Proffee: het sportieve drankje is dé nieuwe hype bij fitfluencers

Foodies en social media? De combinatie levert altijd interessante experimenten. Fitfluencers zweren nu bij #Proffee. Jawel, het resultaat van koffie en proteïne

Het drankje combineert twee populaire functies voor sportievelingen. De cafeïne werkt als oppepper, als ideale starter om er met goede moed in te vliegen. Terwijl het extra eiwit helpt bij het opbouwen van spieren.

Om van je koffie een ‘proffee’ te maken, kun je er proteïnepoeder bij kappen. Maar omdat niet iedereen zomaar altijd proteïnepoeder bij de hand heeft, zagen we ook heel wat – vooral Amerikaanse – influencers over bijvoorbeeld hun ‘doppio espresso over ice’ een volledig brik eiwitshake kieperen. Als je voor een shake kiest in plaats van poeder, begint je ‘proffee’ verdacht veel op een latte te lijken.

Advertentie
De cafeïne werkt als oppepper, het extra eiwit helpt bij het opbouwen van spieren.

Een eiwitshake mag dan een gemakkelijkheidsoplossing zijn, hij is niet voor iedereen een alternatief. Voor de aanhangers van een ketodieet, waarbij je zo weinig mogelijk koolhydraten of carbs eet, zijn ze bijvoorbeeld geen optie.

Of, beter gezegd, voor de Amerikaanse keto-aanhangers waren ze geen extra optie. Net voor die doelgroep heeft het Amerikaanse Premier Protein proteïneshakes op de markt gebracht die geen haver bevatten, geen gluten en slechts 4 gram koolhydraten per portie.

Advertentie
Advertentie

Uiteraard is er niets mis met een occasionele eiwitshake, net als met een occasionele koffie trouwens. Maar laten we niet vergeten waar eiwitdrankjes ook nog voor worden gebruikt: voor crashdiëten, waarbij volledige maaltijden worden vervangen door proteïneshakes. Wat de wetenschap daarvan vindt? Als je weinig anders meer eet – nu ja, drinkt – kan er een serieus tekort aan vitamines en mineralen optreden. Want, hoewel poeders en shakes – en dus ook ‘proffees’ – bestaan in smaken als vanille, aardbei en chocolade, zijn ze allesbehalve een gevarieerd voedingspatroon.

Advertentie