sabato

Getest: de afhaalboterhammen van bakkerij Album in Antwerpen

Een goede bakker heeft meestal ook een aantrekkelijk taartje in huis. Dat is hier niet anders.

Tot de heropening van de restaurants proeft onze culinair recensent afhaalgerechten. Deze week; de zuurdesemhemel van Album.

Brood hebben we altijd nodig, maar in moeilijke tijden verwerft een goede bakker bijna het statuut van zorgverlener: een smakelijke boterham helpt ons beter door de dag.

Lekker brood bakken, dat doen Joris Gielen en Toon Craen sinds oktober 2020 in Album, een sympathieke nieuwe zaak op het Antwerpse Zuid. Gielen bracht ervaring mee als souschef van restaurant Veranda, Craen als zaakvoerder van de bekende Antwerpse koffiebar Broer Bretel. Het duo heeft van Album een hybride gemaakt: deels restaurant, deels bakkerij. In hun opengewerkte witte pand serveerden ze creatieve ontbijt- en lunchgerechten, maar je kon er ook koffiedrinken of huisgemaakt zuurdesembrood afhalen.

Het deeg van het Album-zuurdesembrood vindt ook zijn weg naar originele pizza’s.

Maar al een paar weken na de opening mocht er niemand meer aan de lange toog of de witmarmeren tafels zitten. Dus schakelden de vrienden over op plan B. In plaats van makreel in een bouillon van karnemelk of gepaneerde pladijs met texturen van knolselder beleggen ze van vrijdag tot en met zondag afhaalboterhammen. Ook die zijn van het creatieve soort, zoals blijkt uit een dubbele desemboterham met inktvissalade, puntpaprika, chili en basilicummayonaise (10 euro).

Het deeg van het Album-zuurdesembrood vindt ook zijn weg naar originele pizza’s. Zo is het smullen van een pizzetta met mozzarella, pancetta en pompoencrème (8 euro). Het is een combinatie die ver van de klassieke margherita ligt, maar een even grote smaakharmonie vertoont. De krokante korst is hemels. Ook in een eenvoudiger versie, een look-en-kaasbrood (7 euro), houdt het geheel goed stand.

Gelukkig blijven de jongens ook nog hun fantastische zuurdesembrood bakken (750 gram, 6 euro). Met zijn krokante korst, zacht kruim en goed gedoseerde lichtzure smaak behoort dat tot het beste brood van Antwerpen.

Een goede bakker heeft meestal ook een aantrekkelijk taartje in huis, en dat is hier niet anders. Album zorgt elke week voor een viertal soorten meeneemgebak, met een vakkundig gemaakt citroentaartje (5,5 euro) als vaste waarde. Een stukje financiercake met de eerste roze rabarber van het jaar (5,5 euro) is verbluffend goed – spijtig dat het rabarberseizoen zo kort is.

Natuurlijk is het uitkijken naar de heropening van de restaurants. Maar met een takeaway die zo goed is, moeten de vrienden niet vrezen: hun broodje is gebakken.

Waar
Vlaamsekaai 6, 2000 Antwerpen
Tel. 03/334.88.59, albumantwerpen.be
Wanneer
Afhalen op vrijdag (12-14 uur), zaterdag en zondag (10-15 uur). Bestellen kan online. Ook als de restaurants weer open mogen, blijft Album zijn zuurdesembrood als takeaway verkopen.
Rekening
56 euro voor vier personen.
Kom ik terug
Dit is topkwaliteit voor heel redelijke prijzen. Ik zou elke dag terugkomen, mocht dat kunnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie