sabato

De zaterdag van 'wild farmer' Dries Delanote

De sabato van Dries Delanote, de Ieperse ‘wild farmer’ die door topchefs als Kobe Desramaults op handen wordt gedragen: markt houden, indommelen en introspectie.

De zaterdag is de overgang naar de zevende dag: mijn rustdag.’ Boerenzoon Dries Delanote studeerde tuinbouw, maar nam al snel afstand van de industriële landbouw. In 2006 richtte hij in Ieper de bioboerderij Le monde des Mille Couleurs op: 10 hectare vol organisch geteelde groenten, bloemen en kruiden. Vooral chefs weten zijn producten te smaken. Op de akkers laten hij en zijn zes medewerkers onkruid en planten samenleven. ‘Ik maak de natuur weer zelfredzaam’, zegt hij. ‘Alles heeft waarde, ook onkruid en het insectenrijk.’

Profiel

  • Wild farmer
  • Levert groenten, bloemen en kruiden aan topchefs
  • Mede-initiatiefnemer van het festival ‘Soilmates’

7 AM - ‘Ik sta op met goede koffie. Op zaterdag eet ik er een kraakvers bloemenbroodje bij van de jonge Franse bakker Xavier Gambier, die onze producten gebruikt. Ik verkoop zijn broodjes ook op onze zaterdagmarkt, hier op de boerderij in Ieper. Ik bak er een spiegeleitje bij.’

8 AM - ‘Ik pluk nog wat bloemen en kruiden. De meeste koopwaar legde ik gisteren al klaar. Ik werk b2b, maar na het uitbreken van de pandemie hadden we geen horecaklanten meer. Tijdens de eerste lockdown verkocht ik op verscheidene plekken groente- en kruidenpakketten aan particulieren. Tijdens de tweede lockdown hebben we hier onze zaterdagmarkt gelanceerd. Die hebben we behouden.’

10 AM - ‘Er komen zo’n vijftig mensen. Velen zijn intussen vaste klant. Door het mondmasker heb ik de meeste gezichten nog nooit gezien, toch ontstaan er altijd mooie gesprekken. Ik hou enorm van deze sociale dimensie van mijn bedrijf.’

Restaurants mailen is een zaterdagwerkje voor Dries Delanote. ‘De meeste gaan op dinsdag open en de chefs moeten weten wat er te plukken is.’ ©Alexander D'Hiet

1 PM - ‘Ik ruim op en duik met enkele geïnteresseerden nog even in de tuin. Over elk plekje kan ik filosoferen. Dat doet deugd.’

1.30 PM - ‘Week om week zijn de kinderen er. Ze zijn tien en elf. Als ik in vorm ben, kook ik zelf uitgebreid, al gebeurt dat te weinig. Vaker is het ‘raw food’ of een ovenschotel met groenten. Vlees eet ik beperkt en bewust. Op mensen die erin slagen uitsluitend planten te eten, ben ik jaloers.’

‘Ik begin de dag met een spiegeleitje. Met een kraakvers bloemenbroodje van Xavier Gambier.’
Dries Delanote
Bioboer

2.30 PM - ‘Siëstatijd! Soms is dat een kwartier, soms zink ik een uur lang diep weg.’

3 PM - ‘Ik werk voort, in een wat rustiger tempo dan tijdens de week. Wat extra zaaien, schoffelen, de serre op punt zetten. De boerderij verandert voortdurend. Nu zijn er komkommers, postelein, spinazie, late raapjes, talloze kruiden en nog een paar weken bloemen. We denken al na over de winter, zodat er geen gaten vallen in het aanbod.’

4 PM – ‘Ik werk mijn ‘talk’ af voor morgen op het festival Soilmates, dat ik mee organiseer. Een inleiding over regeneratieve landbouw, die niet tégen, maar mét de natuur werkt. Iets waar zowel de gewassen, het milieu als het klimaat beter van worden.’

4.30 PM - ‘Restaurants mailen is een vast zaterdagwerkje. Chefs moeten weten wat er te plukken is. Ik waak erover dat de kinderen geen halve dag achter schermen verdwijnen. De oudste knutselt al met zaag en slijpschijf.’

Delanote is een van de initiatiefnemers van ‘Soilmates’, een festival op 12 en 13 september waarvoor chefs, wetenschappers en boeren de handen ineenslaan. ©Alexander D'Hiet

7 PM - ‘We gaan vaak eten in een kindvriendelijk restaurant, zoals De Hollemeersch in Dranouter of ‘t Nonnebos en De Dreve in Zonnebeke, een recente ontdekking. Zijn de kinderen er niet, dan ga ik weg met vrienden. Ik hou van Brussel en kom graag in Humus x Hortense. Of in Ver Mont in Boeschepe – in de Franse Westhoek – of La Grande Marée in het Franse kustdorpje Zuydcoote. Ik zoek restaurants waar eten verdieping is.’

'Ik hou van lekker tafelen: In Brussel ga ik graag naar Humus x Hortense. Andere toppers zijn Ver Mont of La Grande Marée, net over de grens.’
Dries Delanote
Wild farmer

11 PM - ‘Thuis luister ik naar muziek, raak op sociale media in gesprek of bekijk een film. Ik ben graag alleen. Ik ben geen yogaman, maar mediteer op mijn eigen manier. Tijdens corona volgde ik de cursus ‘Alchemie van leven’ bij Dirk Oellibrandt, een soort bewustwordingsreis om je levenskwaliteiten te ontdekken en te cultiveren. Het zal wel bij de leeftijd horen.’

Soilmates: zondag 12/9 en maandag 13/9.
Op zondag zijn er lezingen, voorstellingen en workshops.
Op maandag, degustaties op 22 locaties in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie