sabato

'Knokke is niet dood'

Opportunist ©Diego Franssens

'Bienvenue au Zoute', de kustgemeente waar gekeken en bekeken wordt. Maar door wie? Fotograaf Diego Franssens loopt er op een grijze weekdag in juni rond en komt met foto's zonder mensen terug.

Op de hoek van het Driehoeksplein kun je huizen kopen en op de invalsweg naar de gemeente een oude Jaguar. Het is een koopje. Je zou kunnen gaan zingen in het casino, met de woorden van Brel: 'Pour femmes finissantes'. Of flaneren op het strand, likkend aan een ijsje. Of naar overal en nergens rijden, met een golfkarretje, de gocarts van Knokke.

Fotograaf Diego Franssens loopt er op een grijze weekdag in juni rond en komt met foto's zonder mensen terug. Franssens' werk, voor kranten en magazines, is doordrenkt met mensen. Ze zitten in de portretten die hij maakt bij al die woorden die wij schrijven. Maar er is dus meer. Dat zie je op Instagram bij @diego_franssens en je ziet het hier. In foto's die hij alleen met zijn iPhone maakte. Het is hetzelfde oog dat details ziet, bijzonderheden, opmerkelijke situaties, momenten. Vaak mild. Vaak met humor. Maar ook dan mild.

In Knokke zijn de mensen alleen aanwezig in vermoedens. In de thermoskannen die - wellicht drie - werkmannen achterlieten op een tafeltje. In de Porsche die eigenaar Rod parkeerde. Je vindt Esther, Trees en Stefaan terug in hun strandcabine, al zijn die houten strandhuisjes misschien gewoon stuk voor stuk reliek, lijkend op de kastjes vol elektriek. Zelfs die veronderstellen leven.

Knokke is dus niet dood. Er zijn winkels, een kunstgalerie die op de dijk een paard verkoopt, en Bart Versluys die bouwt. Knokke vit, quoi. Alleen, zo op een dag in juni, misschien wat zachter. Maar altijd op het ritme en met de soundtrack van zacht zoemende golfkarretjes.

Stilstaan = achteruitgaan

Stilstaan=achteruitgaan ©Diego Franssens

Camping Immo

Camping Immo ©Diego Franssens

Combicabines

Combicabines ©Diego Franssens

Strandkasteel

Strandkasteel ©Diego Franssens

Hotrod

Hotrod ©Diego Franssens

Opportunist

Opportunist ©Diego Franssens

Steenwegjaguar

Steenwegjaguar ©Diego Franssens

Tête-à-tête

Tête-à-tête ©Diego Franssens

Lees verder

Advertentie
Advertentie