Van Peruaans tot Ethiopisch: ook wat de takeawayscene betreft, barst onze hoofdstad van de originele eetplekken die je smaakpapillen naar verre oorden voeren.
Japans-Peruaans: Sanzaru
HET RESTAURANT: Nathan Urbanowiez (ex-Bon Bon en Le Coriandre) kookt creatieve gerechten die gebaseerd zijn op de Nikkei-keuken, een fusionstijl die we te danken hebben aan de Japanse migratie in Peru aan het einde van de 19de eeuw. Nikkei combineert limoen, rode ui en koriander met miso, dashi en rijstazijn, een mix van de Peruaanse ceviche en de Japanse umami.
OP HET TAKEAWAYMENU: Verschillende kleinere gerechtjes om te delen, exclusief op vrijdag- en zaterdagavond op te halen in het restaurant (bekijk de Facebook-pagina voor de laatste updates). Chef Urbanowiez maakt intrigerende gerechten, zoals met gember gelakte kreeft die samenkomt met bouchotmosselen, saffraan en mango. Bij een ceviche van kabeljauw serveert de chef dan weer mosterzaadjes, muntolie en kokosnoot. Zijn bordjes zien er bovendien om ter mooist uit.
DE REKENING: de shairinggerechtjes voor takeaway kosten tussen 8 en 22 euro. Een minimum van twee gerechten per persoon wordt aangeraden.
Grieks: Notos
HET RESTAURANT: Als Griekse expat in dienst van de Europese Commissie ergerde Constantin Erinkoglou zich aan de clichématige behandeling die de Griekse keuken in België doorgaans krijgt. Om te tonen dat culinair Griekenland meer is dan moussaka, tarama en tzatziki opende hij dit restaurant.
OP HET TAKEAWAYMENU: Een wekelijks wisselende kaart met telkens een vijftal voor- en hoofdgerechten en desserts, telkens op te halen in het restaurant. Mooie producten, van langoustines tot lamsvlees, wisselen af met authentieke Griekse bereidingen, zoals inktvis met skordalia, een Griekse variant van puree. Mooie wijnkaart met Griekse flessen.
DE REKENING: Voorgerechten kosten tussen 8 euro en 15 euro, voor hoofdgerechten betaal je tussen 17 euro en 22 euro.
Chinees: Knees to Chin
HET RESTAURANT: Knees to Chin telt vier locaties in Brussel. Je eet er lekkere, seizoensgebonden 'springrolls' met vlees, vis of in een veggievariant, zowel met smaken uit Azië als van bij ons. Oprichtsters Roxane en Agathe Gernaert brachten een team van koks uit Vietnam bij elkaar. Ze komen zowel uit het noorden rond Hanoi als uit het zuidelijke Ho Chi Minhstad (ex-Saigon), waar diverse streetfoodculturen hun eigen springrolls hebben.
OP HET TAKEAWAYMENU: Springrolls zijn een soort koude loempia’s van rijstpapier, gevuld met een hoofdingrediënt en bijkomende groenten. Elke roll heeft een eigen, huisgemaakt sausje. Het rolletje met kippengehakt, sla, peer, munt, gefrituurde ajuintjes en pindasaus viel erg in de smaak. Zowel levering aan huis via Uber Eats als pick-up in de vier restaurants is mogelijk.
DE REKENING: Een springroll kost 4,40 euro. Er zijn ook menu’s, bijvoorbeeld twee rolls en een sidedish voor 11,60 euro.
Ethiopisch: Toukoul
HET RESTAURANT: Een ‘toukoul’ is een traditionele Ethiopische hut van leem en stro. Hier kom je om de Ethiopische keuken al delend te leren kennen. Dat gebeurt meestal met behulp van een injera, een platte koek op basis van teffmeel die zowat het statuut van nationaal gerecht heeft. Met de handen eten wordt aangemoedigd!
OP HET TAKEAWAYMENU: Een snelcursus Ethiopische keuken. In heel wat gerechten is berberé verwerkt, een typische kruidenmix. Wie het nog pikanter wil, gaat voor gerechten met key wot, een saus op basis van berberé of mitmita, een kruidenmix met pikante pepers. Heel wat bereidingen zijn stoofpotjes met vlees, peulvruchten en kruiden. Te bestellen via Uber Eats of rechtstreeks bij het restaurant.
DE REKENING: Salades zijn er al vanaf 5 euro, vleesgerechten kosten rond 17 euro. Het duurste gerecht, een kruidige rundstartaar met geklaarde boter, kost 21,25 euro.
Syrisch: My Tannour
HET RESTAURANT: Drie jaar geleden opende Georges Baghdi Sar in alle stilte dit snackhuis, dat helemaal in het teken staat van de keuken van zijn land: Syrië. Zijn gerechten zijn geïnspireerd op zijn jeugd, en hoe zijn moeder en grootmoeder kookten. Authentieker kan niet.
De jonge kok installeerde twee aarden potten die hij ‘tannours’ noemt. Daarin bakt hij het brood dat hij vervolgens volstopt met lams- of rundvlees. Het vlees wordt urenlang gebakken in imposante ovens achteraan in het pand. Daarna wordt het brood volgestopt met draadjesvlees.
OP HET TAKEAWAYMENU: Bij het brood: klassiekers uit de Midden-Oosterse keuken. Denk aan gemarineerd vlees, falafel, halloumi, linzen, hummus, gerookte aardappel, gemarineerde citroen, mais, sumak, sesam en verse groenten. Bestellen kan via Deliveroo en Uber Eats.
DE REKENING: een gevuld pitabroodje kost 6,50 euro, een plateau tussen 10 en 12 euro.