Restaurant Imprévu in Houthalen | Een onvoorziene meevaller

Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij restaurant Imprévu in Houthalen: ‘Een gedreven koppel, een prestigieus kader en wijze woorden op de menukaart.’

In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.

‘We zullen het wonder van het leven pas ten volle begrijpen als we het onverwachte toelaten.’ Het is een citaat van de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho en het staat op de menukaart van Imprévu, het nieuwe restaurant van Daniela Sparanero en Mitchell Merola. Ietwat onverwacht sloot het koppel begin dit jaar zijn Table’O in Heers, de plek waar ze in minder dan vijf jaar tijd een sterke reputatie bij elkaar kookten. Ze verhuisden naar De Barrier in Houthalen, een weelderig domein met feestzalen, polyvalente vergaderruimtes en een gastronomisch restaurant. Imprévu komt er in de plaats van Innesto, het prestigieuze restaurant dat jarenlang een ster achter zijn naam had staan.

Advertentie

Zou het onverwacht zijn dat Michelin vroeg of laat ook Imprévu een ster geeft? Op de nieuwe locatie doet het koppel – zij in de zaal, hij in de keuken – alleszins zeer hard zijn best om te imponeren. Zo kreeg het interieur een luxueuze make-over, met donkere tonen, ingebouwde wijnkasten, zwarte marmeren tafels en S-vormige zetels die de eetzaal opdelen in geborgen hoekjes.

Restaurant Imprévu in Houthalen.
©Courtesy of Imprévu

Op de luxueuze borden komen al even ambitieuze gerechten. Merola verwerkt soms dure producten – in risotto met gambero rosso en gerijpte kaviaar zelfs twee keer op één bord – maar zijn drive is vooral te merken aan de variaties en details die hij in elke gang van zijn menu aanbrengt. Oesters serveert hij in drie, heel verschillende bereidingen: als flan, gepocheerd met pittig schuim van Thaise tom kha kai, en rauw, in een combinatie met rundstartaar. Van garnalen maakt hij zowel een warme als een koude bereiding: een kroket, geïnfuseerd met citroengras, biedt een smakelijk contrast met schaaldierenijs, krab en remoulade. En zo gaat het maar door, vijf, zes of zeven gangen lang (95 euro, 110 euro en 125 euro).

Ook bij het hoofdgerecht rond lam legt de chef met de filet, nek en stoverij telkens een ander accent. Een stroperige saus is het enige schoonheidsfoutje. Een smakelijke versie van dame blanche – met specerijenijs – maakt veel goed.

Advertentie
Advertentie

Deze Imprévu bulkt van de dadendrang, tot en met het verrassende koffiegarnituur. Binnenkort komen er behalve de menu’s nog à-la-cartegerechten – al kunnen de liefhebbers gelukkig ook laagdrempelig kennismaken: de lunch (twee gangen) kost 39 euro. Imprévu is een onverwachte meevaller.

Waar?

Grote Baan 9, 3530 Houthalen
Tel. 011/525.525 | imprevu.be
Zondag en maandag gesloten

Rekening

237 euro per persoon (133,5 euro eten, 103,5 euro dranken).

Decibel

55 dB: hier moet je je stem niet verheffen om gehoord te worden.

Wijn

De indrukwekkende wijnkaart (38 bladzijden) staat online. Er is veel aandacht voor wijnen uit België, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar ook voor buitenbeentjes uit Canada en Libanon. De prijzen zijn stevig.

Kom ik terug?

Hier proef je gedrevenheid. Benieuwd hoe dit evolueert. Ik kom terug!

Advertentie