sabato

Waarom koffieliefhebbers massaal zweren bij espresso-tonic

©Shutterstock

Heimwee naar die hippe koffiebar? Ga dan zelf als barista aan de slag en begin de dag met een espresso-tonic, de perfecte symbiose van zoet, zuur en bitter.

Zo maak je het

Voor een espresso-tonic meng je een shot espresso met ijskoude tonic en werk je af met een krul sinaasappelschil.

Bedrijfsfeestjes die uit de hand lopen, vaak komt daar miserie van. Maar af en toe heeft het geniale gevolgen. Dat gebeurde toen het personeel van koffiebar Koppi Roasters in Oslo na een pittig feestje ’s ochtends opnieuw aan het werk moest. Er was nog wat tonic over van alle gin-tonics van de avond voordien en een inventieve barista besliste die te mengen met citrussiroop en een stevige espresso. Het resultaat bleek geweldig smaakvol en verfrissend.

Toen de Koppi-eigenaars Charles Nystrand en Anne Lunell in 2007 een vestiging in het Zweedse Helsingborg openden, pakten ze met iets gloednieuws uit op de menukaart: Kaffe & Tonic. In de tien volgende jaren groeide Kaffe & Tonic uit tot een absolute bestseller. Al was het Ryan Clur, hoofdbarista bij restaurant Maialino in Manhattan, die het mengsel internationaal op de kaart zette.

Recept: espresso-tonic

Clur nam het drankje mee naar New York en gaf er een eigen twist aan die hij ‘espresso fizz’ doopte. De twist was vooral de andere naam. Aan het recept werd niet veel veranderd: een shot espresso, ijskoude tonic en een krulletje sinaasappelschil. Nadat The New York Times in 2015 de trend oppikte, was er geen ontkomen meer aan. Ook in Belgische koffiebars wordt tegenwoordig naar hartenlust geëxperimenteerd met koffie en tonic.

Foodies loven het evenwicht tussen zuur, zoet en bitter. Bovendien leidt warm op ijskoud niet alleen tot een textuur met een aangenaam schuimlaagje, het oogt ook fotogeniek. De koffie daalt immers in dampende wolkjes neer in de transparante tonic. Het mag niet verbazen dat de hashtag #espressotonic al even trending is op Instagram.

Lees verder

Advertentie
Advertentie