Deze 25 topchefs proef je nu als takeaway

Het is alweer bijna een maand geleden dat de restaurants de deuren sloten en misschien bent u inmiddels wel uitgekeken op al dat standaard afhaalvoedsel. Probeer dan eens deze wervelende takeawaymenu’s, bedacht en bereid door 25 topkoks.

VLAANDEREN

The London, Antwerpen

Advertentie
Advertentie
The London, Antwerpen
©Tom Van Damme

The Londen opende nog maar pas de deuren, maar het wordt helaas nog even wachten om er te kunnen genieten van het uitzicht over het Havenhuis. Intussen serveert chef Tommy Cavaliere wel de ‘out of the box street food experience’, waarbij je zelf kan kiezen uit culinaire sharinggerechten uit alle windstreken.

Bestellen kan via  thelondon.be tot een dag voor de pick-up en op de dag zelf via telefoon, Deliveroo en Ubereats. Afhalen van vrijdag tot zondag tussen 16u en 18u.

Le Pristine, Antwerpen

Advertentie
Le Pristine, Antwerpen
©Peter-Paul de Meijer

Ook Sergio Herman opende zijn nieuwste restaurant midden in de coronazomer in een setting waarvoor kosten noch moeite werden gespaard. Gelukkig blijft zijn keuken ook zonder die toeters en bellen overeind, en wel in de vorm van de ‘Le Pristine Box: The Weekends’ (€80), een wekelijks wisselend viergangenmenu om het weekend te vieren. Daarbovenop kan je aperitiefhapjes, kaviaar, een extra dessert of wijnpakket bestellen.

Bestellen doe je voor donderdag op https://www.lepristine.com/take-away. De box kan opgehaald worden op verschillende locaties in Vlaanderen, telkens op zaterdag.

Advertentie
Advertentie
Humm, Antwerpen

In normale tijden ga je naar Humm voor een lekker glas natuurwijn in combinatie met de meest uiteenlopende creaties op basis van Libanese steringrediënten zoals de kikkererwt. Die ervaring zit nu verpakt in een table-for-two-box (€45) of aperobox (€35), inclusief wijn en hapjes.

Te bestellen via www.humm.love. Op zaterdag en zondag is er ook een ‘Telavivian breakfast’, hiervoor dien je te mailen naar hell@humm.love.

Vrijmoed, Gent

Vrijmoed, Gent
©© heikki verdurme

Elke vrijdag en zaterdag serveert chef Michaël Vrijmoed een duurzaam afhaalmenu, waarbij je kan kiezen tussen een vijfgangenmenu met vlees en vis (€115) of een puur groentemenu (€110). Wie zich extra wil verwennen, kan een portie kaviaar of truffel bijbestellen als supplement (€15).

Uiterlijk te bestellen op woensdag voor 18u via info@vrijmoed.be.  Afhalen op vrijdag tussen 17u-18u30 en zaterdag tussen 12u-13u30.

Epiphany’s Kitchen, Gent

Epiphany’s Kitchen, Gent

Het romantische decor waarmee Epiphany Vanderhaeghen, de dochter van wijlen modeontwerpster Kaat Tilley, haar restaurant inrichtte, zal je erbij moeten denken. Maar bijna de volledige kaart – kleurrijke pizza’s, pasta’s en andere mediterrane gerechten – kan je nu wel bestellen via Deliveroo en de website van het restaurant.

Beschikbaar op maandag, donderdag en vrijdag van 17u tot 20u. Zaterdag van 12u tot 14u en van 18u tot 20u. Via Deliveroo en www.epiphanyskitchen.com.

Benoit & Bernard De Witte, Zingem

Benoit & Bernard De Witte, Zingem
©Heikki Verdurme

Ook de broers achter het gelijknamige sterrenrestaurant begonnen begin deze week weer met een sharingmenu om mee te nemen (€100 voor 2 personen). Daarbij staan de culinaire reizen van Benoit De Witte centraal, met wekelijks een ander land in de hoofdrol. Als extraatje kan je er vers gebakken zuurdesembrood bijbestellen.

Wekelijks op vrijdag, hier te bestellen vanaf een week op voorhand tot zolang de voorraad strekt. Volg de Facebook van het restaurant voor alle info.

Heritage, Gent

Heritage, Gent
©Lucid

Net als in zijn restaurant primeren vis en groenten op het meeneemmenu (€30 voor drie gangen) van chef Sebastian Sandor, die er zijn missie van maakte de vegetarische keuken spannend te maken.

Bestellen doe je via info@heritage.gent of tel. 09/278.10.00 tot 16u op de dag voordien. Afhalen kan van woensdag tot en met zaterdag.

Magma, Mechelen

Magma, Mechelen
©Tine Claerhout

Behalve het mekka voor pizza en gelato is Magma van chef Maarten Van Essche ook een creatief gastronomisch restaurant. Dat merk je aan de afhaalgerechten, zoals vol-au-vent met fazant in een glazen bokaal of een vacuüm verpakte verse pizza.

Online bestellen kan tot 15u de dag zelf via www.takeaway.magma.be. Afhalen in het restaurant van donderdag tot en met zaterdag, telkens tussen 16u en 19u.

Tinèlle, Mechelen

Tinèlle, Mechelen
©Pieter D'Hoop

Chef Ken Verschueren was ooit souschef in Oud Sluis, dus bij hem weet je dat je in goede handen bent. Wekelijks biedt hij een driegangenmenu (€47) aan via Instagram, met veel aandacht voor de herinterpretatie van klassiekers.

Op Instagram wordt aangekondigd wanneer de takeaway beschikbaar is. Een bestelling plaatsen kan op www.mechelenculinair.be/delivery.

Gert De Mangeleer, Brugge

Gert De Mangeleer, Brugge
©Kris Vlegels

Sterrenchef Gert De Mangeleer verenigde het beste van zijn twee restaurants, Bar Bulot en L.E.S.S. Eatery in Brugge, in één foodbox (€69), waarin hij wekelijks afwisselt tussen klassiekers en meer wereldse smaken. De box bevat hapjes, een voor-, hoofd- en nagerecht en komt met een gedetailleerde instructiefiche voor de afwerking. Mogelijke extra’s zijn huisgemaakte cocktails en aangepaste wijnen.

Bestellen kan hier, telkens voor donderdag 12u. Afhalen gebeurt op zaterdag tussen 10u en 12u op verschillende locaties in Zedelgem, Antwerpen, Edegem, Sint-Martens-Latem, Kortrijk en Zellik.

Osteria Moretti, Hasselt

Osteria Moretti, Hasselt

Chefs Tiana Moretti en Alexander Reniers houden het graag spannend, dus worden de beschikbare gerechten wekelijks via Instagram gepost. Van Italiaanse specialiteiten tot een Libanees sharingmenu, huisgemaakte patisserie en eigenzinnige cocktails: hier blijft de creativiteit zinderen.

Bestellen kan op het nummer 0470/429.770, tot de dag vóór afhalen om 18u. Afhaalmomenten op maandag, woensdag en zaterdag tussen 16u en 18u en zondag tussen 11u en 12u.

’t Vijfde Seizoen, Aalter

’t Vijfde Seizoen, Aalter
©Heikki Verdurme

Sinds 2011 hebben Broes Tavernier en Lien D’Hooge hun talent en vakkennis omgezet in een stevige reputatie. Het ‘blijf-in-uw-kot-menu’ (€55) doet daar geen oneer aan, want de chef pakt uit met trefzekere gerechten als cannelloni van hert en boschampignons of Belgische tarbot.

Bestellen kan uiterlijk één dag vooraf telefonisch via 09/351.74.60 of op restaurant@tvijfdeseizoen.com. Afhalen kan elke dag.

Ter Doest, Lissewege

Ter Doest, Lissewege
©Jan D'Hondt

De royale porties en delicatessen uit de Belgisch-Franse keuken maken van Ter Doest een vaste waarde. Zo ook het wildmenu (€45 voor 3 gangen, incl. een halve fles wijn per persoon), met hoogvliegers als fazant met gestoofd witlof en huisgemaakte aardappelkroketten. Ook à-la-cartevleesgerechten van chef  Bart Dendooven blijven hier te koop.

Elke donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en zondagmiddag. Bestellen op 050/54.40.82 of via https://www.terdoest.be/nl/

Ginkgo, Beveren

Ginkgo, Beveren

Als chef die het gewend is om voor ruim 300 mensen op één weekend te koken, leek Rudi van Beylen voorbestemd om zichzelf tijdens de coronacrisis opnieuw uit te vinden als afhaalkok. Dat heeft hij meteen ook grondig aangepakt: zijn nieuwe take-outbedrijf Ginkgo serveert de finesse van een restaurantervaring.

Bestellen van maandag tot en met donderdag op www.ginkgotakeout.be. Afhalen op vrijdag, zaterdag en zondag.

Baracca, Leuven

Zelfs in een ordinaire kartonnen doos blijven de langzaam gerezen zuurdesempizza’s uit de houtoven van Baracca het perfecte comfortfood. Maar ook meer complexe gerechten als koningskrab (€29) en vitello tonnato (€10) worden nu geleverd in een DIY-versie – de finale bereiding doe je immers helemaal zelf met behulp van enkele filmpjes van de chef.

Te bestellen op http://www.baracca.be/baracca-at-home voor woensdag 22u voor een DIY Baracca op vrijdag (tussen 15u en 17u op te halen). Leveren aan huis kan vanaf een bestelling van €50 in een beperkt aantal gemeentes.

BRUSSEL

Les Brigittines, Brussel

Les Brigittines
©Cici Olsson

Chef Dirk Myny weet gerechten uit de oude doos op een slimme manier te actualiseren. Zo staan er klassiekers als varkenswangetjes met wortelstoemp of Brusselse bloedworst op zijn wekelijks wisselend driegangen-afhaalmenu (€38).

Minstens 24 uur op voorhand te bestellen op het nummer 02/512.68.91. Af te halen in het restaurant van woensdag tot en met zondag tussen 17u en 18u30.

Comme chez Soi, Brussel

Comme chez Soi, Brussel
©Comme Chez Soi

Hoog op de bucketlist van elke foodie staat een etentje bij Comme chez Soi. Daarop hoef je niet nog weken te wachten, want de iconische gerechten als zeetongfilet of mousse van Ardense ham zijn er nu ook in een wekelijks wisselend meeneemmenu (75 euro voor drie gangen en drie hapjes).

Bestellen kan tot woensdag om 16u via https://www.commechezsoi.be/, afhalen op vrijdagavond en zaterdagvoormiddag.

La Bottega della pizza, Sint-Gillis

La Bottega della pizza, Sint-Gillis

De beste van ons land, zo werden de pizza’s van de Napolitaan Roberto Casula meermaals bekroond. En die vind je nu gewoon op Deliveroo.

Dagelijks vanaf 12u beschikbaar via Deliveroo.

Certo, Elsene

Certo, Elsene

Chef Federico Mazzoni staat voor een Italiaanse no-nonsensekeuken, met sowieso slechts een viertal gerechten op de kaart. Diezelfde puurheid domineert de ‘Certo box’ (zie Instagram voor het menu van de week), waar je telkens kan kiezen tussen twee voor- en hoofdgerechten, geserveerd met een fles ‘Certo Rosso’-wijn en dessert. En ja, ook de befaamde ‘cacio e pepe’ van het huis tekent present.

Per sms te bestellen op het nummer 0473/496.493. Beschikbaar op donderdag, vrijdag en zaterdag, ter plaatse op te halen (tussen 15u en 17u30) of aan huis geleverd (+ €5, vanaf 18u).

Sang Hoon Degeimbre, Brussel en Gent

Toshiro, Brussel

De restaurants San Sablon, San Gent, Toshiro, Vertige en Rizom  - allemaal projecten van chef Sang Hoon Degeimbre – sloegen de handen ineen voor een gezamenlijke afhaalservice, die de naam ‘home’nivore’ meekreeg. Hun lichtjes Aziatisch getint, gastronomisch viergangenmenu (€55) kan je in elk van bovenstaande restaurants ophalen.

Te bestellen via info@sansablon.be. De precieze ophaaluren en -locaties zijn te vinden op de Instagrampagina van San Sablon.

Lees hier wat wij vonden van San, Toshiro en Vertige.

Nonbe Daigaku, Elsene

Nonbe Daigaku, Elsene

Heeft u het gehad met goedkope sushiboxen waarvan de smaak uiteindelijk toch tegenvalt? De Japanse sushimeester Yosuke Suetsugu boet niet in aan kwaliteit in zijn viskeuze, en dat proef je.

Elk weekend post de chef een assortiment gerechten die je tussen 18u30 en 21u kan ophalen op zijn Facebookpagina.

WALLONIË

Tero, Brussel en Bierges

Tero, Brussel en Bierges
©DR

Het afhaalmenu van Tero blinkt uit dankzij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor amper €52 krijg je een vijfgangenmenu voor twee personen, waarbij je kan kiezen tussen vlees, vis of vegetarisch. De meeste ingrediënten komen van de eigen boerderij en zijn volledig biologisch.

Te bestellen op woensdag voor 21u op https://www.tero-restaurant.com/servicetraiteur. Afhalen op vrijdag tussen 17u en 19u. Levering aan huis kan in de 19 Brusselse gemeentes via Proxideal.

Little Paris, Waterloo

Little Paris, Waterloo

Een ode aan de ongecompliceerde Franse bistrokeuken, zo zou je de traiteurdienst van Parijzenaar Arold Bourgeois kunnen omschrijven. Van terrines tot sint-jakobsschelpen en rundswangetjes, het menu barst van de culinaire tradities. Aan te vullen met een goede fles Franse wijn en enkele tapas.

Te bestellen per mail naar littleparis@icloud.com, ten laatste op donderdag voor 16u.  Afhalen op vrijdag en zaterdag tussen 16u en 19u.

La Tavola, Bergen

La Tavola, Bergen
©ID/ Leo De Bock

Chef Luc Broutard mag dan zelf een Belg zijn, hij kookt wel zoals de echte Italianen onder de vlag van La Tavola. Zijn drie- (€30) of viergangenmenu (€35) bestaat telkens uit een primi, pasta, carne en dolci. Hierbij kan je nog een fles Italiaanse wijn, antipasti voor twee personen (€25) of huisgemaakte focaccia (€5) kiezen.

Beschikbaar van woensdag tot zondag, een dag voor afhalen te bestellen op 065/70.70.79. Het menu vind je telkens terug op de Facebookpagina van La Tavola.

La Bru’sserie by Le Sanglier des Ardennes, Durbuy

Terwijl de meeste chefs inzetten op een beperkt menu voor slechts enkele avonden per week, trekken Wout Bru en zijn team alle registers open. Dagelijks kan je kiezen tussen een vijftal voor- en hoofdgerechten, of een compleet viergangenmenu (€70). Zelfs een fles champagne gaat vlotjes mee in de doos.

Bestellen kan elke dag voor 18u via www.takeawaybru.be, afhalen bij het restaurant telkens tussen 17u30 en 18u.