sabato

Gastronomisch en betaalbaar: de takeaway van Couvert Couvert in Leuven

Getest: de meeneemgerechten van het Leuvense restaurant Couvert Couvert.

Nu we niet uit eten kunnen, bestelt onze culinair recensent Jan Scheidtweiler takeaway. Deze week bij Couvert Couvert in Leuven: ook in kartonnen dozen is dit eten een feest.

In minder bizarre tijden is de eetzaal van Couvert Couvert vlak voor de avondshift een paradijs van belofte, een piekfijn gedekt altaar voor de hoogmis die dadelijk zal beginnen: de kaarsen branden, de natuurhouten stoelen wachten op de eerste gasten.

Maar eind 2020 is weinig nog zoals het was, ook niet in een van de beste restaurants van België. Het is zaterdagavond en er is geen kaarsje te zien. De tafels staan tegen elkaar geschoven, niet gedekt met precieus porselein, maar met kartonnen dozen. Op deze manier hebben chefs Laurent en Vincent Folmer hun ravioli van eendenlever ongetwijfeld nog nooit geserveerd.

De broers Folmer volgden allebei een patisserieopleiding.

De ravioli is de eerste van drie gangen uit het meeneemmenu (45 euro) dat Couvert Couvert tijdens de gedwongen sluiting voorstelt. Behalve dat wekelijks wisselend aanbod werkten de broers ook een kleine à la carte uit. Daarop staat een kreeftenbroodje (23 euro), fazant à la Brabançonne (45 euro) en wilde eend met wortelgroenten en bloedsinaasappel (45 euro).

De broers Folmer groeiden op in Metz, Frankrijk, en volgden allebei een patisserieopleiding voor ze in België belandden. Dankzij de precisie van de patisserie weten de broers ook in hun hartige gerechten zorgvuldig gedoseerde, uitgepuurde bereidingen rond superieure producten te maken.

Bij veel afhaalmaaltijden is het dessert het zwakke broertje, maar niet bij Couvert Couvert.

Of je hier nu eend of kreeft eet, de productkwaliteit ervan is top, zelfs in kartonnen dozen. Bovendien weten de broers met knappe accenten gerechten een originele toets te geven. Dat doen ze bijvoorbeeld in het hoofdgerecht, door licht gekaramelliseerd grondwitlof te combineren met krieken.

Of je nu eend of kreeft eet, de productkwaliteit is top, zelfs in kartonnen dozen.

Die combinatie werkt wonderwel bij een sappige borstfilet van hoevekip. Het voorgerecht houdt het klassieker: de ravioli van eendenlever is in goed, maar vertrouwd gezelschap van gerookte paling, gele biet en blokjes appel. Met een diepe, delicieuze bouillon op basis van paling weten de broers het niveau nog op te krikken.

Bij veel afhaalmaaltijden is het dessert het zwakke broertje. Bij Couvert Couvert is het risico op een uitschuiver klein, met twee patissiers in de keuken. Gasten mogen in het menu zelfs kiezen tussen een bladerdeeggebak met amandelroom en peer of een intens chocoladetaartje met een saus van koffie. Het zijn twee afsluiters die het talent van de broers bevestigen: ook zonder kaarsen is dit eten een feest.

Waar
Couvert Couvert. Sint-Jansbergse-steenweg 171, 3001 Heverlee. Tel. 016/29.69.79. Bestellen van ma t/m do 18 uur. Ophalen op vr en za, tussen 16 en 19 uur.
Wanneer
Zodra de restaurants weer open mogen,stoppen de broers met hun takeaway.
Rekening
180 euro voor vier.
Kom ik terug
Gastronomische afhaalmaaltijden voor betaalbare prijzen, dat is een zeldzame combinatie. Ik kom graag terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie