Getest: de takeaway van sterrenrestaurant Comme Chez Soi

Nu we niet langer uit eten kunnen, bestelt onze culinaire recensent Jan Scheidtweiler het afhaalmenu van het iconische Comme chez Soi. Maar is dat wel de moeite (en vooral: de prijs) waard?

Wie had dat ooit gedacht? Een van de beroemdste restaurants van België, met een geschiedenis die teruggaat tot 1926, serveert voortaan gerechten in plastic dozen. Tot voor de coronacrisis was het de morele plicht van elke foodie om ooit in het nostalgische art-nouveaudecor de grote klassiekers van Comme chez Soi te proeven.

Advertentie
Comme Chez Soi chez soi

Nu zit de iconische mousse van Ardense ham (8 euro voor 100 gram) gewoon in een meeneempotje. Het afhaalmenu van eind oktober bevat zelfs zeetongfilets met kreeftenmedaillon, een van de gerechten waarmee Pierre Wynants ooit drie Michelinsterren scoorde.

Advertentie

Laurence Wynants, de oudste dochter, leidt de takeaway met de precisie die ze ongetwijfeld van haar ouders geleerd heeft: op het afgesproken uur wacht alles in de keuken in een papieren meeneemzak. Dat je hier alleen een wekelijks wisselend menu (75 euro voor drie gangen) en drie hapjes (zoals de mousse van ham) kunt bestellen, houdt de logistiek simpel.

Comme Chez Soi takeaway

Chef Lionel Rigolet, de man van Laurence, lijkt voor zijn meeneemgerechten dezelfde stijl te hanteren als voor de creaties die hij in het restaurant serveert. Aan de evergreens raakt hij amper – bij de zeetongfilets met kreeft permitteert hij zich hoogstens wat kurkuma op krielaardappelen als persoonlijke toets. Tegelijk bedenkt de chef borden die helemaal passen in de stijl van het roemruchte huis: klassieke gerechten rond nobele producten.

Advertentie
Advertentie
Klassieke gerechten rond nobele producten, al hadden we op iets meer vuurwerk gehoopt.

Ook al zit de mousse van Ardense ham in een meeneempotje, toch werkt de zalvende zaligheid als een madeleine van Proust: hij katapulteert de eter terug naar de goede oude tijd, toen er nog gasten aan de smalle tafeltjes mochten zitten en mondmaskers alleen voor medisch personeel bedoeld waren.

Advertentie
Comme Chez Soi takeaway

In een voorgerecht rond coquilles is het vooral de verzorgde salade onder de schelpdieren die het gerecht wat complexiteit geeft: goed op smaak gebrachte broccoli, bloemkool en groene asperge maken er samen met hazelnoot en een hint van truffel een waardig bordje van, al mis je hier wel het feestelijke Comme chez Soi-gevoel.

Dat geldt ook voor een royale waterzooi. Traag gegaarde en gebrande filet van hoevekip ligt in een correcte roomsaus met groenten. Een intense saus van schaaldieren waarin wat rivierkreeftjes drijven, biedt meerwaarde, maar heimelijk had je toch op iets meer vuurwerk gehoopt.