sabato

Getest: nostalgie in een afhaaldoos bij 'In den Hert'

In den Hert biedt een uitgebreide takeaway à la carte aan, waarbij ook een kinderkaart en vijf desserts horen.

Het Oost-Vlaamse horecakoppel achter 'In den Hert' in Lede overtuigde de culinaire gidsen eerder al met hun pure productkeuken. Die reputatie bevestigen ze nu opnieuw met een gastronomisch afhaalconcept.

Zoals steeds meer performers hun nieuwe werk virtueel in première laten gaan, zo zien we ook nieuwe restaurants die, in afwachting van de echte opening, alvast beginnen met afhaalmaaltijden. Dat traject leggen ook Joke Sulmon en Frederick Dhooge af. Het horecakoppel moest de geplande start van hun nieuwe restaurant in november 2020 noodgedwongen uitstellen. Maar de lockdown verhinderde hen niet om toch te koken.

Met dat initiatief kunnen de fans van de grote gastronomie alleen maar blij zijn. Het echtpaar heeft namelijk een sterke reputatie met hun geloof in de magie van de pure productkeuken. Dat toonden ze voor het eerst in 2005, toen ze het voormalige dorpscafé van Wannegem-Lede overnamen.

Amper twee jaar later kreeg hun ‘t Huis van Lede al een ster. Maar in 2014 brak chef Dhooge met de culinaire gidsen. Hij wilde het eenvoudiger, zonder gedoe met sterren en punten. Dat deed hij eerst in een uitgepuurde versie van ’t Huis van Lede, daarna als kok aan huis.

Met zijn kwartel-truffelgerecht zou de chef bij Michelin een ster behalen.
Jan Scheidtweiler
Culinair recensent

Ook hun nieuwe restaurant hebben Sulmon en Dhooge ondergebracht in datzelfde voormalige dorpscafé naast de kerk, dat meer dan 100 jaar bekend stond als In den Hert. De chef biedt er een uitgebreide takeaway à la carte aan, waarbij ook een kinderkaart en vijf desserts horen. De opsomming van de gerechten vat de stijl goed samen: er is veel aandacht voor mooie producten en nostalgische bereidingen. Zo wisselt een garnaalcocktail (24 euro) af met kikkerbilletjes, morieljes en asperges (28 euro). Bij een cannelloni van ganzenlever en sint-jakobsvruchten komt een lauwe vinaigrette van frambozenazijn en koriander (19 euro).

Een consommé van duif (12 euro per liter) bevestigt dat Dhooge veel intensiteit in het bord kan brengen. De mooie garnituur met onder meer koriander en het vlees van de bouten maakt er een feestelijke soep van. Ook een grote zeetong, gevuld met duxelle van champignons, is klassieke klasse (38 euro). De wittewijnsaus is top. Pommes duchesse verhogen het nostalgische gevoel.

Waar vind je nog een kwartel met truffel en ganzenlever, ingepakt in gerookt spek en groene kool? Bij een vakman als Frederick Dhooge. De chef heeft er in aparte potjes een krachtige poivradesaus, witloof en puree bij geleverd. Het is een duur gerecht (42 euro), maar bij Michelin zou de chef er een ster mee behalen.

Waar
In den Hert, Lededorp 7, 9772 Wannegem-Lede (Kruisem). Tel. 09/328.33.20
Wanneer
Bestellen kan online of telefonisch, afhalen op vrijdagavond, zaterdag- en zondagvoormiddag. Voor 10 euro wordt de bestelling binnen een straal van 15 kilometer aan huis geleverd.
Zodra de restaurants heropenen, stopt In den Hert met zijn takeaway.
Rekening
147 euro voor drie.
Kom ik terug
Zelden behaal je met takeaway een hoog gastronomisch niveau, bij In den Hert lukt dat wel. Ik kijk uit naar een bijzondere gelegenheid om terug te komen, want de prijzen zijn stevig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie