De 4 favoriete cocktailrecepten van bekroond mixologist Hannah Van Ongevalle

Met deze vier cocktailrecepten laat de Knokse mixologist Hannah Van Ongevalle zien hoe de wilde, schuimende zee altijd een deel van haar wereld blijft.

Mixologist Hannah Van Ongevalle neemt dit najaar de leiding over alles wat met drank te maken heeft in het Corinthia Grand Hotel in Brussel, dat de deuren heropent.

1 | Picon vin blanc

Advertentie

‘Van Knokke tot De Panne, overal wacht picon vin blanc op de kaart – een meer West-Vlaams aperitief vind je niet. Het is helemaal niet te vergelijken met de picon bière die door binnenlanders wordt gedronken. Dankzij een scheutje selderbitter kreeg deze moderne bewerking van de klassieker een ziltige zeetoets.’

Advertentie
Een meer West-Vlaams aperitief dan picon vin blanc vind je niet.
©Studio Legein
Advertentie

Ingrediënten

  • 3 cl Picon à l’Orange – Niet te verwarren met Picon Amer, die bitterder smaakt.
  • 2 cl Martini Ambrato – Kan worden vervangen door andere vermout, zoals Noilly Prat, zolang die maar wit en kruidig is.
  • 3 cl Supasawa – Dit Belgische product op basis van citroenzuur biedt een neutrale, superzure smaak die doet denken aan het hart van een napoleonbonbon. Je kunt het zelf maken door citroenzuur en water te mengen, of vervang het in zijn geheel door gezeefd limoensap.
  • 2 cl siroop van zwarte kardemom – Laat je hierdoor niet afschrikken, want cocktailsiroop maken is een fluitje van een cent en de siroop bewaart lang. Meng gelijke delen water en suiker in een kookpot, verwarm en roer tot de suiker smelt. Zet het vuur uit, voeg de kruiden naar keuze toe en laat minstens twee uur trekken. Van Ongevalle gebruikt hier 12 peulen zwarte kardemom voor 1 liter siroop. Zwarte kardemom smaakt rokeriger dan groene.
  • 3 scheutjes selderbitter – Deze bitter voegt een extra zilte toets toe en is ook interessant om de smaak van gin-tonics, margarita’s en bloody mary’s te verdiepen. Van Ongevalle gebruikt ‘Original Celery Bitter’ van The Bitter Truth.
  • Een premium ginger ale – Om het glas af te werken.

Werkwijze

Vul een glas royaal met ijsblokjes, voeg alle ingrediënten behalve de ginger ale toe en roer zachtjes met een lepel. Vul de rest van het glas tot de rand met ginger ale.

Pitcher perfect

Vermenigvuldig de ingrediënten tot de gewenste hoeveelheid en meng alles – behalve de ginger ale – in een grote kan die je van tevoren kunt bereiden. Vul de glazen rijkelijk met ijs, voeg de mix toe en werk af met ginger ale.

Advertentie

2 | It’s so fluffy

‘Deze twist op een bellini vormt een aperitief met een wat lager alcoholpercentage en een heerlijke fluffy textuur.’

It’s so fluffy, een aperitief met een wat lager alcoholpercentage en een heerlijke fluffy textuur.
©Studio Legein
Advertentie
Advertentie

Ingrediënten

  • 3 cl Mary White-wodka – In plaats van deze Belgische wodka kun je eender welke andere premium wodka gebruiken.
  • 2 cl Lillet Rosé – Deze variant van de klassieke Franse aperitiefdrank bevat ook gemixte rode wijnen.
  • 2 cl cranberrysap
  • 2 cl jasmijnthee
  • 1 cl suikersiroop
  • 1 tl Ricard – Gebruik niet te veel, want het draait om het evenwicht. De juiste hoeveelheid Ricard zal alle smaken versterken. Gebruik je te veel, dan verliest de cocktail aan subtiliteit door de overheersende anijssmaak.
  • Champagne – Om het glas af te werken.
  • Een maraschinokersje – Voor de liefhebbers.

Werkwijze

Vul een cocktailshaker met ijs en voeg alle ingrediënten toe, behalve de champagne. Shake gedurende tien seconden, giet in een royaal met ijsblokjes gevuld glas en werk af met champagne.

Pitcher perfect

Vermenigvuldig de ingrediënten tot de gewenste hoeveelheid en meng alles – behalve de champagne – in een grote kan die je van tevoren kunt bereiden.

Advertentie

Wanneer aperitieftijd aanbreekt, vul je een grote pitcher tot aan de rand met ijs en voeg je de mix toe. Vul de glazen met ijs, schenk de mix erbij, werk af met de gekoelde champagne en, zo je wil, een maraschinokers.

3 | Sea of heartbreak

‘Precies tien jaar geleden werd ik met deze cocktail verkozen tot beste bartender van België. Met een naam als ‘sea of heartbreak’ mocht hij in deze selectie natuurlijk niet ontbreken. Door het gebruik van twee soorten whisky’s knipoogt mijn signaturecocktail naar een penicillin. Hoewel ik in mijn oorspronkelijke recept pruimen gebruikte, heb ik nu gekozen voor een Belgische yuzulikeur.’

Advertentie
Advertentie
Precies tien jaar geleden werd Hannah Van Ongevalle met Sea of heartbreak verkozen tot beste bartender van België.
©Studio Legein

Ingrediënten

Voor de basis:

  • 3 cl geturfde whisky – Van Ongevalle koos voor een Talisker 10 Years Single Malt, maar andere geturfde opties zijn ook mogelijk.
  • 2 cl ‘gewone’ of eerder niet-geturfde whisky – Van Ongevalle koos hier voor een Craigellachie 13 Years Single Malt, maar ook een bourbon is mogelijk.
  • 1 cl agavesiroop
  • 3 cl vers citroensap – Vergeet niet om het sap te zeven voordat je het toevoegt aan je cocktailmix.
  • 1 cl Yuzucello – Als alternatief voor deze likeur van yuzucitroenen door chef Tim Boury, kun je ook klassieke limoncello gebruiken.

Voor het schuim:

Advertentie
  • 5 cl rode wijn – Kies een rode wijn met veel body zoals cabernet sauvignon of syrah.
  • 5 cl ‘gewone’ whisky – Van Ongevalle gebruikte dezelfde Craigellachie als in het basisrecept.
  • 1 koffielepel sucrose-ester – Dit geheime ingrediënt uit de keukenalchemie verandert alcohol in een handomdraai in een stabiel schuim. Je kunt het makkelijk online vinden.

Werkwijze

De basis van deze cocktail bouw je op in het glas: vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes, giet de basisingrediënten erover en roer voorzichtig. Werk vervolgens af met het magische schuim dat je eenvoudig hebt gemaakt door de rode wijn, de whisky en het koffielepeltje sucrose-ester met een staafmixer op te kloppen.

Pitcher perfect

Vermenigvuldig de ingrediënten tot de gewenste hoeveelheid en meng alles in een grote kan die je van tevoren kunt bereiden. Vul de glazen met ijs en voeg de mix toe. Werk af met het à la minute opgeklopte schuim.

4 | Margarita de las dunas

‘Alcoholische spirits op basis van agave winnen de jongste tijd flink aan populariteit. Margarita is een van mijn favorieten, vooral als hij frozen is.’

Margarita de las dunas, een alcoholische spirit op basis van agave.
©Studio Legein

Ingrediënten

  • 3,5 cl premium witte tequila van 100 procent agave – Van Ongevalle gebruikt Patron Tequila Silver vanwege de grassige toetsen.
  • 1,5 cl Hierbas de las Dunas – Deze likeur, gemaakt van handgeplukte noordzeekruiden en bloemen, voegt een zilte toets toe aan de margarita.
  • 3 cl vers limoensap – Vergeet niet om het sap te zeven voordat je het aan de cocktailmix toevoegt.
  • 1,5 cl siroop van citroengras en zeevenkel – Maak deze siroop op dezelfde manier als de kardemomsiroop in de picon vin blanc. Snijd drie stokjes citroengras en 50 gr. zeevenkel in stukjes en laat ze twee uur infuseren in 1 liter suikersiroop. Als je geen zeevenkel kunt vinden, is steranijs een goed alternatief.
  • Zoutoplossing voor de afwerking – Los 40 gr. zeezout op in 1 liter warm water, en laat het vervolgens afkoelen.

Werkwijze

Giet alle ingrediënten, behalve de zoutoplossing, in een shaker gevuld met ijsblokjes. Schud tien seconden en giet het mengsel in een coupetteglas. Werk af met een scheutje zoutoplossing. Tip: transformeer deze cocktail in een frozen margarita door de ingrediënten met drie grote ijsblokjes in een blender te mixen tot een slushy.

Pitcher perfect

Vermenigvuldig de ingrediënten tot de gewenste hoeveelheid en giet ze in een grote pitcher, gevuld met ijsblokjes. Werk de cocktails vervolgens in het glas af met een scheutje van de zoutoplossing.

Advertentie