sabato

Getest: een takeawaymaaltijd om vacuüm te garen bij Cowfish

Tijdens de hoogdagen van de El Bulli-keuken gooiden chefs zowat alles in vacuümzakken in een waterbad. Werkt dit ook als takeawayconcept?

Naar de prijs voor de meest originele takeaway kunnen de vacuümmaaltijden van het Brusselse restaurant Cowfish zeker meedingen. Maar zijn de ingrediënten ook even sappig en smaakvol als beloofd?

In een wedstrijd voor het meest originele takeawayconcept zou Cowfish hoog scoren. Welke andere maaltijdbezorger geeft zijn klanten behalve eten ook een toestel mee om alles op te warmen?

Het Brusselse restaurant heeft het goede idee om thuiskoks vertrouwd te maken met vacuümgaren, een techniek die in professionele keukens al ingeburgerd is sinds de moleculaire revolutie van het begin van deze eeuw. Tijdens de hoogdagen van de El Bulli-keuken gooiden chefs zowat alles, van biefstuk tot ganzenlever, in vacuümzakken in een waterbad.

Door ingrediënten bij een lage temperatuur – rond 60 °C – op te warmen, behouden ze hun sappigheid en smaak.

Door ingrediënten bij een lage temperatuur – rond 60 °C – op te warmen, behielden ze hun sappigheid en smaak. Zou dat thuis ook lukken? De ploeg van Cowfish heeft alles slim uitgedokterd –  ze heeft er zelfs de aparte website tastefull.be voor opgezet.

Bovendien is een warmwaterbad snel gemaakt. Een precisiekooktoestel aan een plastic bak regelt de temperatuur tot op één tiende van een graad. Veel meer dan de vacuümmaaltijden onder te dompelen en een timer op te zetten staat de thuiskok niet te doen: de Cowfish-koks hebben alles voorgegaard, waardoor écht koken hier vervangen wordt door zachtjes opwarmen.

Gelukkig hebben de koks twee voorgerechten bedacht die niet in bad moeten. Wachten op een signaal van de timer kan zowel met een bokaal vol zalmtartaar (9 euro) als met een Aziatische rundstartaar (9 euro). De versie met zalm, slapjes opgepept met pompelmoes en groene kruiden, is geen hoogvlieger. Hartig, grof gesneden vlees en krachtige smaakmakers als teriyaki, wasabi, look en viseitjes maken van de versie met rund wél een lekker geheel.

Een slim idee leidt niet automatisch tot een smakelijke maaltijd.

Ook de hoofdgerechten tonen wisselende kwaliteit. Bij een creatie rond eendenfilet (18 euro) blinkt een mousseline van pompoen uit. De kleine witlofstronken komen nog krakend-krokant uit het water en missen smaak. De filets zelf zijn dan weer te ver gegaard, met vezelig vlees. Een geslaagde saus op basis van porto en bosbes kan het geheel niet redden.

De ruime portie coquilles (18 euro) doet heimwee krijgen naar in de pan gebakken schelpdieren, krokant aan de buitenkant, sappig binnenin. Het warmwaterbad heeft er saaie exemplaren van gemaakt, met een uniforme textuur, al levert een salsa van mango er wel eetplezier bij. Een slim idee leidt niet automatisch tot een smakelijke maaltijd.

Waar
Kernstraat 39, 1000 Brussel
Tel. 02/503.04.03, cowfish.be/takeaway en tastefull.be
Wanneer
Takeaway op di, do en za. Afhalen tussen 16.30 en 18 uur. Thuislevering mogelijk in het Brusselse.
Ook na de heropening van de restaurants wil Cowfish doorgaan met zijn afhaalconcept.
Rekening
140 euro voor vier personen.
Kom ik terug
Dit was een interessante kennismaking met een tegenvallend resultaat. Ik kom niet terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie