De sushidonut, het meest originele feesthapje van 2020

Omdat het leven al voorspelbaar genoeg is: verras je bubbel tijdens de feesten eens met het ronde, gezonde gat in de markt.

Een dikke cirkelvorm met zo’n tien centimeter diameter, het werkt al decennialang intrigerend. Want van zowat alle mogelijke koffiekoeken is de donut wereldwijd de meest iconische. De ringvormige snack werd al in 1847 uitgevonden, niet verwonderlijk door een Amerikaanse tiener. Sindsdien worden er om de zoveel tijd nieuwe varianten van de donut op de markt gebracht, in de hoop een fractie van het succes van het origineel te evenaren.

In 2013 dacht de New Yorkse patissier Dominique Ansel de heilige donutgraal ontdekt te hebben met de lancering van de ‘cronut’, een kruising tussen een croissant en een donut. Hoewel die variant in sommige Amerikaanse koffiebars nog altijd wordt aangeboden, bleek wereldwijde faam te hoog gegrepen.

Advertentie
Advertentie

Tijd voor een radicale vernieuwing, zo dacht Sam Kristine Murphy. Een vernieuwing die, in tegenstelling tot een gefrituurde ring tjokvol suiker, wél kan meesurfen op de gezondheidshype van de jongste jaren.

Gebruik je duimen om in een bolletje sushi een gat te maken en je bent vertrokken.

Murphy is een fotomodel uit Nieuw-Zeeland met een bijzondere voorliefde voor raw food. Drie jaar geleden lanceerde ze het idee voor sushidonuts op haar toenmalige blog So Beautifully Raw. Ze propte afgekoelde sushirijst in een donutvorm en decoreerde die vervolgens met dunne sneetjes rauwe vis, avocado, gember, sesamzaadjes en vegan mayonaise, gemaakt van cashewnoten.

Advertentie
Advertentie
©Shutterstock

‘Ik had op dat moment niet het idee om een nieuwe hype te creëren. Ik had simpelweg sushirijst over na de lunch en zag mijn donutvormen liggen die ik gebruikte in mijn zoektocht naar een recept voor ‘raw’ donuts. Waarom niet een keer rijst in die vorm steken?’

De sushidonuts werden online een grote hit en leidden zelfs tot een eigen kookboek: ‘Beautifully Real Food’, waarin Murphy haar rauwe recepten deelt, inclusief de sushidonuts. ‘Je kunt ze gemakkelijk zelf maken, ook zonder donutvorm. Gebruik je duimen om in een bolletje sushi een gat te maken en je bent vertrokken.’

Zowel in Nieuw-Zeeland, Australië als het hypergezonde Californië staan de sushidonuts op het menu bij heel wat sushizaken en lunchadressen. Verwacht wordt dat de trend de komende jaren ook bij ons zal opduiken, nu gezondheid meer dan ooit zal primeren op het bord. Wie zijn of haar bubbel deze feestdagen alvast wil verrassen met deze gezonde donut vindt inspiratie met de hashtag #sushidonut.

Advertentie