Advertentie
sabato

Dineren in stijl: de tips van ’s werelds beste tafelstylisten

Zaira Zarotti woont te midden van het groen, en dat zie je aan haar tafels. Zelfgeplukte noten, groenten en fruit krijgen een prominente rol.

Op zoek naar originele tafeldecoratie? Voor het boek Table Stories ging Sabato-journaliste An Bogaerts te rade ging bij ’s werelds beste tafelstylisten. Dit zijn onze twee favorieten.

Freaky Table: onvolmaakt en een tikkeltje vreemd

De Italiaanse Zaira Zarotti creëert en fotografeert decors voor haar blog ‘The Freaky Table’. Altijd met een zweem van nostalgie, ‘de schuld van mijn geboortestad Venetië’. Samen met haar man en haar vader maakt ze zelf servies onder de noemer The Freaky Raku.

Zarotti zoekt schoonheid in nonchalante imperfectie, zoals vier verschillende stoelen aan tafel.

‘I fink u freeky and I like you a lot.’ Deze hit van de Zuid-Afrikaanse band Die Antwoord uit 2012 speelde lang in het hoofd van tafelblogster Zaira Zarotti. ‘Dat liedje heeft me geholpen om mijn idee van schoonheid te benoemen. Freaky, in de beste zin van het woord en zoals ik het persoonlijk bedoel, is iets ongewoons.'

'Het is onvolmaakt en een beetje vreemd, zoals een gebarsten bord dat wordt opzijgezet omdat het niet in een perfect plaatje past. Ik probeer onvolkomenheden te beklemtonen in plaats van ze te verbergen.’

Haar bijzondere stijl leverde De Italiaanse Zaira Zarotti al bijna 50.000 volgers op op Instagram.

Het duistere en nostalgische karakter van Zarotti’s decors en fotografie is een erfenis uit haar geboortestad Venetië. ‘In Venetië ademt een mens nostalgie in. Ikzelf ben opgegroeid, omringd door duizenden jaren geschiedenis, overal waar ik keek.’

Ik combineer de Japanse esthetische traditie van wabi-sabi met een elegante en sobere stijl.
Zaira Zarotti

‘Ik versier mijn tafels vaak met natuurlijke seizoenselementen die ik in mijn tuin kan vinden, zoals wilde bloemen, bladeren en takken, fruit of groenten. Ik kies mijn accessoires op basis van de emotie die ik wil overbrengen op mijn gasten en vaak ook met een knipoog naar het eten dat ik zal serveren. Meestal vertrek ik vanuit een welbepaald kleurenpalet, daarna kies ik de stoffen, dan het servies en bestek en ten slotte de decoratieve elementen.’

Een vaste waarde op Zairotti’s tafels is het ‘The Freaky Raku’-servies.

Een vaste waarde op Zairotti’s tafels is het ‘The Freaky Raku’-servies, een servies dat ze zelf maakt met haar partner Francesco, en met de hulp van haar vader Luciano, zelf een kunstenaar. ‘Raku is een baktechniek die teruggaat naar de oude Japanse theeceremonies.

Zarotti’s servies is gebakken volgens een techniek die teruggaat tot de oude Japanse theeceremonies. ©Flore Vallery Radot

We combineren de Japanse esthetische traditie van wabi-sabi met een elegante en sobere stijl, natuurlijke materialen en neutrale kleuren.’

Zairotti’s bijzondere stijl leverde haar al bijna 50.000 volgers op op Instagram. ‘Je zou kunnen opperen dat The Freaky Table niets te maken heeft met het echte leven. Maar dat was nooit de bedoeling. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het idee van mise-en-scène. Mijn fotografie is bijna een illusie.'

'Voor mij is het altijd al een spel geweest: ik begon met het idee om kleine geënsceneerde scènes te maken waarin de tijd stilstaat en ik mijn publiek aanzet om zich een wereld voor te stellen buiten de grenzen van het beeld.’

Funky Table: alles kan, alles mag

Mariangela en Titti Negroni runnen in Milaan de decoratieboetiek Funky Table en hebben een eigen serviescollectie die verkocht wordt bij de meest prestigieuze warenhuizen, van La Rinascente in Milaan en Rome tot Liberty in Londen.

Het belangrijkste motto van de zusjes Negroni als het aankomt op tafels dekken? ‘Vale tutto’, wat zoveel betekent als ‘alles mag’. ‘We houden ervan om geen regels te hebben. We mixen en matchen serviesgoed uit alle hoeken van de wereld.’

Mariangela en Titti Negroni runnen in Milaan de decoratieboetiek Funky Table. ©Guido Barbagelata

In 2015 richtten Mariangela en Titti Negroni in het historische hart van Milaan de winkel Funky Table op, met een eclectische mix van serviesgoed en accessoires. ‘We werkten allebei in de mode-industrie’, legt Mariangela uit, ‘maar sinds 2010 ben ik actief als ontwerp- en tafelstylist voor verschillende Italiaanse tijdschriften zoals Velvet la Repubblica, Vanity Fair en Vogue Italia.'

'Ik was het gewend om uitzonderlijke stuks uit verschillende landen te selecteren. Datzelfde doen voor een winkel was vrij gemakkelijk en lag in het verlengde van wat ik al deed.’

In 2015 richtten Mariangela en Titti Negroni in het historische hart van Milaan de winkel Funky Table op. ©Guido Barbagelata

‘Ik zou onze stijl niet omschrijven als typisch Italiaans. Ik gebruik en zoek graag Italiaans handwerk, maar de mix op onze tafels is internationaler dan Italiaans’, zegt Mariangela. Geen enkele kleur is taboe, geen enkele combinatie van prints is ‘too much’. ‘Zelfs een minimalistische tafel moet iets speciaals hebben, zoals wat vintage kant of een grote bloemcompositie in het midden. Vorig jaar hebben we een geheel witte tafel gedekt met een grote zoutsculptuur tussen de kaarsen. Dat was geweldig.’

‘Table Stories, tables for all occasions’, An Bogaerts

Omdat de twee dames vonden dat er nog iets ontbrak, lanceerden ze drie jaar geleden hun eigen serviescollectie in samenwerking met het jonge label Bitossi Home. Een lijn expressieve borden, vazen, glaswerk, mokken, kopjes en voorraadpotten getiteld ‘La Tavola Scomposta’ oftewel ‘De ontbonden tafel’.

‘Intussen hebben we al meer dan duizend retailers over de hele wereld’, zegt Mariangela trots. Inderdaad, niet slecht voor borden met het opschrift ‘POISON’.

Instagram: @funkytable_milano

‘Table Stories, tables for all occasions’, An Bogaerts verschijnt vandaag bij uitgeverij Lannoo, 39,99 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie