sabato

Fotogeniek troostvoedsel: taiyaki, de viswafeltjes uit Japan

©Getty Images

De zeebrasem brengt volgens de Japanse traditie geluk. Razend populair op Instagram werden dan ook de wafeltjes in visvorm, kunstig versierd en gevuld met ijs.

Wie komt er nu in hemelsnaam op het idee om wafeltjes te gaan bakken in de vorm van een vis? Een creatieve bakker in Tokio, zo zegt de legende. In 1909 had Seijiro Kanbei moeite om zijn imagawayaki-cakejes verkocht te krijgen. Imagawayaki is de voorloper van taiyaki. Het is net als taiyaki een licht wafelgebak, gevuld met azuki-pasta. Die pasta wordt gemaakt van rode bonen en wordt ook wel ‘an’ genoemd, een naam die het deelt met tal van andere geweldige creaties.

De originele imagawayaki hadden een kleine cilindervorm die je gerust ‘saai’ kunt noemen. Om zijn gebakjes te pimpen, probeerde de bakker een schildpadvorm en zelfs de vorm van een konijn, maar dat bleek niet echt aan te slaan. Tot hij koos voor de vorm van zeebrasem (tai), een vis die volgens de Japanse traditie geluk brengt als die tijdens een feest wordt gegeten. Bingo! De taiyaki verkochten als zoete broodjes, wat ze in wezen ook waren.

Zo maak je taiyaki

De daaropvolgende eeuw zouden de taiyaki uitgroeien tot een geliefde zoete snack in Japan, maar daarbuiten wist nagenoeg niemand van het bestaan af. In Japan worden taiyaki verkocht aan kraampjes bij de in- en uitgang van de supermarkt, in de gangen van de metro of gewoon op straat.

Enter Instagram. In New York openden enkele jaren geleden al de eerste gespecialiseerde bakkerijtjes de deuren, waar de visvormige gebakjes meteen ook werden ingezet als ijshoorntjes. Het recept werd door de jaren heen ietwat verwesterd en zo worden de taiyaki vandaag ook gemaakt met een vulling van banketbakkersroom of chocoladepasta.

Intussen kun je ook in elk deel van de wereld taiyaki-machines kopen: wafelijzers, maar dan met visvormen in plaats van de ietwat saaiere wafelvorm. Op Instagram is de hashtag #taiyaki een excuus om volledig los te gaan met het versieren van en met viswafeltjes. Ze worden gevuld met kleurrijk softijs of als topping gebruikt op freakshakes.

Ook in ons land vind je her en der taiyaki terug. De foodtruck Amai Taiyaki installeert zich op tal van evenementen in binnen- en buitenland om er de typische viswafeltjes te verkopen. En ook bij Whisk Eight in Leuven kan je de versierde viswafeltjes verkrijgen. Met de traditionele azuki-vulling, een iets meer experimentele matchapudding of de zoute variant met ham en kaas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie