sabato

Getest: de enige driesterrenfoodbox in België

Nu de restaurants gesloten zijn, staan er maaltijddozen op het menu van culinair recensent Jan Scheidtweiler. Deze week: ‘Best of Antwerp’ van chef Viki Geunes. En ja, die naam blijkt terecht.

Een afhaalmenu van een driesterrenchef, daar hebben we een halve coronacrisis op moeten wachten. Peter Goossens, lang de enige kandidaat, wil er niets mee te maken hebben, want ‘het Hof van Cleve steek je niet in een doos’. Maar begin januari bekroonde Michelin ook Viki Geunes van Zilte in Antwerpen tot driesterrenchef. Zo krijgen we toch een absolute topchef in een doos.

Intrigerende smaakassociaties, veel precisie en sprekende details: de naam ‘Best of Antwerp’ is terecht.

Probeert Geunes zijn nieuwe roem nu te verzilveren door snel een meeneemmenu in elkaar te boksen? Dat is de waarheid geweld aandoen. De chef baat al sinds april, toen nog als tweesterrenkok, een takeaway uit onder de zelfbewuste titel ‘Best of Antwerp’. Dat doet hij samen met Dim, een Japans geïnspireerd restaurant uit het stadscentrum.

Sluipen er daardoor zoveel Japanse ingrediënten in het menu, van miso tot tonijnvlokken? Bij kippenlever komt umeboshi, die gepekelde pruim, bij een hapje rond rode biet liggen kersenbloesems. Zo Japans de ingrediënten zijn, zo verfijnd Geunes-achtig is de afwerking: dit zijn gerechten die niet zouden misstaan in Zilte.

Om het ‘Beste van Antwerpen’ te proeven, moet je 79 euro neertellen. Met dat bedrag koop je een keuzemenu in vier gangen (of vijf voor wie het vegetarische menu kiest). Afhalen gebeurt langs een dienstingang van het Mas, het imposante museumgebouw waar Zilte sinds 2011 gevestigd is.

Gunkan sushi zeebaars, tonburi en vintage koolrabi.

Dat het menu in handen is van een sterrenchef blijkt uit de samenstelling van de afhaaldoos. Zowat elk gerecht is verdeeld over verschillende potjes. Bij koningskrab hoort velouté van aardpeer, maltolie en ansjoviscrunch, telkens apart verpakt. Een kleurcode op elk deksel helpt verkeerde interpretaties te vermijden.

Ook de attributen geven aan dat we met ambitieuze gerechten te maken hebben. Spicy mayo uit een pipet helpt een broodje kreeft op smaak te brengen. Voor het hoofdgerecht moeten we aan de slag met een spuitzak vol crème van bimi-broccoli. En hoe we ons bord kunnen dresseren, dat leren we uit didactische foto’s op de website die de perfectionistische chef liet bouwen.

Smaakt alles zo goed als het eruitziet? Jazeker. Dankzij intrigerende smaakassociaties, veel precisie en sprekende details – wat sanshopeper, een wasabiblad – behoort dit menu tot de lekkerste meeneemboxen op de markt. Best of Antwerp? De naam is goed gekozen.

Waar
Zilte - Best of Antwerp
Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Bestellen en betalen gebeurt online.
Vier- of vijfgangenmenu, ook aperitiefhapjesbox.
Wanneer
Afhalen van do t/m zo. Voor bestellingen in Antwerpen wordt ook aan huis afgeleverd.
De takeaway stopt een drietal weken voor de heropening van de restaurants.
Rekening
193 euro voor twee personen.
Kom ik terug
Met deze prijs is dit geen box voor elke week. Maar je zou bijna hopen dat er nóg een bijzondere gelegenheid komt voor de restaurants weer open mogen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie