Advertentie
sabato

Bezoek Luik met de insider tips van sterrenchef Thomas Troupin

©Anthony Dehez

Een paar jaar geleden besloot sterrenchef Thomas Troupin (34) om zijn nieuwe restaurant ¡Toma! in zijn geboortestad Luik te openen. ‘We lokken een nieuw publiek naar de stad.’

Thomas’ insider tips voor Luik

Sabato trok naar Luik voor een gesprek met enkele locals. Valt er in de ‘Cité ardente’ meer te ontdekken dan de klassieke Luikse wafels, balletjes en koffie? Absoluut.

Maison Noppius

Restaurant ¡Toma! ligt verscholen tussen oude gebouwen en stadsmuren in Le Jardin des Bégards. Hier heerst een verrassende rust. Een roodborstje houdt ons vanaf een afstand in de gaten. ‘Dat is Rougy, hij komt elke dag piepen’, zegt Thomas Troupin.

De chef is een Luikenaar pur sang. ‘Maar de voorbije negen jaren werkte ik onder meer twee jaar in L’Air du Temps, het tweesterrenrestaurant van Sang Hoon Degeimbre in Liernu. Daarna opende ik mijn eigen restaurant La Menuiserie in Waimes (dat ook een Michelinster binnenhaalde, nvdr.). Toen mijn partner en ik uit elkaar gingen, besloot ik de Oostkantons achter me te laten en naar Luik terug te keren.’

In 2021, een jaar na de opening, had Troupin ook al zijn eerste ster te pakken. ‘De zaken gaan goed. Ik denk dat onze vliegende start het gevolg was van de locatie, de reputatie die ik had opgebouwd met La Menuiserie, en het einde van de lockdown. Tot mei 2023 zitten we al volgeboekt.’ Troupin werkt graag met lokale ingrediënten in zijn keuken. ‘En dat probeer ik ook mee te geven aan mijn gasten: ik geef heel veel uitleg over de herkomst van onze producten. Hopelijk zonder belerend te zijn.’

‘Steeds meer van onze restaurantbezoekers beslissen ook om meteen een weekendje te blijven en de stad te ontdekken. Ik raad de kathedraal en de schatkamer aan: ik was er talloze keren voorbij gewandeld, maar was er nooit binnengegaan. Tot onlangs. Wat een revelatie!’

©Anthony Dehez

Dynamiek

De Cité ardente is volgens de chef een stad die iedereen met open armen ontvangt. ‘Ik heb Luik de voorbije jaren zien groeien en evolueren.’

Troupin vergelijkt Luik graag met Gent. ‘Het is ook een studentenstad en je vindt er een gelijkaardige dynamiek en levendigheid. De jongste tijd openen er continu nieuwe zaakjes. Ook mijn vriendin opent hier straks een cocktailbar: Bitter.’

Ook de stad zelf pakt het groots aan. Zo komt er een nieuw tramnetwerk. ‘Een project waar iedereen veel van verwacht. Het enige nadeel is dat veel straten zijn opgebroken. Normaal zouden de werken over twee jaar afgerond moeten zijn. Maar Luik kennende  worden dat er wellicht drie of vier’, lacht Troupin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie