij Michelin | 17/20 bij Gault&Millau

Sinds Karen Torosyan in 2015 wereldkampioen pâté en croûte werd – het winnende gerecht staat soms nog op de kaart – heeft hij zijn levenswerk gemaakt van de herwaardering van Franse klassiekers. In zijn art-decorestaurant in de cultuurtempel Bozar serveert hij magistrale versies van onder meer boeuf rossini en koulibiak, een taart met zalm.

| Website | bozarrestaurant.be

In zijn art-decorestaurant in de cultuurtempel Bozar serveert sterrenchef Karen Torosyan magistrale versies van klassieke gerechten.
©Pieter D'Hoop

4 | Franq, Antwerpen

* bij Michelin | 15/20 bij Gault&Millau

In dit gestileerde hotel-restaurant in het centrum van Antwerpen verweeft Tim Meuleneire hedendaagse gerechten met interpretaties van bereidingen uit de oude doos. Zo verwijst de rog grenobloise naar een klassieker waarbij vis het gezelschap krijgt van partjes citroen, kappers en broodcroutons. Daarbij komen pommes boulangères, nog zo’n ouderwetse klassieker.

| Website | hotelfranq.com

In Franq, een gestileerd hotel-restaurant in het centrum van Antwerpen, verweeft Tim Meuleneire hedendaagse gerechten met interpretaties van bereidingen uit de oude doos.
©Hanne Joosen

5 | Zet’Joe, Brugge

* bij Michelin | 17/20 bij Gault&Millau

Voormalig driesterrenchef Geert Van Hecke toont in zijn kleine luxezaak hoe genereus gerechten uit grootmoeders tijd kunnen zijn. Zo is het de moeite hier konijn à la royale te proeven, de Van Hecke-versie van haas royale, met een saus van bruin bier. Nog zo’n machtige specialiteit is de pithivier met gevogelte, schorseneer, truffel en foie gras.

| Website | zetjoe.be

Advertentie