Ad Fundum | Het wijnvat in met kunstenaar Jean-Bernard Métais

Als Obelix in een ketel toverdrank is gevallen, dan is de Franse kunstenaar én wijnmaker Jean-Bernard Métais in een wijnvat getuimeld.

Je kent de Franse kunstenaar Jean-Bernard Métais misschien van zijn grote metalen sculpturen in de publieke ruimte. Maar hij is ook een telg van een fameus wijngeslacht. Zijn familie verbouwt al sinds 1750 wijn in de appellation Jasnières, in de vallei van de Loire, en staat bekend om haar zeer oude millésimes. Toen hij volgens de traditie in 1976 het (wijn)stokje overnam van zijn vader, begon hij elk jaar de bodem van zijn wijnvaten te fotograferen.

Advertentie
Advertentie

Al bijna vijftig jaar hanteert Métais dezelfde cadrage: een cirkel in een vierkant kader. Maar het levert ronduit fascinerende beelden op. Hij drukt ze steevast af op groot formaat: een meter op een meter. Sta je ervoor, dan verlies je alle idee van schaal. Het lijkt microscopisch en tegelijk kosmisch. De droesem, de most en het sap lijken wel zwevende planeten, melkwegstelsels of abstracte luchtfoto’s
à la Yann-Arthus Bertrand.

Je verliest alle idee van schaal. Kijk je door een microscoop of door een telescoop?

Benieuwd? Afgelopen donderdagavond opende in de Brusselse Galerie La Forest Divonne een grote overzichtsexpo van Métais’ poëtische fotoreeks. Noem ‘Ivresse’ koffiedik kijken voor levensgenieters.

Advertentie
Advertentie