Advertentie
Advertentie
sabato

Getest: de Italiaanse klassiekers van Il Trionfo

©Il Trionfo

Onze recensent Jan Scheidtweiler aan tafel bij Il Trionfo, op papier het beste Italiaanse restaurant van Knokke.

Hoe merk je dat er talent in de keuken staat? Als de kok van een eenvoudig gerecht een feest weet te maken. Gemeten aan dat criterium is Gusti Pungitore een toptalent: zijn pasta pesto staat op eenzame hoogte in België. De chef – wit koksvest, jeans en sneakers – komt eerst aan tafel een bord tonen waarop vers gedraaide pasta ligt, klaar om te koken. Vijf minuten later zet hij de gekookte pasta voor, strak gewikkeld in een diepgroene coulis van basilicum. Het is een intens, heerlijk gerecht dat een ode brengt aan de Italiaanse keuken. Een paar krokantjes van parmezaan zijn de enige creatieve frivoliteiten die de chef zich veroorlooft: het genie zit in de versheid van het gerecht en de diepgang van de saus.

©ll Trionfo

De pasta pesto (26 euro) is een van de vele klassiekers die op de kaart staan van Il Trionfo, het Italiaanse restaurant waarmee de familie Pungitore al 30 jaar naam maakt in Knokke. Vitello tonnato (26 euro), rundscarpaccio (26 euro) en spaghetti vongole (26 euro), het staat er allemaal op. Een al even vertrouwde minestrone (26 euro) toont dat de chef precies en vol smaak kan koken, zonder ver af te wijken van de traditie. Ook vier soorten zelfgebakken brood zijn top. Als Antonio Pungitore, de sommelier en vader van de chef, bovendien nog een lekker glas arneis uit Piemonte uitschenkt, begin je te snappen waarom Il Trionfo jaren geleden door Gault&Millau werd uitgeroepen tot beste Italiaan van België en vandaag in diezelfde gids een prima 15,5/20 behaalt.

Hoe kan het dat een restaurant de bal zo misslaat?

Door dat veelbelovende begin slaat de ontgoocheling bij het hoofdgerecht des te harder toe. Het is moeilijk te geloven dat het bord het werk is van dezelfde chef: zo eenvoudig en precies de pasta was, zo gekunsteld en zielloos is deze belabberde constructie rond zeetong, risotto, wortel en citroenmousseline (42 euro). De risotto is een zoute klomp en de vlakke visfilets doen verlangen naar een spartelverse meunière gebakken zeetong. Veelkleurige rondjes wortel liggen nietszeggend verspreid over het geheel. Zou de chef de zaak langs de achterdeur verlaten hebben?

Een correcte tiramisu (12 euro) kan de schok een beetje verzachten. Maar hoe kan het dat een restaurant dat alles in huis heeft om tot de top van Knokke te behoren de bal zo misslaat? Alleen de chef kent het ware antwoord.

Waar
Paul Parmentierlaan 203, 8300 Knokke-Heist. Tel. 050/60.40.80
iltrionfo.be Gesloten op di en wo. Dubbele avondshift (de eerste begint om 17.30 uur). Alleen op zondag is er ‘s middags lunch.
Rekening
175 euro voor twee.
Wijn
Mooie wijnkaart met – uiteraard – alleen Italiaanse namen.  Bekende kleppers als Angelo Gaja en Tignanello wisselen af met bijzondere vondsten van sommelier Antonio. Ruim
20 wijnen zijn per glas te krijgen.
Decibel
Door de coronaregels verspreidt de familie de gasten over de eetzaal, met een tamelijk stil restaurant tot gevolg.
Kom ik terug
Dit was een zware ontgoocheling, omdat de verwachtingen zo hooggespannen waren. Ik kom niet terug, al droom ik nog van die memorabele pasta pesto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie