sabato

Getest: Eetalage, een lichtpunt in de culinaire duisternis

Eetalage / 't Vijfde Seizoen ©Heikki Verdurme

Nu de restaurants gesloten zijn, staan maaltijddozen op het menu van culinair recensent Jan Scheidtweiler. Deze week: Eetalage in Aalter, een koeltoog die vervelde tot verlengstuk van het gastronomisch restaurant 't Vijfde Seizoen.

Van de sleur van het alledaagse is creativiteit een van de eerste slachtoffers. Ook in de keuken leidt grijze routine zelden tot vuurwerk. Hoe zet je als thuiskok na elke op elkaar lijkende lockdowndag nog een opbeurend gerecht op tafel? Eetalage, een eetwinkel in Aalter, is een lichtpunt in die culinaire duisternis. De rekken vol delicatessen, van rillette tot huisgemaakte azijn, zijn een motor voor de inspiratie. Op een ijsbed ligt een uitnodigende selectie verse vis, in de koeltoog staat een kom quinoasalade naast gekonfijte eendenlever. En aan de kassa wacht verse broodpudding.

Broes Tavernier, Lien D’hooge en Jeroen Poppe. ©Heikki Verdurme

De eetwinkel is een idee van Lien D’hooge en Broes Tavernier, het koppel dat om de hoek het uitstekende restaurant ‘t Vijfde Seizoen uitbaat. Samen met souschef Jeroen Poppe bedachten ze in 2017 een traiteurszaak met gerechten die ze zelf zouden willen afhalen op hun vrije dag. Zo is Eetalage een verlengstuk van ‘t Vijfde Seizoen geworden, met veel aandacht voor Noordzeevis en minder nobele producten vol smaak, zoals spek en varkenswang.

Tijdens de gedwongen restaurantsluiting kunnen fans van ‘t Vijfde Seizoen in Eetalage een box met restaurantgerechten afhalen. Maar ook het winkelaanbod zelf is de moeite.

Eetalage ©Heikki Verdurme

In de open keuken zijn twee koks aan de slag met suggesties: zo is courgette tartiflette (6,5 euro) een geweldig idee. Een overlangs gehalveerde courgette is gevuld met de typische tartiflette-ingrediënten: ui, spek en reblochonkaas. Een pesto met groene kruiden houdt deze versie frisser en lichter dan het origineel met aardappel. Ook schelvis met stoemp van witlof en kappertjes (14,9 euro per portie) is een voltreffer. Eetalagist Jeroen schept er een blankebotersaus bij uit: een smakelijke combinatie die je zelf niet snel zou bedenken.

Aan sommige details is te merken dat de ploeg achter deze eetwinkel al heel wat ervaring heeft. Zo krijgt elke warme bereiding een sticker mee die uitlegt hoe het gerecht het best wordt opgewarmd. Het is een voorbeeld voor heel wat andere traiteurs.

Een noedelsalade (19,9 euro per kilo), van een kwaliteit die ver boven die van het gemiddelde Chinees restaurant uitstijgt, toont dat hier ook aan vegetariërs gedacht wordt. Een frisse vinaigrette houdt de salade levendig. En zo zorgt ook Eetalage voor verfrissing in de culinaire alledaagsheid.

Waar
Eetalage, Tel. 09/391.96.15
Brouwerijstraat 4, 9880 Aalter
Wanneer
7/7, vanaf 10 uur. Op ma, di, do en za tot 19 uur, op vr tot 20 uur. Op wo en zo sluit Eetalage om 13 uur.
Ook als ’t Vijfde Seizoen heropent, blijft het uitgebreide aanbod van Eetalage.
Rekening
83,90 euro voor drie personen.
Kom ik terug
Dit is een eetwinkel vol betaalbare kwaliteitsgerechten die geïnspireerder zijn dan die in een gemiddelde traiteurszaak. Ik ben fan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie