sabato

Kerstidee: bouw een charcuteriechalet aan tafel

'Charcuteriechalet’: de zoute (al dan niet vegan) versie van het peperkoeken huisje. ©Shutterstock

De nieuwste trend in de aperitiefwereld is het ‘charcuteriechalet’, een zoute versie van het peperkoeken huisje. Of een driedimensionale versie van de charcuterieplank, zo je wil.

Nu het zeker is dat we de feestdagen met onze eigen vertrouwde bubbel zullen vieren, stellen heel wat mensen zich de terechte vraag: wat zullen we dan in hemelsnaam de hele avond doen? Het antwoord: huizen bouwen. Niet op Minecraft of Monopoly, maar een echt huisje van zoute koekjes en fijne vleeswaren.

Wie komt er in hemelsnaam op het idee om een huis te bouwen met vlees (of vegan vleesvervangers)? Dat zijn Lauren en Alex Lester, een Amerikaans koppel dat onder de noemer ‘Cast Iron Keto’ een website, Instagramaccount en talrijke boeken vult met gemakkelijke eenpansgerechten die voldoen aan de keto-lifestyle: met zo weinig mogelijk koolhydraten dus. In bouwtermen vertaalt zich dat in een structuur van sesamcrackers, een dak van salami, kruidenkaas als cement, een slee uit paprika en een plantenbak die verdacht veel op een champignon lijkt.

Voor het familiefeest volgend jaar zal er wellicht een charcuterie-skyscraper nodig zijn.

Hoewel het koppel zijn ‘charcuteriechalet’ vorig jaar al op sociale media postte, lijkt de trend zich pas dit jaar echt op gang te trekken. Onder de hashtag #charcuteriechalet worden van over de hele wereld allerhande constructies gelanceerd. Waarbij de uitdaging niet zozeer zit in het imiteren van een ‘typisch’ charcuteriechalet, maar in het zelf creatief uit de hoek komen om een nieuwe variant te vinden. Zo posten foodies een glutenvrij huisje, een ‘mortadella mansion’ of een ‘fromage cottage’.

Voor wie er op kerstavond graag een gezinsactiviteit van wil maken (babysits zijn immers nog altijd uit den boze), alvast een paar bouwvoorschriften. Zorg voor een harde kaas, stevige salami en enkele broodstengels. Niets zo belangrijk als een stevige ruwbouw. Ook voor het cement kies je het best een stevige kruidenkaas. Voor de afwerking alvast een tip: rozemarijn is een populaire kerstboom voor in de tuin van het chalet.

En tot slot: deze feesten zijn het ideale moment om met deze hype te oefenen. Zo’n huisje, gebouwd van vlees, kaas en crackers, bedient vier tot zes personen. Voor het grote familiefeest volgend jaar kun je alvast met een ‘charcuterie-skyscraper’ experimenteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie