Proefwerk | De authentieke Italiaanse keuken van Guzzi

Jan Scheidtweiler aan tafel bij restaurant Guzzi: authentieke Italiaanse gerechten en creatieve pizza’s in hartje Leuven.

Abba? Dat zijn gewoon de beginletters van de groepsleden. De koekjes van Lu? Die danken hun naam aan Lefèvre-Utile, het Franse echtpaar dat de fabriek in de 19de eeuw oprichtte. Ook Guzzi, een nieuwe zaak in Leuven, speelt een namenspelletje: het restaurant verwijst niet naar een Italiaans motormerk, maar naar de oprichters. Toen chef Felice Miluzzi en zijn vrouw, medezaakvoerster Yue Gu, ontdekten dat hun Italiaanse en Chinese familienamen een klinkende samenstelling vormden, was Guzzi geboren.

Advertentie

Guzzi is het broertje van Rossi, een creatieve osteria in het stadscentrum die eind 2017 door Gault & Millau werd geroemd als ‘beste Italiaan van het land’. Guzzi is deels bedacht als pizzeria. Uit de houtgestookte oven schuiven negen variaties op zuurdesembasis. Ook hier houdt de chef het creatief: sommige zijn afgewerkt met gefermenteerde look, andere met een emulsie van basilicum. Daardoor ligt ook de prijs boven het gemiddelde. De goedkoopste, een margherita, kost 12 euro, de duurste 24 euro. Die pizza is een hommage aan mevrouw Miluzzi. Met kerstomaten, grote rode garnalen uit Sicilië en een garnalenbisque is het een gastronomisch hoogstandje!

Advertentie

Zo klein Rossi is, zo ruim is Guzzi. Achter de eetzaal is een mooi terras. Net als in hun gastronomisch restaurant houden de Miluzzi’s het sober: een wijnrek, een muurschildering die naar Michelangelo verwijst, wat hedendaagse kunst. De voornaamste attractie is de open keuken.

De pizza met kerstomaten, grote garnalen en een garnalenbisque is een hoogstandje.

Behalve pizza serveert Guzzi een reeks voorgerechten en een klein menu: er is zowel een lunch (27 euro voor twee gangen, 33 euro voor drie) als een avondmenu (39 euro voor drie gangen, 49 euro voor vier). Op de kaart valt opnieuw op hoe de chef klassiekers met topproducten opwaardeert: spareribs lakt hij met aceto balsamico, stracciatellakaas werkt hij af met kaviaar. Een zalig stukje focaccia, recht uit de oven, is typisch Felice: het is simpel, maar helemaal goed, afgewerkt met rozemarijn uit de tuin. Ook een Venetiaanse klassieker, ‘sarde in saor’, is top: gefrituurde sardines krijgen het gezelschap van gekonfijte ui, rozijnen en een friszure dressing. Het hoofdgerecht, lotte, lardo en aardappel met truffel, is al even kwalitatief. Alleen het dessert, panna cotta met rood fruit, is nogal gewoontjes. Dat doet niets af aan de algemene indruk: Guzzi is sterk begonnen.

Advertentie
Advertentie