sabato

Foodhype: de raclettebowl, winterse troost in een kommetje

Kaaslovers opgelet: de 'raclettebowl' is officieel een ding. ©Kris Vlegels

Niet vegan, niet licht en niet voordelig voor de cholesterol: de raclettebowl, ofte de winterse opvolger van de pokébowl, is zowat de ultieme definitie van comfortfood.

Skivakanties met bijbehorende copieuze maaltijden is er voor de meesten dit jaar helaas niet bij. Gelukkig is de raclettewereld net op tijd met een nieuwe formule op de proppen gekomen: de raclettebowl. Al het goede van een raclette - kaas, aardappelen, vlees en topping - maar dan in een individueel kommetje. Liefst een kommetje van de meeneembare en recycleerbare soort, in karton.

Ook in ons land worden raclettebowls aan huis geleverd.

Hoewel de raclettebowl nu al wordt gebombardeerd tot winterse versie van de befaamde pokébowl, ligt de origine een pak dichterbij: niet in Hawaï, maar in Parijs. Foodies wijzen massaal naar The Grilled Cheese Factory, een klein restaurant vlak bij Place de la Bastille. De afgelopen weken heeft de trend zich razendsnel doorheen de Franse hoofdstad verspreid en hetzelfde geldt voor de hashtag #raclettebowl op Instagram.

Ook in ons land worden raclettebowls aan huis geleverd. Sommar, de Antwerpse culinaire pop-upformule die de voorbije zomer in zee ging met sterrenrestaurant The Jane, lanceert voor haar wintereditie Wintar een volledig raclettemenu. ‘Vorig jaar hadden we al een winterse pop-up waar we allerhande raclettevarianten serveerden’, zegt Jim Cantens van Tastemakers, de initiatiefnemer van Wintar.

Cantens haalde de mosterd voor zijn kaasconcept vooral in Londen, waar de jongste jaren heel wat hippe kaasrestaurants en foodtrucks openden. ‘Met de raclettebowl blijven we op die trend inspelen, maar dan in een formule die bijzonder handig is als take-out.’ Een heuse kerststal werd ingericht waar de bowls afgehaald kunnen worden.

Recept: de raclettebowl van Wim Ballieu

Voor wie liever zelf aan de slag gaat, geven we graag enkele richtlijnen mee. Er zijn een paar gouden regels waaraan een hip raclettekommetje moet voldoen. De recycleerbaarheid van dat kommetje gaven we al mee, maar ook de manier waarop het gevuld wordt, is niet volledig willekeurig. Eerst doet u een paar kleine, gekookte aardappeltjes in de kom. Daarna kiest u een vleessoort. Dat kan eender welke ham, salami of kalfsworst zijn.

Die rolt u op en zet u rechtop tegen de rand van het kommetje. Intussen smelt u de kaas en die giet u dan over de aardappelen. Het geheel wordt afgewerkt met bieslook, zilveruitjes of augurk. Niet vegan, niet licht en niet voordelig voor de cholesterol. Ach, voor zulke gerechten is het begrip comfortfood uitgevonden.

De raclettebowls van Wintar kun je bestellen via Deliveroo en UberEats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie