Hier kopen foodies dé beste ingrediënten voor hun kerstdiner

Last minute je kerstdiner samenstellen? Dat kan stressvrij, want wij tippen in welke winkels je de beste ingrediënten haalt. Van de verrassende hapjes tot de vegan kaasplank.

1 | Aperitiefhapje

Nikolas Koulepis (Elsene)

Advertentie

Het ideale aperitiefhapje? Dat is er een uit de ‘pitasserie’ van Nikolas Koulepis, die je recht tegenover zijn patisserie vindt. Daar etaleert hij een hartige versie van zijn kunnen. Zijn specialiteiten? Spanakopika en tyropita, hartige taartjes, gemaakt met groenten (spinazie en uien) en feta. Online bestellen kan ook.

Patisserie / pitasserie | Nikolas Koulepis, Elsene
Patisserie en pitasserie Nikolas Koulepis in Elsene.
©Michael Ferire

2 | Voorgerecht

De Oesterij (Yerseke, Nederland)

Voor dit adres in Zeeland hop je met plezier over de grens. Je koopt er fenomenale oesters en je moet er de deur zelfs niet voor uit, want in barre wintertijden sleep je je oesters eenvoudig in je onlinewinkelmandje en worden ze thuisgeleverd. Nog een tof feitje om mee uit te pakken: ze prijken ook op de kaart van Sergio Herman.

Hollands goud | De Oesterij, Yerseke, Nederland
De Oesterij in Yerseke, Nederland.
©Jens Mollenvanger

3 | Hoofdgerecht

Huis Diegenant (Gent)

Dit adres is een van de laatst overgebleven échte poeliers van ons land. Kunnen we zeker aanbevelen: de formidabele patés. Je weet dat het goed is als ook gereputeerde wildrestaurants zoals In den Hert* (Kruisem), Bachtekerke (Deinze) en A Table (Sint-Martens-Latem) er klant zijn.

Advertentie
Advertentie
Vogelhuis | Huis Diegenant, Gent
Huis Diegenant in Gent.
©Stefaan Temmerman

4 | Dessert

Ornina Syrian Sweets (Sint-Joost-ten-Node / Elsene)

Saddam Shkair, origineel afkomstig uit Damascus, wilde de zoete specialiteiten van zijn land hier introduceren. Op de kaart: heerlijke ontdekkingen zoals balouria, warbat, knafeh, bouza, halwa... en de beroemde halawet el-jibn, een dessert gemaakt van griesmeel en kaas, gevuld met room en versierd met pistachenoten.

Sweet Syrian | Ornina Syrian Sweets, Brussel
Ornina Syrian Sweets in Sint-Joost-ten-Node en Elsene.
©Stefaan Temmerman

5 | Kaasplank

Omage (online)

Online vind je een indrukwekkend assortiment met plantaardige alternatieven voor kaas, op basis van noten en zaden. Geproefd en goedgekeurd: dit zijn echte ‘gerijpte’ kaasjes, die het resultaat zijn van klassieke technieken die al eeuwenlang in het kaasmaken worden gebruikt.

Intussen zitten ook de Omage-kaaskroketjes in het aanbod. De basis: ‘first snow’, een plantaardige camembert op basis van gefermenteerde cashewnoten.

Omage
Omage.
©rv

6 | Dranken

Entre-Deux-Monts (Heuvelland)

Martin Bacquaert zet niet alleen al twintig jaar zijn wijnen op de kaart van heel wat goede restaurants, maar bestendigde hij ook de appellatie Heuvelland. Proef zeker zijn mousserende wijnen, gemaakt volgens de traditionele methode in Champagne. Hét paradepaardje is de ‘Wiscoutre’, een heerlijke blanc de blancs.

Belgische bubbels | Entre-Deux-Monts, Heuvelland
Entre-Deux-Monts in het Heuvelland.
©Jens Mollenvanger

Opius (online)

Alcoholvrij klinken doe je met de non-alcoholische spirits van Opius. Onze favoriet? De donkere nigredo met toetsen van toffee en koffie, die een mooi alternatief vormt voor rum. Hij is zo lekker en komt in zo’n mooie fles dat de drank ook al in de barkast van menig sterrenrestaurant beland is, zoals driesterrenzaken Boury en Zilte.

Godendrank | Opius
Opius.
©rv
Advertentie