Onze 5 beste kookboeken van 2023 | Cadeau-inspiratie

Onze top vijf van de beste kookboeken van het afgelopen jaar: ideaal als last minute cadeau voor de foodies in je leven of om zelf mee aan de slag te gaan.

1 | ‘Identità’ van Peppe Giacomazza | 44,50 euro bij Pelckmans Uitgevers

‘Identità’ van Peppe Giacomazza.
Advertentie

Een aanrader voor Italië-liefhebbers: de chef van La Botte in Genk schenkt je niet zomaar een nieuw kookboek, maar vooral een avontuurlijke ontdekkingstocht naar zijn roots en de geheimen van ‘la cucina Italiana’. De recepten zijn toegankelijk, herkenbaar en authentiek, maar met een hedendaagse twist.

2 | ‘The Farm Table’ van Julius Roberts | 33,99 euro bij Fontaine Uitgevers

‘The Farm Table’ van Julius Roberts.

Sinds hij de cover van Sabato Magazine sierde afgelopen september is het geen geheim meer dat we ons hart hebben verloren aan Julius Roberts, de jonge Britse chef die zichzelf heruitvond als boer, en zijn bucolische geluk met de wereld deelt via heerlijke en eerlijke seizoensrecepten.

3 | ‘WNTRLUST’ van Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere en Elise Van de Poele | 39,50 euro bij Pelckmans Uitgevers

‘WNTRLUST’ van Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere en Elise Van de Poele.

Een ode aan winters, rijkelijk comfortfood. Dit prachtige kook- en kijkboek is een ‘labour of love’ van een vriendentrio, en die warmte en gezelligheid voel je op elke pagina. Food­fotograaf Wout Hendrickx trekt zich het liefst terug in zijn studio voor technisch perfecte plaatjes, maar liet zich voor dit boek inspireren door de kracht en pracht van de natuur in winterslaap.

4 | ‘Zoet genoeg’ van Alison Roman | 25 euro bij Uitgeverij Spectrum

‘Zoet genoeg’ van Alison Roman.
Advertentie
Advertentie

Valsspelen mag, dat lijkt de gouden regel in dit nieuwe kookboek vol snelle en toegankelijke taarten, koekjes, puddings en cakes. Alison Roman maakte naam als foodwriter bij Bon Appétit en The New York Times, maar haar supersterstatus bereikte ze met enkele simpele recepten die viraal gingen (check #TheStew en #TheCookies!).

5 | ‘Van wafel tot koek’ van Regula Ysewijn | 35 euro bij Carrera Uitgevers

‘Van wafel tot koek’ van Regula Ysewijn.

Zullen we even de woorden van Nigella Lawson lenen om uit te drukken wat een straf boek dit is? ‘De expertise van Regula is wonderbaarlijk, het is een fascinerend, origineel en mooi boek’, schreef ze over de Britse versie van deze bestseller. Ysewijn dook in de geschiedenis van de vele baktradities die ons land rijk is en linkte boeiende verhalen aan recepten voor krakelingen, pantepeirden, mastellen en ander culinair erfgoed.

Advertentie