sabato

Deze tien topchefs lanceerden een origineel zomerconcept

Het Mexicaanse restaurant Bicho Malo sloeg de handen in elkaar met sterrenchef Syrco Bakker. ©Bicho de las Dunas

Door de verstrengde coronamaatregelen laait de klopjacht op een restaurant met een terras weer op. Deze tien topchefs gingen nog een stapje verder, en staken hun restaurant in een gloednieuw, coronaproof zomerjasje.

Bicho de las Dunas, Gent

U kent Syrco Bakker als de discipel van Sergio Herman die inmiddels de plak zwaait in de keuken van Pure C in Cadzand. Maar de Zeeuwse chef is ook de bedenker van de kruidendrank Hierbas de Las Dunas.  Die frisse dorstlesser speelt nu de hoofdrol in de zopas geopende pop-upbar Bicho de las Dunas, een samenwerking met het Mexicaanse restaurant Bicho Malo.

Badend in de Zuid-Amerikaanse sferen wordt ‘een upgrade van Mexicaans streetfood’ geserveerd in een gezellige stadstuin langs het water. Op het menu: vongole, meatballs en taco’s met pulled pork, maar ook meer funky combinaties zoals de ‘drunken oyster’, een oester gedoopt in mezcal. Extra troef: tijdens een boottochtje kan je er ook aanmeren en je bestelling naar beneden laten hijsen met de waterlift.

Jakobijnenstraat 2, 9000 Gent. Voorlopig tot eind augustus. Meer info op de Instagram-account van Bicho De Las Dunas.

Fleur de Lin, Zele

Chef Lode De Roover was een van de eersten om op de kar te springen van het coronaproof zomerrestaurant. Op de parking van zijn Fleur De Lin creëerde hij met tenten een sfeer die een strandbar in Ibiza moet nabootsen, compleet met tropische planten en loungemuziek. Daar showt hij een sterk staaltje outdoorcooking, met onder meer wilde gamba’s en zeekat recht van de gigantische Ofyr-BBQ.

Lokerenbaan 100, 9240 Zele. Nog tot 30 augustus. Ontdekkingsmenu vanaf €72, te reserveren via www.fleurdelin.be

Less Eatery, Zedelgem

Goed nieuws voor iedereen die Hertog Jan mist. Chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens verkassen hun L.E.S.S. Eatery tijdelijk van het Brugse centrum naar de oude Hertog Jan-hoeve in Zedelgem. Ze richtten er een openluchtrestaurant in waar iedereen ver genoeg uit elkaar kan zitten, met uitzicht op de moestuin.

Loppemsestraat 52, 8210 Zedelgem. Nog tot 30 augustus, www.summer.l-e-s-s.be

Colette, Averbode

Toen chef-kok Thijs Vervloet tot de vaststelling kwam dat hij in zijn Colette in Westerlo door de coronamaatregelen slechts tien gasten zou kunnen bedienen, nam hij een drastische beslissing. Hij verhuisde het sterrenrestaurant naar een zomers paviljoen op het domein De Vijvers in Averbode. Midden in de natuur installeerde hij er een fabelachtig terras langs de waterkant. Op het menu: een kalfstartaar met kaviaar, zomerree met kersen en jonge bietjes of verse makreel met Yuzu. Achteraf nog naar huis rijden is nergens voor nodig, want op het domein verrees ook de luxueuze Glamping Colette.

Judocus Pauwelslaan, 3271 Averbode. De all-informule van 5 gangen, inclusief een glas champagne, water en aangepaste wijnen kost €165 per persoon en kan gereserveerd worden op www.restaurantcolette.be.

La Bicicletta, Kortrijk

Met een eenvoudig coronaproef terras namen Sofie Delbeke en Matthieu Beudaert geen genoegen. Boven op hun vernieuwde, pittoreske patio toverden ze hun restaurant Beudaert om tot La Bicicletta, een trattoria in Italiaanse sferen. Op de kaart werd de Frans-Belgische keuken ingeruild voor ossobucco, huisgemaakte ravioli en carpaccio van rundsvlees. Om de avond sfeervol af te sluiten transformeerde ook het dakterras tot de zogenaamde King Kong Rooftop, inclusief loungezetels en dj-sets.

Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk. Menu à la carte, te reserveren op www.beudaert.be

BRUTAL, Brugge

Bistro Bruut is een vaste waarde in Brugge voor de authentieke Vlaamse keuken. Met emotie en veel talent komt chef Bruno Timperman op voor het Vlaamse terroir. Dat concept gooit hij nu over een andere boeg: het restaurant vervelde tot  BRUTAL by BRUUT, een gezellige bar met de natuurwijnen van topsommelier Gauthier Cauwels en daarop afgestemde culinaire hapjes. Onze tip: de ragout van mosselen, een perfect uitgebalanceerde combinatie van lichtgebrande peer, saus op basis van sjalot, bieslook en dragonsap. Bovenaards lekker.

Meerstraat 9, 8000 Brugge. Voorlopig tot eind augustus. Menu à la carte, reserveren via www.bistrobruut.be

Cubegarden,Helchteren

In Amsterdam werden de serres waarin je afgesloten met je bubbel kan dineren enkele weken geleden wereldnieuws. Maar ook in Limburg verrezen de net zo originele ‘cubes’, in de vijvertuin van eventlocatie De Barrier. De keuken staat onder leiding van chef Tom Verheyen, die zijn strepen verdiende in sterrenzaken zoals Comme Chez Soi en Clos St. Denis. Op vrijdag kan je er intekenen voor een BBQ van zeevruchten, op zaterdag is er ‘Cube Club’ met spektakels en dj-sets, op zondag is het dan weer uitkateren geblazen tijdens de Brunch & Bubbels. En voor wie geen cube kon bemachtigen, is er nog het feeëriek aangeklede zomerterras.

Grote Baan 9, Houthalen-Helchteren. Een cube kost €300, het BBQ-pakket €480 per cube en de clubavond vanaf €15O per persoon. Reserveren op www.debarrier.com

The Floating Table, Boom

Voor de vierde keer op rij siert het pop-uprestaurant Dinner on The Lake menig Instagram-kanaal met de fotogenieke tafelsetting en lonkende gerechtjes. De locatie voor al dat moois is dit jaar De Schorre in Boom, waar je kan plaatsnemen aan de drijvende tafels op het water of in een botanisch ingerichte serre (vanaf 1 september). Op het menu staat een gastronomische barbecue, die je vervolgens kan afsluiten met een overnachting in de tipi’s langs het meer.

Schommelei 1, 2850 Boom. Het driegangendiner van ‘The Floating Table’, inclusief amuses en dranken, kost €150 en kan gereserveerd worden via www.dinneronthelake.com

Fabrique, Drongen (Gent)

De Blanc Fixe, onder Gentenaars welbekend als een idyllische eventlocatie in Drongen, werd twee weken geleden op originele wijze herbestemd tot zomerrestaurant. Zowel in de ‘geheime tuin’ als het bos werden houten tafels neergepoot, afgewerkt met romantische sfeerverlichting en vuurkorven. Chef Sam D’Huyvetter serveert er een ‘uplevel grill experience’, met vooral veel gerechtjes om te delen.

Drongenstationstraat 2, 9031 Drongen. Voorlopig tot eind augustus. Het driegangenmenu kost €58 per persoon, te reserveren via www.fabriquepopup.be

Le Pristine, Antwerpen

Het culinaire bloed stroomt waar het niet gaan kan. Topchef Sergio Herman opende op 14 juli opnieuw een culinaire hotspot, in Antwerpen deze keer. Le Pristine is een samenwerking met de familie Dheedene, de eigenaars van de modewinkel Verso, en zal de pure Zeeuwse keuken serveren, overgoten met de flair van de Italiaanse gastronomie.

Reserveren via www.lepristine.com voor het restaurant. Voor de bar, met tapas en lunch op de kaart, worden geen reservaties opgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie