Restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist is een bijzondere beleving

Een toog, 16 gasten en intense gerechten: de nieuwe Cuines 33 brengt hoogstaand entertainment, vindt Jan Scheidtweiler.

Zelfs eigenaars van een succesvol restaurant willen al eens van concept veranderen om het voor zichzelf interessant te houden. Na dertien jaar vonden Fleur Boussy en Edwin Menue het hoog tijd om hun Cuines 33 in Knokke helemaal te hertimmeren. Maandenlang bleef het rijhuis in een stille straat dicht bij het centrum gesloten.

Nieuwe Japanse bistro Hiro in Antwerpen met zicht op het MAS
Advertentie
Advertentie

De nieuwe Cuines 33 die het koppel eind vorige maand heropende, ziet er radicaal anders uit. De grote eetzaal in het diepe pand is vervangen door twee kleinere ruimten, verbonden door een schuifdeur: hier kunnen maximaal 16 gasten reserveren voor een beleving waar niet alleen het eten, maar ook het zorgvuldig vormgegeven decor belangrijk is.

De chef heeft heel wat goede vondsten: zo gaart hij zeebaars in een zoutmeringue.

We beginnen aan kleine tafeltjes aan de straatkant, waar Menue van achter zijn bar vier delicate aperitiefhapjes komt inzetten, van intens smakende rundstartaar met mosterd tot een prachtige creatie van kokos, amandel en kaviaar. Voor we aan het echte werk beginnen, serveert de chef in een kleine nis nog een verfrissend shot van kalamansi, een Aziatische citrusvrucht.

Advertentie
Advertentie
In de nieuwe Cuines 33 kunnen maximaal 16 gasten reserveren voor een beleving waar niet alleen het eten, maar ook het zorgvuldig vormgegeven decor belangrijk is.
©Tom Corremans

Voorbij de schuifdeur wacht een U-vormige toog met lage stoelen. Kiezen is er niet bij: Cuines serveert maar één menu, dat 195 euro kost. Dat is stevig, maar wel beduidend goedkoper dan in het nabijgelegen Bartholomeus, waar chef Bart Desmidt een vergelijkbare formule hanteert.

Het is een geweldige belevenis om Menue en zijn kleine ploeg minutieus aan het werk te zien aan hun kant van de toog. De chef blijkt een pietje-precies, met het pincet in de aanslag. Bij een voorgerecht weet hij de ziltheid van een oester mooi te balanceren met een friszure salade van appel en avocado. Daarover komt een granité van ponzu die Menue à la minute in een Japanse ijsmandoline draait.

Restaurant Babú in Gent | Betaalbaar comfortfood op hoog niveau

De chef haalt nog meer goede vondsten van achter zijn toog: zo baadt gemarineerde langoustine met blokjes nashi-peer in een dashi van gerookte paling. Zeebaars gaart de chef in een zoutmeringue, zijn zelfbedachte combinatie van meringue en zoutkorst. Met een klassieker ge­recht waarbij asperge en morieljes een stukje gebarbecued kalfsvlees omringen, toont Menue dan weer dat hij het ook zonder al te veel toeters en bellen kan.

De nieuwe Cuines 33 serveert hoogstaand culinair entertainment: voor deze bijzondere beleving betaal je met de glimlach.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Waar

Cuines 33, Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist
Gesloten op woensdag, donderdag en zondag.
Tel. 050/60.60.69
cuines33.be

Rekening

246 euro per persoon (195 euro eten, 51 euro drinken).

Decibel

Het is er zalig zitten: een heel redelijke 64,9 dB.

Advertentie

Wijn

Mooie kaart van 15 bladzijden. Ook 9 wijnen per glas, met prijzen van 10 tot 20 euro. De wijnpairing (65 euro) mixt geuzebier met klassieke klasse.

Kom ik terug

Je voelt dat deze beleving niet gemaakt is om elke week te herhalen: ik kom graag terug, maar pas over een paar maanden.

Advertentie