Proefwerk | Le Pristine in Antwerpen: 'Simpel eten is aan Sergio Herman niet besteed'

Onze culinair recensent aan tafel bij restaurant Le Pristine in Antwerpen: 'het is Sergio Herman, het is lekker, maar het is duur'.

Wat mag je verwachten als Sergio Herman, de chef die ons zowel drie sterren als gepimpte frieten met mayonaise serveerde, de Italiaanse keuken onder handen neemt? Pasta en pizza? Tiramisu?

'Le Pristine combineert luxe met generositeit, en vakmanschap met vernieuwing.'
Jan Scheidtweiler
culinair recensent
Advertentie
Advertentie

Die drie klassiekers staan inderdaad op de kaart van Le Pristine, het ambitieuze project dat Sergio samen met de Antwerpse modefamilie Dheedene midden juli begonnen is. Maar de voormalige driesterrenchef zou niet zo’n culinair fenomeen zijn mocht hij het houden bij een simpele twist op Italiaans comfortfood. De gerechten die hij bedacht, combineren luxe met generositeit en vakmanschap met vernieuwing. Je eet hier, eerlijk gezegd, veel beter dan in veel ‘authentieke’ Italiaanse restaurants.

Wat een verademing is het om aan een met wit linnen gedekte tafel, met uitzicht op de open keuken, een discobal en een groot werk van kunstenaar Rinus Van de Velde, niet die alomtegenwoordige degustatiemenu’s aan te treffen, maar een mooie à la carte. We mogen zelf kiezen wat we eten.

In het interieur van Le Pristine werd niets aan het toeval overgelaten.
Advertentie
Advertentie

De twaalf gerechten zijn evenredig verdeeld over voor-, hoofd- en tussengerechten. In bijna elk bord zit een duidelijke verwijzing naar Italië, van de tomatensalade met burrata (21 euro) tot orecchiette met zeevruchten (58 euro voor twee).

Echt simpel eten, dat zal wel nooit aan Sergio besteed zijn. Maar met een fantastisch voorgerecht rond gambero rosso (24 euro), die grote rode garnalen uit de Middellandse Zee, komt hij wel dicht in de buurt. Wat zilte kruiden, duindoornbes en een zalige jus, meer heeft de meester niet nodig om te scoren.

Bij een van de apart te bestellen amuses rond Zeeuwse oester (15 euro voor twee) ligt dat wel anders. Toch houdt de zalige ziltheid stand, ondanks de garnituur van stracciatella, pompelmoes en granité van Spritz. Ook ravioli met een vulling van lamsoor, afgewerkt met groene asperges en langoustines (42 euro voor twee) is top.

Pure, kwalitatieve producten staan centraal in de Zeeuws-Italiaanse keuken van Sergio Herman in Le Pristine.
©Peter-Paul de Meijer

Is er dan geen kritiek te bedenken op de nieuwe Sergio? Toch wel. Le Pristine is duur.  Een hoofdgerecht kost gemiddeld 35 euro. En soms word je nodeloos op kosten gejaagd.  Voor een voorgerecht rond hamachi-vis en artisjok betaal je 35 euro, omdat er een lepel kaviaar op ligt, al biedt die weinig meerwaarde.

Maar voor wie houdt van een uptempo culinaire beleving en geen probleem heeft met stevige prijzen is Le Pristine een aanrader.

Le Pristine, Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen. Zondag en maandag gesloten.

Advertentie