sabato

Getest: Wannes Raps, een buurtbistro ontpopt als premium takeaway

Selfmade chef Erwin Bruyninckx bedenkt elke week een nieuw meeneemmenu in twee gangen.

Met klassiekers als bouillabaisse of pasta alla Norma zijn de afhaalmaaltijden van Wannes Raps niet bijster origineel, maar dankzij de overgave van de chef is elke hap puur genot.

Van sommige restaurants zou je, behalve het eten, ook de unieke sfeer in een aluminium opwarmbakje naar huis willen meenemen. De geuren uit de open keuken, het declameren van het menu, het openslaan van de wijnkaart. Bij Wannes Raps, een bistro die zijn naam ontleent aan de gelijknamige levensgenieter uit een novelle van Ernest Claes, zou er veel gemoedelijkheid in het bakje zitten. Je zou chef Erwin Bruyninckx smakelijk horen vertellen welke suggesties hij op het krijtbord heeft geschreven: een plak zelfgemaakte paté, mosselen met chorizo of minestrone van zomergroenten en pesto.

Bruyninckx baat Wannes Raps al bijna negen jaar uit en heeft er een restaurant van gemaakt dat bijna iedereen wel graag in de buurt zou hebben. De sfeer is er ontspannen, de keuken ambachtelijk, de rekening zacht.

Tijdens de lange horecawinter probeert de selfmade chef – hij was ooit televisieregisseur – er de moed in te houden door elke week een nieuw meeneemmenu in twee gangen te bedenken (50 euro voor twee personen). De ene week serveert hij Toscaanse soep en rundsrolletjes met gnocchi, de andere keer zalm met miso en coq au vin. Behalve het menu – soms uitgebreid met een vegetarische optie – is ook het afhaalmoment zelf beperkt: alleen op vrijdagavond staan de bestellingen te wachten.

Dat is ook het enige spijtige aan de takeaway van Wannes Raps. Voor de rest is het genieten. Zoals in zijn restaurant probeert Bruyninckx ook in zijn afhaalmenu’s het warm water niet uit te vinden. Hij maakt bekende gerechten als bouillabaisse of pasta alla Norma, maar doet dat met zoveel overgave dat je niet anders kunt dan spontaan blij worden.

Wannes Raps is heerlijk gezelschap, zelfs in een aluminium bakje.

Zo weet hij een heel mooie versie van ceviche in een kartonnen bakje te stoppen: niet te fijn gesneden stukjes zeebaars wisselen af met flinterdun geraspte koolrabi. Afhalers krijgen de instructie het geheel een kwartier te laten garen in een marinade van limoen en tamarinde en af te werken met gehakte hazelnoten: simpel, maar o zo smakelijk.

Als hoofdgerecht heeft de chef met zelfgemaakte zuurkool, drie maanden gefermenteerd in de kelder, een nostalgische choucroute samengesteld, compleet met Breydelham, twee soorten worst (Montbéliard en Morteau) en zalig lichtgerookt buikspek. Wannes Raps is heerlijk gezelschap, zelfs in een aluminium bakje.

Waar
Wannes Raps, Schaffensestraat 17, 3290 Diest
Wanneer
Takeaway bestellen kan tot woensdagavond, afhalen moet op vrijdag tussen 16 en 18 uur. Zodra de restaurants weer open mogen, stopt Wannes Raps met zijn takeaway.
Rekening
50 euro voor het menu voor twee personen.
Kom ik terug
Met plezier! Door de beperking van het menu en de timing maakt Wannes Raps het zijn klanten niet gemakkelijk, maar afhalen loont hier de moeite.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie