5 topadressen waar je kan dineren én overnachten

Het perfecte combimenu: dineren en overnachten ineen. In België beleven we een revival van het betere hotel-restaurant. Wij selecteerden vijf topadressen.

1 | Antwerpen | Restaurant Eppo in hotel Yust

De hippe hotelketen Yust opende in Antwerpen in 2018 zijn eerste vestiging, vlakbij de voormalige brouwerij De Koninck. Het restaurant met zijn al even hippe sharinggerechten van autodidact Laurens Jasperse scoorde al van bij het begin.

Advertentie

Op 19 april gaat Yust een stapje verder. Het restaurant wordt omgebouwd tot een finediningrestaurant met zestig couverts. Dat zal Eppo heten en mikt nog meer op externe bezoekers. Jasperse zal er ‘goed eten zonder al te veel gedoe’ serveren. Zo komt er een à-la-cartekaart met twaalf gerechten, van hamachi met tomatenconsommé tot zeewolf met koffieboter.

Advertentie

In de zaal krijgt Eppo versterking van Daan Guelinckx, een oudgediende van onder meer Veranda. Gue­linckx selecteerde ook een selectie low-interventionwijnen.

Yust / Eppo
| Coveliersstraat 6, 2600 Antwerpen

Advertentie
Advertentie
Op 19 april wordt het restaurant van hotel Yust in Antwerpen omgebouwd tot Eppo, een finediningrestaurant met zestig couverts.
©niccola.be

2 | Brussel | Restaurant Kline in hotel Teddy Picker

Het boetiekhotel Teddy Picker opende in de zomer van 2018 in de Dansaertwijk in Brussel, in een pand dat een geslaagde ode aan het brutalisme brengt. In juni komen er naast de oorspronkelijke vier kamers – met ruw beton, grote ramen en hedendaags design – nog twee extra bij.

Op de gelijkvloerse verdieping van het hoekpand openden de hoteleigenaars begin 2023 een gastronomisch restaurant. In de open keuken staat Nico Corbesier, een chef die onder meer bij Les Eleveurs in Halle werkte. Hij brengt hier een hedendaagse sharingkeuken waarin oldskool klassiekers – denk aan asperges met een gepocheerd ei – afwisselen met hedendaagse smaakmakers: zo serveert hij gegrild wagyurundvlees met kimchi en geroosterde paddenstoelen met een eigen versie van Mexicaanse mole-saus.

Teddy Picker / Kline
| Vlaamsesteenweg 162, 1000 Brussel

Op de gelijkvloerse verdieping van hun hotel Teddy Picker in Brussel openden de eigenaars begin 2023 Kline, een gastronomisch restaurant.
©Milk and Cookies

3 | Gembloux | Hotel-restaurant Hors-Champs

Chef Stefan Jacobs behaalde op zijn 23ste al een ster bij Va Doux Vent in Ukkel, maar keerde voor zijn eigen restaurant terug naar de plek waar hij opgroeide. Sinds eind 2019 kookt hij in een vierkantshoeve uit de negentiende eeuw in Gembloux.

Samen met zijn partner Aurélie Leempoel heeft hij er een totaalproject van gemaakt. Ze baten op het domein ook een moestuin, een bakkerij en een boetiekhotel uit. Jacobs (groene ster bij Michelin, 16/20 bij Gault&Millau) kookt met veel eigenheid en betrekt ook leveranciers van de streek in zijn duurzaam verhaal: van de tafels, het servies en de messen tot het rundvlees, alles is lokaal. Wie hier logeert, krijgt een fiets ter beschikking om enkele leveranciers te bezoeken.

Hotel Hors-Champs / Restaurant Hors-Champs
| Chaussée de Wavre 170, 5030 Gembloux

Samen met zijn partner baat Chef Stefan Jacobs in Gembloux Hors-Champs uit. Dat omvat een restaurant, een moestuin, een bakkerij en een boetiekhotel.
©Mohammed Houssein

4 | Gent | Hotel-restaurant Nonam

Gelukkig dateert niet elk onderdeel van dit boetiekhotel uit 1739, maar de tien kamers ademen wel veel historische charme, gecombineerd met karaktervol design. De ligging maakt van Nonam een goede uitvalsbasis om historisch Gent te leren kennen, al heeft het hotel ook troeven om ter plaatse te blijven: zo is er een gezellige wijnbar, met een mooie selectie van de bekroonde sommelier Joery De Lille.

In restaurant Nonam bereidt chef Karel Van Oyen verfijnde en verrassende gerechten. Zo associeert hij oester met groene appel en zurkel. Bij rode biet komt blauwe kaas en umeboshi, die Japanse gefermenteerde pruim.

Hotel Nonam / Restaurant Nonam
| Sluizekenkaai 1, 9000 Gent

De ligging maakt van Nonam een goede uitvalsbasis om historisch Gent te leren kennen. Al heeft het hotel ook troeven om ter plaatse te blijven, zoals het restaurant en de wijnbar.
©Heikki Verdurme

5 | Brussel | Restaurant Klok in hotel La Grande Cloche

Dit hotel uit de negentiende eeuw kreeg in 2019 een grondige make-over: aan de brute bakstenen muren hangen nu hipstervriendelijke fietskaders; natuurhout en eenvoudige meubels houden de kamers sober, maar trendy.

In april 2023 opende op de gelijkvloerse etage het restaurant Klok. Ook de chef is een hipster, maar dan wel een met Michelinster: Florent Ladeyn heeft een sterke reputatie voor de manier waarop hij vanuit zijn thuisregio Frans-Vlaanderen terroir met hedendaagse gerookte en gefermenteerde smaken en zijn eigen flair combineert. Dit heel aparte adres serveert opmerkelijke gerechten zoals gegrilde kreeft met boter waarin krokant kippenvel verwerkt is en gekonfijte forel met vinaigrette op basis van jeneverbes.

Hotel La Grande Cloche / Restaurant Klok
| Rouppeplein 10, 1000 Brussel

In april 2023 opende op de gelijkvloerse etage van hotel La Grande Cloche restaurant Klok.
©Agence Camille Carlier / Alexandra Battut
Advertentie