Zeg geen poffertjes tegen 'cereal pancakes', de nieuwe food hype

Pannenkoeken oubollig? Dat is dan buiten deze miniatuurversies gerekend. Zo flans je de minder gezonde, maar des te fotogenieke versie van de ‘breakfast bowl’ zelf in elkaar.

Van pannenkoeken over muffins tot wentelteefjes en croissants. Zo ongeveer alle zoete snacks worden dezer dagen omgevormd tot een miniatuurversie als ontbijt. Zo’n ontbijtbowl is nu eenmaal fotogeniek. Daar komt nog bij dat foodtrends zich stilaan van Instagram naar Tiktok bewegen. En dan daalt de gemiddelde leeftijd, natuurlijk.

Van de minipannenkoeken worden vooral filmpjes gemaakt. Van het bakken, het in een kom gieten, het opeten.
Advertentie

Essentieel aan deze minipannenkoeken is dat ze niet met suiker van een bord worden gegeten, maar uit een kom, zoals cornflakes. Vandaar ook de naam ‘cereal pancakes’. Naar wens kun je ze aanvullen met boter of ahornsiroop. Of met melk, maar daar bestaat onenigheid over: ondergedompeld in melk worden pannenkoeken al gauw zompig, hoe klein ze ook zijn.

Cereal pancakes waren een idee van @thenaughtyfork op Instagram. Achter dat account zit de fotogenieke foodblogster Sam Schnur, die de lockdown aanwendde om eindeloos te gaan experimenteren. Ze kreeg meteen commentaar van een betweterige Nederlander: ‘Wij noemen dat poffertjes en die bestaan al lang. We hebben er zelfs speciale bakijzers voor.’

Maar als wij dan heel even de betweterige Belg mogen uithangen: ‘cereal pancakes’ zijn beduidend kleiner dan de Nederlandse poffertjes. Niet groter dan een stuk van 2 euro. Je maakt ze door kleine drupjes beslag in een hete pan te droppen en dan verder te bakken als reguliere pannenkoeken. Van de minipannenkoeken worden vooral filmpjes gemaakt. Van het bakken, het in een kom gieten, het opeten. Op Tiktok zijn de berichten met de hashtag #cerealpancakes al 14,5 miljoen keer bekeken.

Advertentie
Advertentie

Dat succes zette het Amerikaanse kookplatform ChefSteps aan het denken: het lanceerde het idee om ook miniatuurversies van croissants te gaan gebruiken als cornflakes. Zo werd ook de hashtag #croissantcereal een ding. Net als #cookiecereal, kleine chocoladekoekjes als cornflakes. Intussen goed voor 2,7 miljoen fans op Tiktok.

De schuldige van deze miniatuurtrend zou Oreo zijn, aldus de betrokken influencers. Oreo had zijn iconische koekje maar niet moeten verkleinen tot een cornflakeversie, de Oreo O’s. Dan was er nooit sprake geweest van croissants die door een sleutelgat passen.

Advertentie