sabato

Getest: Het koninklijke terras van Albert

Recensent Jan Scheidtweiler aan de terrastafel bij Albert, het restaurant van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Wie had ooit kunnen denken dat je in de grootste bibliotheek van het land lekker kon eten? Fans weten dat je in de Albertina Bourgondische handschriften, grafiek van Pieter Bruegel de Oude en een atlas van Mercator kunt inkijken, maar voor de catering behaalde de Koninklijke Bibliotheek tot nog toe nooit hoge punten. Bezoekers herinneren zich nog de rolmops in een emmer vol mayonaise en de twijfelachtige dagsoep.

Sinds de Albertina in september 2020 het beheer van zijn restaurant uit handen gaf, is de culinaire hemel gelukkig opgeklaard: eindelijk is het eten op hetzelfde niveau als het mooie uitzicht over de stad.

Overnemer Filip Fransen heeft als cateraar ervaring met het koken voor grote groepen. Wie op de vijfde verdieping van dit monumentale gebouw uit de lift stapt, snapt waarom dat geen overbodige luxe is. Restaurant Albert is reusachtig: zelfs met gepaste corona-afstand kunnen hier 75 mensen zitten. Het reftergevoel is niet veraf. Het terras met uitzicht op de Kunstberg is zelfs nóg ruimer: 332 plaatsen, al wordt die capaciteit alleen benut voor deejaysets en culturele evenementen. Op ‘gewone’ dagen bedraagt de capaciteit ongeveer de helft.

Al van bij het voorgerecht merk je: hier komt kwaliteit op tafel.

Fransen is een fan van de Parijse bistronomie – eenvoudige, creatief verwerkte ingrediënten – en dat is te merken aan de gerechten die hij serveert. De terraskaart bevat twaalf gerechten voor zachte prijzen, van arancini met daslookpesto (13 euro) tot zeemessen met persillade (13 euro). Voor het restaurant bedacht de chef een uitgebreidere, meer gastronomische kaart – denk aan gekonfijte lamsschouder met peterseliemousseline en citroen.

Goudgeel gefrituurde garnaalkroketten (14 euro voor 2) met een brosse korst van panko en een lopende vulling zetten al meteen de toon: hier komt kwaliteit op tafel, al zou de roux nog intenser zijn als hij was afgewerkt met garnalenmelk. Lekkere sla en een goedgemaakte remoulade houden het bord simpel en smakelijk. De zilte smaak van de Oosterschelde-oesters (11 euro voor 5) gaat goed samen met dilleolie en mierikswortel. En een vegetarisch bord rond stevige, met kruiden opgewerkte falafelballetjes is opnieuw bistronomie op haar best. Zowel linzen als sla, wortel, bloemkool en een yoghurtdressing leveren waar voor hun geld (17 euro). Behalve over 150 kilometer boekenplanken beschikt de Albertina eindelijk ook over kwalitatieve catering.

Waar
Albert. Kunstberg 28, 1000 Brussel. Tel. 02/519.57.23 kbr.be/nl/restaurant Restaurant: di en wo 10-17 uur, do-zo 10-22 uur. Terras: do en vr 17-22 uur, za en zo 15-22 uur.
Rekening
140,5 euro voor twee.
Dranken
Zelfgemaakte limonade, kombucha, originele cocktails en geuze van Cantillon: de drankenkeuze getuigt van goede smaak. Korte, deskundig samengestelde wijnkaart
Kom ik terug
Met plezier. Na het veelbelovende terrasmenu – een toffe ontdekking! – ben ik benieuwd naar de restaurantervaring binnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie