5 zalige terrassen | Van luxueus tot casual

Klink mee op de zomer in de beste wijn- en cocktailbars van België. Vandaag: vijf heerlijke terrassen, van luxueus tot casual.

Vanop een stadsterras mensen kijken, een glas drinken met de voeten aan het water of te midden de wijngaarden zitten. Op een zomers terras met een goed glas wijn is het leven net iets mooier. Vijf zomerse wijnbars met een opmerkelijk terras, van Antwerpen over Gent tot Quévy.

1 | Antwerpen | Fiskeskur

Advertentie

Voeten aan het water

Een voormalig douanehuisje is het decor voor dit hippe visrestaurant met wijnbar. Onder grote tentzeilen is het zalig zitten met zicht op het Kattendijkdok.

Advertentie

Highlight

Met tweehonderd plaatsen bevrijdt dit enorme terras aan het water gasten van reservatiestress. Een toffe plek om de zon te zien zakken met een glas witte wijn en wat oesters.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Fiskeskur in Antwerpen: degelijke vis in een voormalig douanehuisje

Drinken

Op de indrukwekkende drankenkaart staat een uitgebreide lijst lekkers, van Spaanse vermout over cider, sake, bier en kombucha tot wijn. Europese wijnen, met veel aandacht voor natuurwijn en Belgische domeinen, maar ook oranje wijn, pét-nat en andere trendy brouwsels. Ruime keuze per glas (de meeste wijnen kosten tussen 7,5 en 11 euro).

Eten

Een paar oesters van de Oesterij in Yerseke (4,5 euro per stuk) of rillette van makreel (12,5 euro met brood en gepekelde groenten) voor de kleine honger, vis van de grill (ongeveer 28,5 euro, met groenten) voor een substantiëlere maaltijd.

Tip

Fiskeskur ligt vlak bij het MAS en tegenover het Red Star Line Museum – een mooie afsluiter van een museumbezoek.

Praktisch

Alle dagen open van 10 tot 22 uur.
Geen reservaties.

Fiskeskur | Antwerpen

Kattendijkdok-Oostkaai 20b, 2000 Antwerpen, België

2 | Quévy | Domaine du Chant d’Éole

Tussen de wijngaarden

Met zijn 52 hectare is Domaine du Chant d’Éole in Quévy, ten zuiden van Bergen, de grootste wijngaard van België. In het midden van de velden, onder tentzeilen, heeft de schuimwijnmaker een zomerterras opgesteld.

Highlight

Van de inkom van het domein is het nog een hele tocht door de wijngaard naar de wijnbar, te voet of met een pendelkarretje, maar het uitzicht is de moeite.

Naar de cosmetica via een wijngaard | Is cosmeticalijn Maison Éole de Belgische Caudalie?

Drinken

Uiteraard kan je hier de schuimwijnen van het domein (blanc de blancs, rosé) per glas proeven. Ook de rest van de ruime drankenkaart is Belgisch: zelfs de Franse en Italiaanse wijnen zijn afkomstig van domeinen met een Belgische link. Belgische bieren en vijf verschillende Belgische gins vullen het aanbod aan. Er zijn al flessen wijn vanaf 18 euro.

Eten

Naast de onvermijdelijke charcuterieplank (met een keuze tussen varkens- en rundsvleeswaren) ook een tiental tapas: kroket van varkenspoot, tapenades en kaasbeignets. Prijzen van 9 tot 35 euro.

Tip

Naast de bar, in een houten chalet, serveert La Brasserie d’Éole degelijke gerechten. En eind juli opent op het dak van de wijnmakerij een gastronomisch restaurant onder leiding van voormalig sterrenchef Benoît Neusy.

Praktisch

Open vanaf 12 uur.
Maandag en dinsdag gesloten.
Reserveren mogelijk voor de brasserie, niet voor het terras.

Domaine du Chant d’Eole | Quévy

Grand Route 58, 7040 Quévy, België

3 | Lanaken | Bar Papillon in hotel La Butte aux Bois

Afgeborsteld terras in luxehotel

Het somptueuze hotel La Butte aux Bois, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen, heeft niet alleen een tweesterrenrestaurant en een bistro in huis, maar ook een luxueuze bar. Tijdens de zomer krijgt de bar een verlengstuk aan een chic terras.

Highlight

Kiezen uit zeven verschillende champagnes met zicht op een onberispelijk onderhouden tuin: soms kan het leven moeilijk zijn.

Bistro Le Ciel in Lanaken | ‘Wat zou Escoffier vinden van tonijn met mango?’

Drinken

Klassieke cocktails en ruim dertig wijnreferenties. Veel klassieke namen: chablis, pouilly-fumé, saint-émilion en barolo. De goedkoopste wijn per glas kost 11 euro, de duurste fles 160 euro (blanc de blancs van Ruinart).

Eten

Kleine hapjes zoals Zeeuwse oesters met yuzu en koriander (15 euro voor twee), gemarineerde sardines (10 euro voor twee) of ganzenleverkroketjes (18 euro voor drie). Daarnaast ook stevigere kost, zoals kibbeling met remoulade (9 euro) en zelfs frieten met verse truffel en parmezaan (25 euro).

Advertentie
De luxueuze bar van hotel La Butte aux Bois, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Tip

Hier beginnen mooie wandel- en fietsroutes door het Nationaal Park.

Praktisch

Geopend van 11 tot 24 uur.
Geen reservaties.

La Butte aux Bois | Lanaken

Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken, België

4 | Watermaal-Bosvoorde | Fox Food Market

Terras aan het water

Van 1970 tot 2017 was dit opulente kantoorgebouw, met bronzen ramen en omringd door een park van negen hectare, het hoofdkwartier van de verzekeraars Royale Belge en AXA. Vandaag is het luxepand volop in reconversie: een deel van de begane grond is zopas in gebruik genomen als Fox Food Market, met een ruim terras dat uitkijkt op een kunstmatige vijver.

Highlight

Het terras is al even buitenmaats groot als al de rest van dit reuzencomplex. Wie wil, kan ook uitwijken naar binnen, plaats genoeg.

Hotel Mix, Brussel | Megalomaan hotelproject in oud AXA-gebouw

Drinken

De centrale bar, knap gemaakt van blokken stampbeton, serveert kombucha en spritz, maar ook zes soorten schuimwijn, van de Belgische Brut de Bioul (64 euro) tot R de Ruinart (180 euro). Korte wijnkaart, met drie wijnen van de tap (4,9 euro per glas) en veertien andere referenties. Daarbij veel bekende namen, zoals Mâcon-Vinzelles (49 euro), Gavi uit Piëmonte (46 euro) en Petit Bocq uit de Médoc (54 euro). Vijf van die wijnen zijn ook per glas te krijgen (rond 6 euro).

Eten

Dertien foodstands bieden vooral hapklaar comfortfood aan, al kan je bij La Truffe Noir ook pasta met truffel (19 euro) eten. Er zit zowel maki-sushi (met zalm, 8,5 euro voor acht stuks) in het aanbod als taco’s met kip (14,5 euro voor drie), garnaalkroket (9 euro) en een falafelburger (12,4 euro).

Praktisch

7/7 open van 12 tot 23.30 uur.
Geen reservaties.

FOX Food Market | Watermaal-Bosvoorde

Vorstlaan 25, 1170 Watermaal-Bosvoorde, België

5 | Gent | ONA

Twee stadsterrassen, veertig wijnen per glas

Hun eerste wijnbar aan de Nederkouter gaf Ona Rombaut en Arne Braeckman zin om een tweede ONA (Ona eN Arne) te openen. Die kwam er in de lente van dit jaar, vlak bij het Belfort.

Highlight

Beide vestigingen hebben een stadsterras aan de straatkant: een goede plek om mensen te kijken met een goed glas wijn bij de hand. Binnen is het ook gezellig.

Ona Rombaut van de Gentse wijnbar Ona is ‘Wine Lady of the Year’

Drinken

Een mooie speeltuin van veertig Europese referenties, van een strakke, zilte albariño tot een barolo vol power. Die zijn allemaal per glas te krijgen, een zeldzaam plezier. Prijzen variëren van vijf tot twintig euro per glas. Daarnaast komen nog suggesties van het moment. Er zijn ook vijf goede niet-alcoholische aperitieven voorhanden.

Eten

Een kleine kaart met charcuterie en kaas, maar ook een toast met gehakt en pickles (8,5 euro), een kleine pizza met sardines en ricotta (11,5 euro) of Aziatisch gekruide chickenwings (9 euro). Het ONA-signatuurgerecht is een boterham met choco (7,5 euro) waarbij het team een glas Marsala (7 euro) adviseert.

Praktisch

Donderdag en vrijdag open vanaf 16 uur, zaterdag en zondag vanaf 14 uur.

ONA Nederkouter | Gent

België, Nederkouter 71, 9000 Gent, België

Maandag tot en met vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag vanaf 14 uur.

ONA Belfort | Gent

Belfortstraat 29, 9000 Gent, België

Reserveren kan via de website, maar ONA houdt de meeste stoelen vrij voor klanten die gewoon langskomen.

Advertentie