De zomer van Boo Raan-sterrenchef Dokkoon Kapueak

Elk jaar in oktober laat ze haar sterrenrestaurant Boo Raan (Knokke) achter en keert ze terug naar haar geboorteland Thailand. Maar hoe ziet de Belgische zomer van chef Dokkoon Kapueak eruit?

Dokkoon ‘Koon’ Kapueak (40) was nog maar vijf jaar chef van haar Thaise restaurant Boo Raan in Knokke toen ze in 2021 al haar eerste Michelinster kreeg.

Intussen heeft ze ook een kookboek uitgebracht, mocht ze zich van Gault&Millau 'Aziaat van het Jaar' noemen en werd ze verkozen tot 'beste Thaise restaurant van de Benelux'. Toch blijft ze nuchter: met haar restaurant Boo Raan gaat ze zonder meer voor een low-profilebenadering, een plek waar de gasten traditionele Thaise gerechten kunnen sharen, aangepast aan de westerse smaak (lees: met minder chilipepers).

Advertentie
Advertentie
De zomer van galeriste en kunsthandelaar Sofie Van de Velde

Wat was je meest memorabele reis tot nu?

‘Elk jaar in oktober sluiten we het restaurant voor drie weken. Die weken zijn voor mij elke keer opnieuw memorabel, omdat ik dan naar huis ga, naar Thailand, en mijn jeugd herbeleef. Net als toen ik een jong meisje was, sta ik er om 5.30 uur op om mama te helpen op de boerderij. Ik neem er ook de tijd om een voorraad kruiden bijeen te plukken die we gebruiken in Boo Raan. Tot slot hou ik een paar dagen vrij voor mezelf. Dan ga ik naar Bangkok om er streetfood te proeven, naar de versmarkt te gaan en met vriendinnen te gaan dansen. Geen stress, geen luxe. Gewoon rust.’

Heb je naast Thailand nog een favoriete vakantiebestemming?

‘Soms droom ik ervan om naar Italië of Griekenland te gaan, maar in the end, als mijn jaarlijkse drie weken vakantie in zicht komen, heb ik alweer een ticket naar Thailand gekocht.’

Wat is je secret summer getaway?

‘Ik neem graag de fiets naar het Nederlandse Sluis. En daar hou ik altijd even halt bij Ristorante Romagna, voor een pizza scampi. Ook naar Fieret, een grote, mooie verse-viswinkel, keer ik steevast terug. Een beetje banaal misschien, maar ik vind het heerlijk ontspannend.’

Advertentie
Advertentie
De zomer van model en ‘Déjà Vu’-actrice Lauren Versnick

Wat is je favoriete zomergerecht?

‘In de zomer geniet ik van een Thaise barbecue met vriendinnen. Kai yang (kip gegrild op de barbecue, red.) staat dan altijd op het menu.’

‘Ik ga trouwens nooit op restaurant. Fancy dineren en zotte schuimpjes en mousses voorgeschoteld krijgen, zegt mij niet veel. Ik heb het weleens geprobeerd samen met vriendinnen, maar dan hebben we achteraf toch nog samen gekookt: we hadden onze tafel verlaten met honger. Sindsdien eten we alleen nog bij elkaar thuis. Mensen uit Thailand maken altijd te veel klaar.’

Heb je ook een favoriete zomersnack?

‘Net als bij 99 procent van de Thai is dat 'som tam', papajasalade. Die moet té pikant zijn - is hij al pikant, dan moet hij nóg pikanter. Verslavend lekker.’

‘Trouwens: eet je Thais, dan combineer je extreem pikant met helemaal niet pittig. De fout die klanten van Boo Raan soms maken, is dat ze alleen maar pikante gerechten bestellen. Dan zie ik ze het ene na het andere watertje bestellen. En maar zweten! De afwisseling koelt af.’

©Alexander D'Hiet

Hoe ziet je ideale zomeravond eruit?

‘Ik geniet heel erg van een Thaise barbecue. Bij vriendinnen, met wie ik werk in Boo Raan, of bij mij thuis. Altijd een toffe gelegenheid om heel traditioneel Thais te koken, en heel wat anders dan wat we serveren in het restaurant. Dan zitten we samen op de grond en tafelen we drie, vier uur aan een stuk. Het geeft ons een soort thuisgevoel.’

‘Dat doe ik meestal zonder mijn vriend. Hij fitnest veel en eet dus niet pikant. Opvallend dat ik uitgerekend op hem verliefd ben geworden.’

Hoe ziet je ideale zomerdate eruit?

‘Gaan dansen met Edaw, een vriendin. Haar naam betekent ‘ster’ in het Thais. Dat is ze ook wel, zeker als ze uitgaat. Dan dost ze zich piekfijn uit en gaat ze helemaal los.’

De zomer van KVS-directeur en auteur Michael De Cock

Wie is je favoriete reisgenoot?

‘Ikzelf. (lacht) Vandaar dat ik 90 procent van de tijd alleen reis. Dan hoef ik geen rekening te houden met mijn gezelschap en hun interesses en tijdschema’s.’

‘Ik ben een paar keer met vrienden naar Thailand gereisd. Niet dat ik dat niet leuk vond, maar ik heb slechts drie weken vakantie, daar wil ik dan ook echt alles uit halen. Alleen geniet ik er gewoon meer van. Die ene week die ik voor mezelf vrijmaak, verlies ik als ik met anderen ga. Of ze willen pas om 12 uur ’s middags opstaan, of ze houden niet van traditioneel Thais eten, of ze willen dingen bezoeken die ik al vijfhonderd keer heb gezien… Het is heel moeilijk om in mijn planning te passen.’

Hoe ziet je favoriete zomeroutfit eruit?

‘In de zomer draag ik elke dag een jeansshort en een wit T-shirt. En mijn slippers, overal waar ik ga. Mensen kijken me soms raar aan. Misschien verwachten ze dat niet van een sterrenchef.’

Wat is je persoonlijke hit van deze zomer?

‘Als mijn vriendinnen en ik bij elkaar zijn, zijn we het nooit eens over de muziek. Maar een nummer waarop we met z’n allen steevast losgaan, is ‘Flowers’ van Miley Cyrus. En al helemaal als een van ons weer eens miserie met de mannen heeft.’

De zomer van Alex Agnew | ‘Ik ga met David Bowie naar Tokio’

Wat is je favoriete festival?

‘WeCanDance in Zeebrugge. Dat is het eerste festival waar ik naartoe ben gegaan in België. Als ik de tijd vind, zien ze mij daar gegarandeerd. Voor mij draait het om het gezelschap. Wie er optreedt, kan me eerlijk gezegd gestolen worden.’

‘Ik 'geniet' er altijd twee dagen van: de eerste dag op het festival zelf, en de tweede dag thuis, met hoofdpijn. Ik kan er dus alleen naartoe als ik de volgende dag zeker niet moet werken. Mijn verantwoordelijkheid in Boo Raan is daarvoor te groot.’

Als je met om het even wie op reis mag, wie zou dat dan zijn?

‘Nu ga ik huilen. (lacht) Met papa. Hij is overleden, maar hem had ik graag de zee nog eens laten zien. Daar hield hij zo van.’

Advertentie