Getest: afhalen bij één van de beste Italiaanse chefs van België

Aangewezen op takeaway bestelt onze culinair recensent Jan Scheidtweiler deze week bij Diverso in Westerlo: pastagerechten die de clichés vermijden.

‘Het leven is een combinatie van magie en pasta.’ Zoals zoveel pastapuristen vulde ook Federico Fellini zijn dagen met het eten van spaghetti, linguine en ravioli. Wat zou de Italiaanse filmregisseur ervan vinden dat we dezer dagen pasta opwarmen in aluminium bakjes? Heiligschennis, toch? Op zijn minst zou hij bezorgd zijn of het resultaat nog voldoende al dente is.

De chef van Diverso werd eind 2019 door Gault&Millau uitgeroepen tot Italiaanse chef van het jaar.
Advertentie

Diezelfde bezorgdheid moet ook Eros Tomassetti delen. De chef van Diverso werd eind 2019 door Gault&Millau uitgeroepen tot Italiaanse chef van het jaar. In zijn gezellige restaurant op de markt van Westerlo is huisgemaakte pasta een van de aanraders. De chef biedt er zelfs een aparte pastadegustatie van vier gangen aan (55 euro).

Diverso serveert pasta voor puristen.

Zo’n specialist schept hoge verwachtingen, óók in de moeilijke discipline van de afhaalpasta. En ja, Tomassetti weet spaghetti en ravioli af te leveren die niet alleen al dente blijft, maar bovendien goede sauzen en garnituren meekrijgt. Fellini zou tevreden zijn.

Advertentie
De afhaalmaaltijden van Diverso: sober maar verrukkelijk.

Nochtans heeft de ploeg van Diverso het zich niet gemakkelijk gemaakt. Behalve vijf pastagerechten zitten er ook een paar antipasti, drie pizza’s en een driegangenmenu (39 euro) in het aanbod. In de koeltoog op de gelijkvloerse verdieping staan andere delicatessen om mee te nemen, van truffels tot rundsvlees.

Advertentie

Met zijn vitello tonnato (16 euro) zal de chef geen prijs voor originaliteit winnen, maar dat lijkt ook niet de bedoeling. Op een plastic bord ligt een zuiver smakende, sobere uitvoering van een klassieker, waarbij rosé gebraden kalfsvlees de hoofdrol speelt en de tonijnsaus discreet aanwezig is.

Volgens de jongste tellingen bestaan er zo’n 300 soorten pasta. Met een paar van de minder bekende varianten maakt Tomassetti authentiek aandoende gerechten. Zo combineert hij gnocchi sardi, kleine ovale pasta met inkepingen die aan aardappelgnocchi doen denken, met een ragout van kruidige worst (16 euro).

Tomassetti weet spaghetti en ravioli af te leveren die niet alleen al dente blijft, maar bovendien goede sauzen en garnituren meekrijgt.

Ook panzerotti, familie van ravioli, is een pastasoort die alleen puristen kennen. Hier zijn ze gevuld met eekhoorntjesbrood en goed omringd door paddenstoelen, boter en salie(18 euro). Maar ook met gewone ravioli, ricotta, spinazie en passata (15 euro) levert de chef een smakelijk bakje af. In de luxeafdeling scoort hij dan weer met een halve kreeft, spaghetti en tomatensaus (27 euro). Pasta biedt troost, zelfs nadat hij opgewarmd is in de oven.

Advertentie