Takeaway bij Tête Pressée: 'Zo mag de lockdown nog wel even duren'

Nu we niet uit eten kunnen, bestelt Jan Scheidtweiler takeaway. Deze week bij Tête Pressée, een restaurant in Sint-Michiels (Brugge) dat vervelde tot eetwinkel en traiteur.

Soms brengt de onvoorspelbaarheid van het leven onverwachte voordelen. Chef Pieter Lonneville opende tien jaar geleden een restaurant mét eetwinkel. Op die manier hoopte hij overdag zoveel omzet te halen dat hij ‘s avonds kon sluiten en er nog een gezinsleven op nahouden.

Pieter Lonneville, chef bij Tête Pressée.
©Ekkow Photography
Advertentie
Advertentie

Die beslissing levert de chef in deze bizarre tijden een bonus op. Terwijl veel collega’s werkloos zijn, blijft de eetwinkel van Tête Pressée lustig doordraaien. De chef heeft zijn gestileerde zaak recent zelfs nog uitgebreid. Er staat een extra koeltoog en bij het al ruime assortiment kwam een bijzondere reeks kroketten, zoals een versie met polenta (2,2 euro) en een met risotto (1,9 euro).

Van een traiteur zijn we comfortfood gewend, van vol-au-vent tot chocomousse. Ook dat zit hier in het aanbod, al maakt de chef vol-au-vent met parelhoen (10,5 euro per persoon) en werkt hij de mousse af met jeneverbes en meringue (7 euro per stuk).

De chocomousse van Tête Pressée is afgewerkt met jeneverbes en meringue.
©Ekkow Photography
Advertentie
Advertentie

In andere bereidingen toont Lonneville nog meer zijn creatieve kant. Zo serveert hij een wonderlijk aperobuffet (16 euro per persoon) waarin een javanais van gerookte haring en dragon afwisselt met gepocheerde oester en komkommer.

De chef heeft iets met vlees, zoals de naam van zijn zaak al doet vermoeden: het torentje tête pressée (preskop) van kalf, gevuld met pickles (0,6 euro per stuk) is een signatuurhapje. Voor een rundstartaar (24,4 euro per kilo), goed op smaak gebracht met mosterd en gekonfijte tomaat, gebruikt hij dan weer vlees van de holsteinkoeien die zijn broer Bart kweekt.

Advertentie
Traiteur Tête Pressée
©Ekkow Photography

Het aanbod van Tête Pressée is zo overweldigend dat het soms verwart. Zo stelde de chef een najaarsfolder samen met uitgewerkte gerechten: een gevulde kalkoen (29 euro per persoon) of een kreeft bellevue (49 euro per persoon), het kan hier allemaal. Die gerechten moeten wel vooraf besteld worden, zo blijkt. Gelukkig is er ook een ruime keuze voor wie zomaar de winkel binnenvalt.

Traiteur Tête Pressée
©Ekkow Photography

Rosé gebraden kalfsvlees combineert goed met een dressing op basis van makreel en vormt zo een mooie versie van vitello tonnato (46 euro per kilo). En in de koeling liggen zowaar ook moten gegrilde tarbot (31 euro), afgewerkt met dragon en tomaat. Een plak boter houdt het resultaat tijdens een kort verblijf in de oven sappig: zo mag de lockdown nog wel even duren.

Advertentie