Van 11 tot en met 14 mei stellen chefs en foodexperten uit heel België bezoekers het beste van streetfood voor tijdens StrEat Fest op Tour & Taxis in Brussel.
StrEat Fest heeft de ambitie om bezoekers een culinaire reis voor te schotelen rond de streetfoodwereld. Op deze tweede editie van het festival zijn 75 chefs uit heel België aanwezig met hun eigen foodstand, aangevuld met concerten, performances en kookworkshops.
‘Ervaren chefs, sommigen met een Michelinster en velen met een hoge Gault&Millau-score, vertalen hun haute cuisine hier naar een betaalbare streetfoodversie. Maar ook opkomend talent krijgt hier de kans om zich te laten zien’, zegt Terry Vermandel, directeur van Tatou Production, het bedrijf achter StrEat Fest.
Op reis naar de Filipijnen
Chef Glen Ramaekers van restaurant Humphrey is ambassadeur van de 2023-editie van StrEat Fest. ‘Ik wil dat een gerecht mij mee op reis neemt’, zegt hij. In zijn restaurant neemt hij zelf zijn gasten met zijn gerechten mee naar zijn thuisland, de Filipijnen. Goed voor een Gault&Millau-score van 14/20.
Hij vindt het een eer om gastbestemming de Filipijnen mee te mogen vertegenwoordigen in Brussel. ‘Voor mij nodigt streetfood uit om nieuwe horizonten te verkennen. En Brussel is de geknipte plek voor dit soort events: dankzij de multiculturaliteit is er een enorme diversiteit aan restaurants in de stad.’
Op StrEat Fest serveert de stand van restaurant Humphrey twee typisch Filipijnse gerechten: Chicken Inasal, een gemarineerde kip, gegrild op de barbecue, en Bicol Express, een zeer pittig stoofpotje.
Humphrey
Voor een ander publiek
‘Met onze deelname aan StrEat Fest willen we onze keuken openstellen voor een ander publiek’, zegt chef Alexandru Sapco van restaurant La Bonne Chère, door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Jonge Chef van het Jaar 2023’. ‘Aan ons menu hangt een prijskaartje (voor een zevengangenmenu voor één persoon betaal je tussen 80 en 85 euro, n.v.d.r.). Hier bieden we toegankelijkere gerechten aan’, legt Sapco uit.
Om zijn haute cuisine te vertalen naar een streetfoodversie moet de jonge chef uit zijn comfortzone stappen, maar daar houdt hij wel van. ‘De keuken waarin ik ga werken ken ik niet en de organisatie is anders dan in mijn eigen restaurant. Maar hoe groter de uitdaging, hoe interessanter mijn job natuurlijk.’
Streetfood en fastfood zijn twee heel verschillende concepten. Alexandru Sapco: ‘In Europa heeft het een mindere reputatie, omdat de specifieke cultuur hier nu eenmaal minder ontwikkeld is dan in Azië of Latijns-Amerika. Maar streetfood kan zeker van een hoge kwaliteit zijn.’
Eén van de doelen van StrEat Fest is bewijzen dat je goed on the go kunt eten en dat je je voor goed eten niet blauw hoeft te betalen. Als eerbetoon aan de Filipijnen, de gastbestemming, serveert de stand van La Bonne Chère bezoekers een ceviche, gemaakt zoals in het restaurant zelf.
La Bonne Chère
Streetfood, deel van het cultureel DNA
‘Echt goede taco’s vind je eerder in een foodtruck op straat dan in een restaurant’, zegt Alexandru Sapco. Chef Clara Freitas van La Cave à Manger in Elsene is het daar mee eens. Acht jaar geleden reisde ze van Brazilië naar Brussel om hier van haar passie haar beroep te maken. ‘Streetfood zit in het DNA van landen als Brazilië. Zo eet je in Rio op het strand allerlei lekkernijen die op straat worden verkocht.’
In La Cave à Manger biedt Freitas samen met chef Paul Ravet een moderne bistrokeuken aan, die ze met trots presenteert op StrEat Fest. ‘We willen er staan, praten met de bezoekers en hen ons werk presenteren. Wat ik zo fijn vind aan streetfood, zijn het informele karakter en de toegankelijke prijzen’, aldus Freitas. In haar stand serveert ze een brioche van gerookte sardines.
La Cave à Manger
Kookworkshops voor iedereen
Op StrEat Fest kun je als bezoeker ook deelnemen aan kookworkshops. Die worden gegeven door de chefs zelf, maar vooral door het team van Mmmussels, een jong culinair bedrijf onder leiding van Sébastien Hayot. De naam is een knipoog naar het nationale gerecht van ons land, maar ook naar de stad waar de wortels van het bedrijf liggen.
Tijdens het festivalweekend neemt Hayot je mee op een reis langs streetfood uit alle uithoeken van de wereld, en dat aan de hand van een dertigtal workshops. Op het menu: quesadilla’s, nems, kipsatés, falafels... Kort gezegd, een culinaire wereldreis terwijl je in hartje Brussel blijft.
Op de vraag of streetfood van een hoge kwaliteit kan zijn, antwoordt de fijnproever resoluut: ‘Natuurlijk. Nu ik een aantal gerechten heb geproefd, kan ik je verzekeren dat je een streetfoodversie kunt maken van de haute cuisine. Het lijkt me trouwens een geweldige uitdaging voor chefs die openstaan voor iets nieuws.’
| Adres | Tour & Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel (Shed 1)
| Tickets | Voorverkoop: 12 euro | Ter plaatse: 14 euro
| Gerechten | De prijzen van de gerechten variëren tussen 4 en 6 euro