Getest: gastronomische takeaway bij La Villa Lorraine Traiteur

Weinig motivatie om te koken tijdens deze eerste week van 2021? Onze culinair recensent tipt La Villa Lorraine in Brussel, waar de koeltoog gevuld is met delicatessen van charcuterie tot kaviaar.

u we niet uit eten kunnen, bestelt Jan Scheidtweiler takeaway. Deze week bij La Villa Lorraine Traiteur: een goed geoliede machine.

2020 was een slecht jaar om eigenaar van een restaurant te zijn. Maar wat als je er zeven in bezit hebt? Een annus horribilis? Voor Serge Litvine wordt 2020 inderdaad het droevigste jaar sinds hij in 2010 de Villa Lorraine kocht, de eerste uit zijn reeks prestigieuze overnames in en rond Brussel. Zo was zijn nieuwste zaak, Le Variétés, amper vijf dagen open toen het door de tweede lockdown al de deuren weer moest sluiten. Bij de Villa Lorraine zelf had Litvine ingezet op een heropening met topchef Yves Mattagne, maar daar zullen we tot in 2021 op moeten wachten.

Advertentie
Advertentie

Het enige lichtpuntje in dat donkere imperium is de traiteurzaak die de voormalige industrieel in 2011 begon. Ook die bouwde Litvine uit tot een kleine keten: behalve het hoofdkwartier in Ukkel heeft La Villa Lorraine Traiteur vestigingen in Lasne, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe. De traiteurs vormen samen een geoliede machine, met veel dagverse gerechten: een betrouwbare leverancier voor moeilijke coronadagen.

Op een doordeweekse middag is het in Sint-Pieters-Woluwe tot buiten aanschuiven. De koeltoog heeft voor iedereen wat wils. Behalve charcuterie en ruim twintig kaassoorten kun je er ook terecht voor pure luxe, van kaviaar tot een wagyu-hamburger.

Bovendien zijn er elke dag wisselende suggesties. Die kaart is een mix van comfortfood en gastronomie, waarbij een Luikse salade afgelost wordt door gebakken coquilles en pasta met inktvisinkt. Ook een heerlijke terrine van patrijs, foie gras en eekhoorntjesbrood (8,5 euro per 100 gram) toont dat deze traiteur een plek heeft in het imperium van Litvine.

Advertentie
Advertentie

De dagsuggesties zijn voorverpakt in wit servies, een eleganter alternatief dan die wegwerpbakjes die de gemiddelde traiteur in voorraad heeft, al is het nadeel wel dat gasten statiegeld betalen (7,5 euro per bord). In het diepe bord ligt een mooie portie zeeduivel met venkel, kerstomaten en smeuïge puree (24 euro). Ook een stoofpotje van zijdezacht kalfsvlees met champignons en een jus van bier biedt eetplezier (25 euro).

De afdeling nagerechten, die heeft de traiteur van de Villa uitbesteed aan Wittamer, een Brusselse naam als een klok. De patissier levert vakwerk af, zowel in een tartelette tatin (5,4 euro) als in een chocoladegebakje met een kern van crème brûlée (5,4 euro). Deze traiteur is terecht een vaste waarde.