sabato

De groentechefs die elke vegetariër geproefd moet hebben

Bij Epiphany's Kitchen in Gent primeert de originaliteit zowel in het interieur als op het bord. ©Epiphany's Kitchen

Bij deze twaalf gastronomische restaurants zijn vegetarische gerechten niet zomaar een klein hoekje op de kaart, maar domineren ze het menu.

Murni, Antwerpen

Murni in Antwerpen ©Leyla Hesna

HET RESTAURANT Dit is een walhalla voor de liefhebbers van de pure en gezonde keuken, of je nu vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eet. Er zijn op dit moment twee vestigingen van Murni, een te midden van de parken in Wilrijk en een op het Zuid in Antwerpen.

AAN HET FORNUIS Murni is een project van de culinaire ondernemer Wim Van der Borght, van de Shrimp Tempura-groep. Al staat hij natuurlijk niet zelf te koken, hij tekende de kaart uit voor Murni, die behalve salades en burgers veel Israëlisch getinte gerechten omvat.

MUST-EAT Wie houdt van een hartig ontbijt, moet hier zeker de shakshuka proberen.

REKENING Voor een gezonde salade, bowl of burger betaal je
15 à 20 euro.

Beukenlaan 12, 2020 Wilrijk en Graaf van Egmontstraat 59, 2000 Antwerpen, 03/746.02.60.

Le 203, Sint-Gillis

Le 203 in Sint-Gillis

HET RESTAURANT Hedendaagse bistro. Een tafel om te delen met vrienden. Je kijkt uit op toog en keuken, waar de chef druk bezig is en zichtbaar in alles plezier schept. Le 203 plek is klein, maar goed uitgekiend. Je waant je in Brooklyn…

AAN HET FORNUIS Chef Richard Schaffer en Mathilde, zijn partner. Half Australisch, half Zuid-Afrikaans. De keukens van Kaapstad en Melbourne doordrenken de kaart.

WINE & CO. Natuurwijnen, altijd in de geest van het etablissement.

OP DE KAART Twee voor- en drie hoofdgerechten, onder meer een vegetarisch en een met vis. Zoals: crème van feta, geperste komkommer, dillepoeder, appels en rood witlof of verse geitenkaas, groene radijs, grapefruit, zwarte komijn. Ook de desserts mogen er zijn: brownie, koffie-chocoladecoulis en gekaramelliseerde hazelnoot.

KERS OP DE KAART Borden van keramiste Marie Brisart en de cocktails van de ‘patronne’.

REKENING Van 8 tot 10 euro voor een voorgerecht; ongeveer 15 euro voor een hoofdgerecht.

Waterloosesteenweg 203, 1060 Sint-Gillis, 02/539.26.43

Wild Project, Antwerpen

Wild Project, Antwerpen

HET RESTAURANT Klein, rustiek en tjokvol persoonlijkheid: bij Wild Project staan er alleen veganistische gerechten op de kaart.

AAN HET FORNUIS Caterina en Chiara Ravano, twee Italiaans-Zwitserse zussen, begonnen samen met een vriend dit veganistisch restaurant.

OP HET MENU Een assortiment kleine, seizoensgebonden tapas op basis van bio-ingrediënten. Je proeft de invloed van de mediterrane keuken.

MUST-EAT Zoete-aardappelkroketjes met chili en limoen.

DRINKS & CO. Homemade limonade, stoere cocktails, natuurlijke wijnen en lokale biertjes.

KERS OP DE KAART De chocolademousse met gedroogde frambozen en hazelnootcrumble.

REKENING Prijzen variëren van 7 tot 15 euro per gerecht.

Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen, 0477/44.53.12

Epiphany’s Kitchen, Gent

Epiphany’s Kitchen, Gent

HET RESTAURANT Epiphany Vanderhaegen, de dochter van wijlen modeontwerpster Kaat Tilley, lijkt van haar moeder een talent voor sfeer geërfd te hebben. Met zijn houten luiken, romantisch beschilderde muren, sfeerlichtjes en barokke bloemstukken weet Epiphany's Kitchen een bijzondere toon te zetten. De verlichtingselementen aan het plafond zijn nog een ontwerp van Tilley zelf. Op de al even decoratieve borden spelen groenten de hoofdrol.

AAN HET FORNUIS Pavel Danciuca is een Roemeense chef met ervaring in restaurants in Tel Aviv en op Cyprus.

OP HET MENU Artisjok met vulling van basilicumricotta, carpaccio van tomaten met truffelpasta, tortilla’s met chili sin carne. Er zijn ook originele pizza’s - met deeg op basis van yuccawortel - en pastagerechten om te delen. Wat dacht u van een pizza, belegd met een curry van zoete aardappel, gekleurde bloemkoolroosjes, pinda en radijs?

REKENING Een pastagerecht kost 18 euro, een pizza 19 euro.

Burgstraat 10, 9000 Gent, 09/329.48.42

Humus x Hortense, Elsene

Humus x Hortense, Elsene

HET RESTAURANT Het lijkt alsof je in een 18de-eeuws koffiehuis zit, maar hier wordt de vegetarische keuken op hoge, gastronomische hoogte beoefend. Humus x Hortense is onlangs nog bekroond tot ‘beste vegan restaurant ter wereld’.

AAN HET FORNUIS Chef Nicolas Decloedt werd in 2018 door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘groentechef van het jaar’. Bij Humus x Hortense staat hij samen met Caroline Baerten aan het fornuis. De twee koks creëren smaken door zeer koppig de no-wastefilosofie in de praktijk te brengen.

OP HET MENU Geen à la carte, wel enkele vaste menu’s  (vier tot negen gangen) die op verzoek veganistisch geserveerd worden.

DRINKS & CO. De cocktails zijn een toonbeeld van no-waste. Ook biodynamische wijnen en artisanale bieren op de kaart.

REKENING De prijzen voor de menu’s variëren van 39 euro (lunch bizz) tot 132 euro (full experience).

De Vergniesstraat 2, 1050 Elsene, 0474/65.37.06

Heritage, Gent

Heritage, Gent ©Lucid

HET RESTAURANT In de handen van een bezielde kok wordt zelfs een eenvoudige wortel een gastronomisch kunstwerkje. Bij Heritage in Gent zijn groenten spannend. Met een open geest gaat Heritage voluit voor een vleesloze keuken waar smaak en gezondheid primeren. Wie ook de vis wil weglaten, heeft niets te vrezen. Vegetariërs zijn hier namelijk zeer welkom: alle gerechten worden moeiteloos aangepast.

AAN HET FORNUIS Sebastian Sandor is geboren in Duitsland, maar heeft Hongaarse ouders. Zijn professionele carrière als kok bracht hem voor een lange periode naar Japan, voordat hij souschef en uiteindelijk ook chef werd in België. Na een indrukwekkend internationaal parcours belandde de chef bij de sterrenzaak Pastorale, om uiteindelijk in Gent zijn eigen restaurant te openen: Heritage.

OP HET MENU Acht gerechten die als één menu besteld kunnen worden, maar je kiest zelf de hoeveelheid gangen. Standaard veel groenten, zoals aardpeer, peterseliewortel en knolselder.

Rodekoningstraat 12, 9000 Gent, 09/278.10.00

Graanmarkt 13, Antwerpen

Graanmarkt 13, Antwerpen ©Heikki Verdurme

HET RESTAURANT Architect Vincent Van Duysen vormde voor een ondernemerskoppel een prachtig herenhuis op het plein achter de Bourlaschouwburg om tot een reeks uitgepuurde ruimten, waar mode en design tentoongesteld én verkocht worden. Onderaan is Graanmarkt 13 een al even gestileerd restaurant, al komen er ook kruiden (en honing) van de urban farm op het dak.

AAN HET FORNUIS Seppe Nobels werkte lang geleden voor Wout Bru in de Provence, maar schrijft hier een heel eigen verhaal. Dat vertrekt van de biogroenten die de chef graag tot verschillende structuren bewerkt (gepoft, gemarineerd, gefermenteerd…).

VEGGIE  Het menu van Graanmarkt lijkt wel bedacht voor vegetariërs: centraal staan de creatieve groentebereidingen. Vlees en vis zijn aanvullingen.

REKENING Een tweegangenlunch kost 35 euro, een driegangenmenu
45 euro.

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen, 03/337.79.91.

San, Gent

San, Gent

HET RESTAURANT San Bruxelles, San Sablon en San Gent zijn de bistronomiezaken van San Degeimbre, de eigenaar en chef van L’Air du Temps in Eghezée, in de provincie Namen. Je eet er met de lepel uit kommetjes waarin wereldwijde invloeden zich verzoenen met lokale ingrediënten.

AAN HET FORNUIS In Gent is de Nederlander Joël Rammelsberg chef. Eerder werkte hij onder meer bij WY en San Sablon in Brussel. Zijn signatuur heet duurzaamheid.

OP HET MENU Groenten spelen de hoofdrol in elk restaurant van Degeimbre, maar Rammelsberg gaat verder en streeft naar zero-voedselverspilling: hij verwerkt elk onderdeel van de groenten of het fruit, ook de schil, de wortel en de zaden. Met wat echt niet lekker te krijgen is, slaat hij creatief aan het dresseren. Om zijn statement kracht bij te zetten, is er elke eerste zaterdag een vegetarische lunch die volledig draait om ‘zero food waste’.

REKENING De ‘No Food Waste Lunch’ in zes gangen kost 45 euro.

Brabantdam 50, 9000 Gent, 09/245.42.37

Frituur Chips, Antwerpen

Frituur Chips, Antwerpen ©Remke Fierens

HET RESTAURANT Een klassieke, Belgische frituur waar vegans nu eens niet gediscrimineerd worden. Behalve de klassieke vleessnacks (stoofvlees, saté, cervela) zijn er tal van vegan en veggie opties bij Frituur Chips.

AAN HET FORNUIS Remke Fierens kocht deze frituur enkele jaren geleden en gaf er een eigentijdse draai aan.

OP HET MENU Verse frituursnacks, veganistische bitterballen, falafel, vijf vegan sauzen, verschillende hamburgers (vlees én vegan, zoals de Beyond Burger) die met veel rauwkost geserveerd worden tussen krakende pistolets.  De frieten zijn gebakken in plantaardige olie.

MUST-EAT ‘Avocado fingers’: reepjes avocado in een krokant, gefrituurd jasje.

KERS OP DE KAART De zeer vriendelijke, persoonlijke bediening.

REKENING Prijzen variëren van 2,5 tot 8 euro per gerecht.

Sint-Antoniusstraat 35, 2000 Antwerpen

Souvenir, Gent

Souvenir, Gent ©© heikki verdurme

HET RESTAURANT Na een succesvolle opstart in Ieper verhuisde Souvenir naar Gent. In een minimalistisch decor geniet je van seizoensgebonden gerechten op basis van (vooral) groenten en vis. Wie 100 procent vegetarisch wil eten, wordt gevraagd dat op voorhand te communiceren.

AAN HET FORNUIS De IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson stond vroeger in de keuken bij Kobe Desramaults, maar vaart intussen al jaren zijn eigen, koppige koers.

OP HET MENU Sigurdarson is een smaakwizard én een aanhanger van de no-wastefilosofie. Dit is ‘nose to tail’ en ‘leaf to root’ op hoog, gastronomisch niveau.

MUST-EAT Kies de ‘carte blanche’-optie als je echt verrast wil worden.

WINE & CO. Souvenir kiest er bewust voor om alleen maar natuurlijke wijnen op de kaart te zetten.

KERS OP DE KAART De desserts bevatten nauwelijks toegevoegde suiker, maar zijn fantastisch lekker.

REKENING Lunchmenu van 48 tot 98 euro, menu ‘s avonds van 78 tot
98 euro.

Brabantdam 134, 9000 Gent, 09/335.60.73

Arabelle Meirlaen, Marchin

Arabelle Meirlaen, Marchin ©Debby Termonia

HET RESTAURANT Wie bij wijze van aperitief door de groentetuin achter deze rustig gelegen villa wandelt, beseft waarom vegetariërs hier aan het goede adres zijn. Zelfgekweekte kruiden, bloemen en groenten spelen een hoofdrol in de keuken.

AAN HET FORNUIS Haar talent als ‘intuïtieve groentekok’ leverde Arabelle Meirlaen een ster op in de Michelingids en een zeldzaam hoge score van 18/20 bij Gault &Millau.

WINE & CO. Pierre Thirifays, ‘meneer Meirlaen’, weet heel gepaste wijnen, vol finesse, bij de creaties van de chef te zetten.

REKENING Het groentemenu is in vier versies te verkrijgen: van drie gangen (50 euro) tot zeven gangen (110 euro).

Chemin de Bertrandfontaine 7 ,4570 Marchin, 085/25.55.55

Vrijmoed, Gent

Vrijmoed, Gent ©sabato vrijmoed

HET RESTAURANT Een somptueus herenhuis en tafels met smetteloos wit linnen vormen het statige decor voor de uitgepuurde creaties van een van de meest creatieve chefs van België.

AAN HET FORNUIS Michaël Vrijmoed was de souschef van Peter Goossens in het Hof van Cleve. In zijn eigen restaurant legt hij die link door geraffineerde borden met luxeproducten te serveren. Maar tegelijk zit zijn creativiteit ook in het opwaarderen van eerder bescheiden ingrediënten, zoals varkensstaart en knolselder. De virtuositeit die hij daarbij toont, leverde Vrijmoed twee Michelinsterren op.

MUST-EAT Het menu ‘Puur Groenten’ is een wonderlijke tocht langs vertrouwde groenten met ongewone smaakmakers, van witlof met miso en kardemom tot erwten met umeboshi, die Japanse gefermenteerde pruimen.

REKENING De vier gangen van het menu ‘Puur Groenten’ kosten 74 euro, voor een zevengangenmenu betaal je 104 euro.

Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent, 09/279.99.77

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie