Gault&Millau kroont Nick Bril tot Chef van het Jaar

De Nederlandse chef-kok Nick Bril van het Antwerpse restaurant The Jane is door de restaurantgids Gault&Millau verkozen tot Chef van het Jaar. Davy Devlieghere van Bistro Julien uit Lovendegem is de Jonge Chef van het Jaar.

Na een coronapauze in 2020 en 2021 vond de presentatie van de Gault&Millau-gids dit jaar opnieuw plaats op een fysiek evenement. In Brussels Expo maakte de prestigieuze restaurantgids maandag bekend dat Nick Bril, de uitbater en chef-kok van het Antwerpse restaurant The Jane, verkozen is tot Chef van het Jaar. Hij volgt Thierry Theys op, de man achter het Duffelse restaurant Nuance.

Bril opende The Jane in 2014 met zijn leermeester Sergio Herman, voor wie hij eerder als souschef aan de slag ging in het restaurant Oud Sluis. In juni vorig jaar kocht Bril de aandelen van Herman over en kreeg hij de zaak volledig in handen. The Jane stijgt in de nieuwe Gault&Millau-gids een half punt naar 18,5 op 20, heeft twee Michelinsterren en is lid van de prestigieuze club Les Grandes Tables du Monde.

Advertentie

De Gault&Millau-recensenten bezochten de afgelopen maanden ruim 1.000 restaurants in ons land. De hoogste score (19,5 op 20) gaat opnieuw naar Hof van Cleve in Kruisem. Het restaurant van chef Peter Goossens haalt als enige die topscore, nadat Bon-Bon in Brussel begin dit jaar de deuren sloot. Opmerkelijke stijgers zijn behalve The Jane ook het Roeselaarse Boury van Tim Boury en het Antwerpse restaurant Zilte van Viki Geunes, die beide een half punt beter scoren met 18,5 op 20.

De 5 favoriete restaurants van Gault&Millau Chef van het Jaar Nick Bril

Nieuwkomers

Gault&Millau reikte traditiegetrouw een reeks nevenawards uit. Davy Devlieghere van Bistro Julien in Lovendegem is de Jonge Vlaamse Topchef voor 2022. Devlieghere werkte eerder bij Hof van Cleve, bij de Baskische driesterrenchef Martín Berasategui en was souschef bij Danny Horseele in het Gentse Ghelamco-stadion.

Advertentie
Advertentie

In de categorie nieuwkomers valt de terugkeer van Willem Hiele op. De chef verliet eind 2021 zijn zaak in Koksijde, waar hij een Michelinster en een plek bij de 100 beste restaurants ter wereld bij elkaar had gekookt, en heropende in september in Oudenburg. Gault&Millau plakt op dat nieuwe concept meteen een score van 15,5 op 20.

Ook het Waalse restaurant La Grappe d’Or maakt dit jaar opnieuw zijn opwachting. De zaak van uitbaters Clément Petitjean en Monia Aouini was vorig jaar uit de gids verdwenen na een verhuis van Torgny naar Aarlen. Met een score van 15,5 op 20 slaat het nieuwe restaurant met dezelfde naam aan bij de G&M-recensenten.

Advertentie