Restaurant Rozewied, Zeeland | Thuiskomen bij ervaren chefs

Rozewied in Zeeland is de tocht vanuit België meer dan waard, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler. 'Een adres met redelijke prijzen vlak bij de zee.'

Soms voelt een restaurant als thuis­komen, maar dan in een versie met lekker eten en bediening aan tafel. Dat soort restaurant hebben Noëmie Haentjens en Ferdy van Rijswijk. Het getalenteerde Belgisch-Nederlandse koppel kookt sinds begin 2023 in een karakterpand met houten plafondbalken in Kortgene in Zeeland, vlak bij de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer. Vanuit Antwerpen en Gent is het een uur rijden, maar die rit is de moeite meer dan waard.

Restaurant Aster in Brussel | ‘Ik bleef hongerig en verward achter’
Advertentie
Advertentie

Zowel Haentjens als van Rijswijk hebben veel ervaring in de keuken. Hij kookte onder meer bij Benoit Dewitte, zij was de souschef van Sail & Anchor in Antwerpen. Ze werkten ook samen in Merlesse, een restaurant van Dewitte in Han-sur-Lesse.

Rozewied is een Zeeuws woord voor klaproos en een tekening van die bloemen is alomtegenwoordig, van de gevel tot op het borduursel op het linnen servet. Ook uitbundige boeketten op de toog en gedroogde exemplaren aan de muur tonen dat bloemen hier belangrijk zijn.

De chefs beredderen hun kleine restaurant met hun tweeën, zonder personeel.
Advertentie
Advertentie

Gelukkig trappen de twee chefs niet in de val hun gerechten nodeloos te versieren met bloempjes en takjes. De borden zijn hier eerder sober en uitgepuurd, waardoor de nadruk vanzelf op de doordachte smaakassociaties komt te liggen.

Een eerste voorbeeld daarvan is een tartaar van rund met rauwe oester. Het is een welbekende combinatie, die het duo smakelijk afwerkt met gelei van rund en geraspte mierikswortel.

De chefs beredderen hun kleine restaurant met hun tweeën, zonder personeel. Om beurten komen ze de gasten in hun huiskamerrestaurant bedienen, om dan weer in de open keuken aan de slag te gaan. Daardoor snap je dat ze behalve een lunch (drie gangen, 45 euro) maar één menu aanbieden (vier gangen, 59 euro; vijf gangen, 69 euro; zes gangen, 77 euro). Maar dat biedt waar voor zijn geld, zoals in een zachte, harmonieuze creatie rond terrine van kip met groene kruiden, morieljes en opgeschuimde saus van vin jaune.

Ook een dubbele bereiding van lam – zadel en nek – is goed afgewerkt, met onder meer artisjok en mosterdzaad. Mocht de daslook er niet alleen als olie, maar ook in zijn geheel bij gelegen hebben, was het nóg beter geweest. Als een recensent zich met dat soort detailkritiek bezighoudt, dan weet je dat dit een goed adres is.

Waar?

Hoofdstraat 35, 4484 CB Kortgene (Nederland)
Tel. +31/6.381.12.035 | rozewied.nl
Maandag en dinsdag gesloten

Rekening

82,50 euro per persoon (59 euro eten, 23,50 euro dranken).

Decibel

Op een rustige middag was het stil: 59,6 dB.

Advertentie

Wijn

De kaart telt zo’n veertig namen, allemaal van Europese kwaliteits­wijnmakers. Ook craft­beer, zoals de Pils 13 van The Ministry of Belgian Beer. Redelijke prijzen.

Kom ik terug?

Een culinair interessant adres met redelijke prijzen vlak bij de zee, dat vind je niet zo vaak: ik kom met plezier terug.

Advertentie