Restaurant iOda in Sint-Gillis | ‘Geraffineerde groentegerechten voor redelijke prijzen’

Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij iOda in Sint-Gillis: ‘Als je je menu bijna uitsluitend tot groenten beperkt, moet je écht kunnen koken. En koken, dat kan Cesar Hoed.’

In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.

Met een mooie tarbot of een machtig stuk gerijpt vlees kan een matige kok nog scoren. Maar wat als je het menu bijna uitsluitend tot groenten beperkt? Om dat spannend te houden, moet je écht kunnen koken. En koken, dat kan Cesar Hoed, een oudgediende van groentepionier Humus x Hortense. In zijn kleine restaurant vlak bij de Hallepoort serveert de jonge chef gerechten die zelfs een carnivoor kunnen overtuigen. Hoed laat witlof rijmen op amandel en salie. Aubergine combineert hij met zwarte olijf en crumble van rijst.

Advertentie
Advertentie
In plaats van kip grilt Cesar Hoed broccoli in zijn Brusselse restaurant iOda.
©iOda

iOda opende eind mei 2022. Het voormalige café, met zijn tegelvloer, blote bakstenen muren, houten meubels en een steunbalk in pistachegroen heeft iets bruuts en verfijnds tegelijk. Dat zou je ook van de gerechten kunnen zeggen. Hoed serveert zijn groenten het liefst groot en in hun geheel. In zijn borden moet je niet vertwijfeld op zoek naar het hoofdproduct. Tegelijk brengt hij delicate toetsen aan met sneeuw (van feta), olie (van melisse) of een crumble. Tegen de buitenmuur van zijn open keuken hangt nog een extra wapen, een spit dat we kennen van het kippenkraam. Daaraan grilt de chef groenten tot ze bijna zwartgeblakerd zijn, zodat ook gerookte smaken opduiken. Af en toe, met zeekraal, oesters of een stukje vis, smokkelt Hoed ook zilte aroma’s in zijn gerechten – de restaurantnaam verwijst naar het jodium dat we kennen van de zee.

Aan een spit grilt de chef groenten tot ze bijna zwartgeblakerd zijn.
©iOda
Advertentie
Advertentie

Michelin heeft iOda zopas een Bib Gourmand toegekend, een logo dat een sterke prijs-kwaliteitverhouding bekroont. Het eerste deel van die verhouding klopt alleszins. Het krijtbord lijst een lunch in twee gangen op voor 24 euro. ’s Avonds eet je hier vier gangen voor 39 euro, een koopje. En de kwaliteit? Die is overvloedig aanwezig. Zo is paksoi, doorgaans een saaie kool, hier geraffineerd in haar geheel verwerkt. De geplooide bladeren vormen een elegant pakketje rond kort gegaarde shiitake waarop zwarte look en mescal een warme, rokerige laag leggen. Kruidenolie en een flinterdunne rijstcracker leveren nog bonuspunten op. Daarna is het de beurt aan broccoli van het spit, met een textuur die varieert van zacht tot knapperig. Saus met miso en schuim van ui brengen diepgang en in een gefrituurde uiring zit een knappe crunch. iOda heeft zowat alles in huis wat je van een hedendaags groenterestaurant kunt verwachten.

Waar?

Overwinningsstraat 23, 1060 Sint-Gillis (Brussel)
Tel. 02/315.62.08 | ioda.be
Zondag, maandag en dinsdag gesloten

Rekening

83 euro voor twee.

Dranken

Vijftien natuurwijnen. Ook cocktails, kombucha, kefir, cider en lokale bieren.

Advertentie

Decibel

Met een stevige soundtrack en kleine tafels die dicht bij elkaar staan, heeft iOda nog iets van de cafésfeer behouden: 68 dB.

Kom ik terug?

iOda serveert geraffineerde groentegerechten voor heel redelijke prijzen: hier kom je zo snel mogelijk terug.

Advertentie