sabato

6 onorthodoxe eetplekken

Chelsea Market, New York. ©Colin Miller

In de Holy Food Market in Gent kopen we vanaf nu cuberdons en croque-monsieurs in een voormalige kapel. Maar de heilige voedselkapel heeft heel wat illustere voorgangers. De wereld rond in aparte eetplekken.

Holy Food Market, Gent. ©Peter Baas

Hotdogs. Pizza's. Oesters en wijn. Croque-monsieurs met een topping. En een avocadoconcept. In de heilige voedselkapel van initiatiefnemer Ladislas Leys vinden bezoekers vanaf nu 15 verschillende eet- en drinkconcepten. Ze kunnen er kroketten eten, Portugese tapa's kiezen of een berg snoep meeslepen - van cuberdons tot chocolade.

Dat een lokale horecaondernemer eetkraampjes en streetfood samenbrengt onder één dak, dat kennen we al. In Antwerpen opende vorig jaar Mercado, een foodmarkt in een voormalig postgebouw. En in het buitenland - van Amsterdam tot New York - zijn foodhallen al langer een succes.

Meer gastronomie vindt u op de Sabato-pagina

Wat de Holy Food Market zo bijzonder maakt, is dan ook niet het concept, maar wel de geschiedenis. Leys opende zijn markt namelijk in de Baudelokapel, waarvan de geschiedenis minstens teruggaat tot het eerste kwart van de 17de eeuw. En op de plek waar de kapel nu staat, bevond zich in de 13de eeuw al een refugehuis van de cisterciënzers van de abdij van Baudelo bij Sinaai, een deelgemeente van Sint-Niklaas.

Leys liet de kapel grotendeels renoveren in zwart en wit, met marmer en verweerd hout. De lange houten tafels in het middendeel kregen een geel, metalen onderstel. Een trap leidt naar een bar op de eerste verdieping.

Zoals dat met beschermde monumenten gaat, hebben de renovatie en inrichting van de oude kapel anderhalf jaar vertraging opgelopen. Zo waren er problemen met het dak. Maar Leys vindt dat hij nu een plek heeft die gerust naast heel wat illustere voorbeelden uit het buitenland mag staan.
Holy Food Market, Beverhoutplein 16, 9000 Gent holyfoodmarket.be

Copenhagen street food ©Ren Roslev

Copenhagen Street Food, Kopenhagen
Zodra deze hal vol foodtrucks in mei 2014 de deuren opende, was ze een instanthit. Dat heeft misschien met de ligging te maken. Wie wil er niet eten met uitzicht op de haven en de Opera van Kopenhagen? Op mooie dagen kan je vanaf 11 uur tot zonsondergang op een strandstoel in de zon zitten. Maar ook binnenin is Copenhagen Street Food de moeite. Horeca-ondernemers Jesper Møller en Dan Husted hadden al genoeg restaurants opgericht om te weten dat ze deze voormalige papieropslagplaats vooral zichzelf moesten laten zijn. Je kan je nog zo inbeelden dat in de grote industriële hal, tussen betonnen pijlers, enorme rollen krantenpapier op klanten liggen te wachten.

Het aanbod op de foodmarkt van Papirøen (papier-eiland) is intussen aangegroeid tot 39 trucks, stands en bars. Streetfood uit Zuid-Korea staat naast een standje dat alleen cheesecake verkoopt. Naast comfortfood uit Turkije biedt een kraam oesters en sushi aan en verderop is het de beurt aan een pancake-truck en fish & chips. De initiatiefnemers hadden ook het goede idee om eten te mixen met muziek en andere evenementen - geregeld staan er op concerten of markten op het menu.
Copenhagen Street Food, Papirøen, Trangravsvej 14, hal 7/8, 1436 Kopenhagen, Denemarken, copenhagenstreetfood.dk

Ehemalige Jüdische Mädchenschule, Berlijn. ©Laurence Vander Elstraeten

 

Ehemalige Jüdische Mädchenschule, Berlijn
Deze school voor Joodse meisjes uit 1930 is een mooi voorbeeld van de nieuwe zakelijkheid, de bouwstijl die na de Eerste Wereldoorlog opbloeide. Maar al snel na de bouw van de school sloeg het noodlot toe - de meeste leraars en leerlingen werden vanaf 1942, na de sluiting, gedeporteerd.

In 1950 heropende het gebouw, intussen in de Russische sector van Oost-Berlijn, als gewone middelbare school. Na de val van de Muur werd het gebouw verlaten. In 2012 kreeg het een nieuwe bestemming onder leiding van galeriehouder Michael Fuchs. Hij bracht er zijn galerie in onder - daar is onder meer werk van Frank Stella en Johannes Albers te zien. Op de tweede verdieping huist The Kennedy's, 's werelds op één na grootste museum dat aan deze Amerikaanse politieke dynastie gewijd is.

Maar u kwam voor het eten? Dan is Mogg & Melzer een goed idee, een kruising van een Joods-New Yorkse deli uit de jaren 30 (denk 'pastramisandwich') met hedendaags design. Voor het gastronomische werk kunt u naar Pauly Saal. In een decor uit de gouden jaren 20 - met prachtige luchters, tegels aan de muur en linnen op de tafels - eet je hier langoustine met aardpeer, lijnzaad en kiemgroenten of rundsfilet met peterseliewortel en polenta gekruid met garam masala.
Ehemalige Jüdische Mädchenschule, Auguststraße 11-13, 10117 Berlijn, Duitsland, maedchenschule.org

Bunka hostel, Tokio. ©Shiori Kawamoto


Bunka Hostel, Tokio
Behalve om zijn boeddhistische tempel stond het Asakusa-district in Tokio tot voor kort ook bekend als uitgaansbuurt. Er waren heel wat zogenaamde pachinkohallen te vinden: hallen volgestouwd met flipperkasten en speelautomaten. Ook dit pand op de hoek van twee smalle straten was zo'n pachinkohal. Maar sinds eind 2015 is het een hotel dat een gestileerd antwoord wil bieden op de capsules, de goedkope overnachtingsplekken waar gasten in een piepklein hokje gestapeld liggen.

Op het gelijkvloers van de Bunka Hostel zit een izakaya, de Japanse versie van een Britse pub. Hier kom je om sake of bier te drinken en ramen, een bentobox of een stuk gegrilde vis te eten.

De grote ruimte van de vroegere speelhal is uitgepuurd. Japanse tegels op de vloer en de muren geven bezoekers het gevoel dat het hier smetteloos proper is. Tegelijk maakt textieldesigner Hiroko Takahashi, met zijn prints, dat het niet te klinisch wordt. Architect Mitsuyoshi Miyazaki werkt ook voor het theater en weet hoe je gezelligheid en gastvrijheid kan linken.
Bunka Hostel, 1-13-5, Asakusa, Taito-ku, Tokio, Japan, bunkahostel.jp

Foodhallen, Amsterdam.


Foodhallen, Amsterdam
Een voormalige tramstelplaats in Oud-West, een hippe buurt die grenst aan het centrum van Amsterdam, is sinds eind 2014 het decor voor ruim twintig erg uiteenlopende foodkraampjes. Op de banken in het midden van de industriële ruimte - hoge plafonds, massieve pilaren - zie je bezoekers zowel een broodje entrecote als minitaarten eten. Je vindt er hippe hotdogs, temakisushi en ambachtelijk zuurdesembrood. De hallen zijn een onderdeel van een vastgoedproject, dat onder meer ook een hotel en winkels omvat.
Foodhallen, Bellamyplein 51, Amsterdam, Nederland, foodhallen.nl

Chelsea Market, New York. ©Colin Miller


Chelsea Market, New York
Tot diep in de 20ste eeuw kwamen in deze industriële bakkerij in het Meat Packing District Oreo-koekjes uit de oven. Vandaag is het gelijkvloers een foodmarkt en een van dé attracties van het nieuwe, hippe district. Met zijn blote bakstenen muren, zichtbare nutsleidingen en betonnen pijlers werd Chelsea Market een archetype van de foodmarkten die sinds een paar jaar ook in Europa opduiken.

Chelsea Market krijgt elk jaar 6 miljoen bezoekers over de vloer. Die kunnen er terecht in ruim 35 winkels, van een donutkraam tot een specialist in Marokkaanse delicatessen, van een fruitwinkel tot een zeevruchtenrestaurant. Voor de verdiepingen boven de markt, de vroegere werkruimte van koekjesbakker Nabisco, staan de huurders in de rij. Onder meer Google en Food Network houden er kantoor. De Japanse chef Morimoto, een van de gezichten van Food Network, opende zelf ook een restaurant in de markt: Morimoto is een kruising tussen de Japanse en Amerikaanse keuken.
Chelsea Market, 75 9th Avenue, New York, Verenigde Staten, chelseamarket.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content