‘Tepache’, het gefermenteerde feestaperitief om mee uit te pakken

Een beetje foodie is al lang bedreven in het maken van eigen desembrood, yoghurt, kombucha en zelfs kefir. Dringend tijd dus voor een nieuwe fermentatietrend, en die heet ‘tepache’.

Tepache is een koud gefermenteerd drankje, gemaakt van de schillen en het vruchtvlees van ananas. Die worden met water, bruine suiker, kaneel en kruidnagel drie dagen lang in een glazen  bokaal op kamertemperatuur bewaard, zodat alles naar hartenlust kan fermenteren.

Voor fermentatiedummy’s: eigenlijk laat je de ananas gecontroleerd rotten en gebruik je de vrijgekomen bacteriën om de suiker in het mengsel om te zetten naar koolzuur en alcohol. Bij tepache is dat niet bijster veel alcohol, en eigenlijk ook niet eens zo heel veel bruis.

Advertentie
Voor wie het liever iets pittiger heeft, zijn er intussen de cocktails tepache mojito, tepache margarita en tepache collins.

Het drankje dateert al uit de tijd van de Azteken en werd oorspronkelijk van mais gemaakt. Vandaar ook de naam: tepache is afgeleid van ‘tepiatl’, wat zoveel als ‘maisdrankje’ betekent. Het wordt in Mexico vooral op straat verkocht, als verfrissing.

De Mexicanen vinden tepache echter vaak niet ‘fris’ genoeg en voegen er bier aan toe. In de supermarkt vind je er tepache-frisdrank zonder alcohol en zelfs een biervariant met ananassmaak.

Advertentie
Advertentie

Bij ons wordt het drankje nog maar net ontdekt. Het zoete van de ananas samen met de smaak van kaneel en kruidnagel maken het ook perfect geschikt als feestaperitief. Voor wie het liever iets pittiger heeft, zijn er intussen de cocktails tepache mojito, tepache margarita en tepache collins.

Advertentie