sabato

#feedthenurses: het warmste culinair initiatief van 2020

Met #feedthenurses riep Nils Proost chefs op om krachtvoer te koken voor het zorgpersoneel.

Verpleegsters en dokters die dag en nacht moesten vechten tegen het coronavirus, maar nergens iets te eten konden krijgen? Dat ging er niet in bij chef Nils Proost. Dus begon hij te koken.

Eén dag na de lockdown in maart kreeg Nils Proost (36), chef van Petit Cuistot in Lier, telefoon van zijn schoonzus. Zij is verpleegster en blijkbaar kon ze tijdens haar shift alleen nog een wafel kopen in de krantenwinkel van het ziekenhuis, want de cafetaria was gesloten.

Hij besloot voor haar te koken en dat was meteen de start van Feed the Nurses. ‘De mensen die voor ons aan het front stonden, hadden krachtvoer nodig’, zegt Proost. Zijn restaurant was gesloten, dus hij had voor het eerst in lange tijd niets te doen.

‘De mensen die voor ons aan het front stonden, hadden krachtvoer nodig. Ik stond versteld van zoveel goodwill.’
Nils Proost

Zijn vrouw en hij hadden al even overwogen om een takeawayservice te beginnen, maar het telefoontje van zijn schoonzus bleef nazinderen. ‘Ik besloot de overschotten in ons restaurant tot kant-en-klare maaltijden te verwerken en die aan het ziekenhuis te schenken waar ze werkt. De volgende nacht heb ik niet geslapen: zouden er niet méér chefs zijn die dit wilden doen?’

Maar liefst 120 000 maaltijden werden door chefs bereid voor ‘de vechters aan het front’.

Proost begon de hashtag #feedthenurses te gebruiken en die werd in 24 uur tijd 700 keer gedeeld. Na één dag waren ze met vier chefs, na een week met tien en na drie weken met vijftig, onder wie Lars Block (Zoen), Timothy Tines (Atelier Maple), Jolien Laenen (De Wingerd), Bruno Timperman (Bistro Bruut) en Anne-Sophie Breysem (Ansoler). Het Antwerpse Omnia Management Agency bouwde een website en maakte een socialemediaprofiel aan.

Nils Proost was de initiator van Feed the Nurses.

‘Ik stond werkelijk versteld van zoveel goodwill’, zegt Proost. ‘Iedereen stond te springen om te helpen. Ik heb hieruit geleerd dat je in moeilijke omstandigheden grootse dingen kunt bereiken, zelfs met mensen die je nauwelijks kent. Het was een superpositieve periode, die uiteindelijk negen weken heeft geduurd.’

In totaal heeft Feed the Nurses zestig ziekenhuizen, woon-zorgcentra, rusthuizen, brandweerkazernes, wachtposten van huisartsen en corona-triageposten in heel Vlaanderen geholpen met maar liefst 120.000 maaltijden. De dankbaarheid was groot. Deze zomer, toen de restaurants weer mochten openen en de chefs zich op hun eigen zaak moesten concentreren, is de actie stilletjes uitgedoofd. Bij de tweede lockdown was de situatie in de ziekenhuizen gelukkig minder schrijnend: ze waren voorbereid.

En in 2021?

‘De horeca zit veel meer op zijn tandvlees dan in maart’, zucht Proost. ‘Veel zaken zullen in 2021 helaas niet meer openen. Dat is enorm jammer, want als we één ding hebben geleerd uit de lockdowns, dan is het dat de horeca een ongelooflijk belangrijke, maatschappelijke functie heeft. Het deed deugd dat we iets positiefs konden betekenen op een moment dat de situatie hopeloos leek.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie