sabato

8 nieuwste foodtrends

Fermentatie limonade. ©Burp

Van Antwerpen over Gent tot Luik en Namen: mei is de maand van de foodfestivals. Voor wie geen tijd heeft om een culinaire roadtrip door België te maken: dé acht nieuwste foodtrends voor u opgelijst. Allen aan de saladecake en bubbelwafels.

1. FERMENTATIE LIMONADE

Deze zomer gaan we massaal aan de gefermenteerde dranken: komboecha, waterkefir en gemberbier.
Naar de afkomst van komboecha of gefermenteerde zoete thee - die zijn zure smaak te danken heeft aan scoby, een kolonie bacteriën en gist die je in zwarte of groene thee laat kweken - blijft het gissen. Maar nadat het gezondheidselixir in de jaren negentig aan de westkust van de States opdook, maakt nu de zelfgebrouwen komboecha (supermarktvarianten zijn uit den boze!) zijn entree. Het creatieve pop-upplatform Dok Gent krijgt deze zomer zelfs een komboechabrouwerij, met dank aan de Belg Yannick Claerman, die de jongste jaren in San Diego de drank leerde kennen.

Andere hippe gefermenteerde drankjes zijn waterkefir en gemberbier. Waterkefir is een lichte waterfrisdrank die gist dankzij waterkefirkorrels. Bar Neptune in Antwerpen brengt haar waterkefir op smaak met vijg, citroen en bosvruchten. Het non-alcoholische gemberbier dan weer, gemaakt van gegiste gember, water, suiker en citroenzuur, is erg populair in het noordwesten van de States. In Seattle en Portland vloeit het gemberbier (met guave, witte perzik en bloedsinaasappelsmaak) zelfs uit de tap.
Dok Gent, tot 25 september, Oude Dokken, Gent.
Bar Neptune, Marnixplaats 10, Antwerpen.

Sushi burger. ©Burp

2. SUSHI BURGER

Als McDonald's en Japan een kind zouden krijgen, zou het er ongeveer als de 'sushiburger' uitzien. Selfmade sushiburgers ontstonden in de eighties in Japan en foto's ervan zijn vandaag niet meer weg te denken uit de sociale media. Destijds waren de burgerbroodjes al van rijst, maar werden ze wel nog belegd met warme scampi's of vlees. Intussen is ook het 'burgerbeleg' vervangen door traditionele sushi-ingrediënten als rauwe vis, komkommer of omelet. Voor de keukenkneuzen: in Parijs kan je - dankzij een samenwerking van Sushi Soba en de thuisleveringsservice Take Eat Easy - voor 9 euro een burger van zalmtartaar of barbecuekip en raketsla bestellen. www.sushi-soba.com

3. THAIS IJS

Thais ijs. ©Burp

Geroerbakt ijs: echt lekker klinkt het niet, maar de New Yorkers staan er urenlang voor in de rij. De ijsjes komen overgewaaid uit Thailand, waar ze op voedselmarkten worden bereid op een teppanyaki of stalen grill die sterk gekoeld is. Daarop wordt soja-, kokos- of koemelk gegoten, waarna het geheel wordt gemixt met fruit, koffie of groene thee. Dat alles wordt vakkundig uitgespreid, vermengd, nogmaals uitgespreid en in mootjes versneden en opgerold tot eetklare rolletjes.

Drie slimme ondernemers uit New York zagen het gerecht op YouTube en serveren sinds enkele maanden hun ijsjes in rolletjes. Simpel maar geniaal. In New York, Los Angeles, Philadelphia en Houston zijn intussen 'geüpdatete versies' met westerse toevoegingen als Nutella en Oreo-koekjes opgedoken.

4. SALADECAKE

Bye-bye quiche en groentetaart, de saladecake is de nieuwste trend. In haar zoektocht om groenten er smakelijker te doen uitzien, mixte Mitsuki Moriyasu, een Japanse kok en foodstyliste, groenten met bloem van sojabonen tot een groentedeeg dat ze lichtjes bakt en nadien glazuurt met een mengeling van groenten met tofu of (veganistische) kwark. Om ze daarna te decoreren met gekrulde wortelschijfjes, tomaten, bieten, komkommer en radijzen als waren het slagroomsoezen. Glutenvrij, veganistisch, caloriearm en kleurrijk: deze trend heeft alles in huis om ook hier populair te worden.
www.vegedecosalad.com
Wie zelf aan de slag wil, surft naar het YouTubekanaal van 'emmymadeinjapan'.

Regendruppelcake. ©Burp

5. REGENDRUPPELCAKE

De Big Apple loopt storm voor een dessert dat voor het leeuwendeel uit... water bestaat. De Raindrop Cake, een uitvinding van marketeer en hobbychef Darren Wong, is een bolvormig taartje van doorzichtige gelei. Wongs versie van mochi - Japanse bolvormige rijstcakejes - was een inslaand succes op de hippe New Yorkse voedselmarkt Smorgasburg. Intussen zetten ook de koffiebar Round K Cafe in New York en Smorgasburg in Los Angeles de taarten op de kaart.

In België zijn ze voorlopig nog niet te verkrijgen. Maar je kan uiteraard zelf aan de slag. Breng een derde water, suiker en agar-agar (gelatine van zeealgen) aan de kook en laat het geheel daarna in een vorm afkoelen in de koelkast. De regendruppel wordt geserveerd met kinako (bloem van geroosterde sojabonen) en zwarte suikerrietsiroop.
www.raindropcake.com

6. BUBBEL WAFEL

Bubbel wafel. ©Burp

Als Belgen zijn we lichtjes in onze gourmandisetrots gekrenkt, maar de wafel krijgt er een gebobbeld broertje bij. Nog meer heiligschennis: de 'puffle' of bubbelwafel wordt gebruikt als hoorntje voor ijs, fruit, slagroom en snoep naar keuze en geserveerd in een puntzak. De puffle komt uit Hongkong, waar hij gemaakt is van een soort eierdeeg. Een slim ijssalon in Californië lanceerde in september vorig jaar de bubbelwafel als ijshoorntje en de rest is geschiedenis. Intussen kan je in New York (Eggloo, Wowfulls), Londen (Nosteagia) en Dublin (Sweet Republic) de wafels bestellen. In België is Conny Van Wauwe, tot vorig jaar nog financieel directeur bij het Davidsfonds, de eerste om de bubbelwafel aan te bieden met haar foodtruck 'Sweeties on Tour'.

7. GOUDEN MELK

Saladecake. ©Burp

Als thuisblijven het nieuwe uitgaan is, moet Golden Milk de nieuwe cocktail zijn. Deze warme melkdrank met kurkuma stamt af van Haldi Ka Doodh, een Indiaas huismiddeltje tegen verkoudheden en andere kwalen. De oosterse variant van onze melk met honing, zeg maar. Het basisingrediënt is warme kokos-, amandel- of sojamelk waaraan een goede snuif kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) wordt toegevoegd. Zo krijgt de melk haar goudgele kleur waaraan het drankje zijn naam én nieuwe, westerse succes te danken heeft. Vaak wordt wat honing, kaneel, kardemom of gember toegevoegd voor de smaak.

8. WORTEL TOT STENGEL

Voedselverspilling is een hot topic: één derde van het eten dat we produceren, wordt weggegooid. Om daar verandering in te brengen, hanteren steeds meer chefs het neus-tot-staartprincipe. Sinds kort is er ook een vegetarisch antiverspillingsalternatief: de wortel-tot-stengelleer waarbij álle stukken van de groente worden gebruikt en de groenteafvalbak leeg blijft.

Onder de chef-aanhangers klinkende namen als de Amerikaanse topkok Dan Barber (Blue Hill en Blue Hill at Stone Barns, New York), de Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena) en - dichter bij huis - Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir, Ieper) en Seppe Nobels (Graanmarkt 13, Antwerpen). Nobels stooft bijvoorbeeld de 'harige worteltjes' van knolselder in boter en mengt de bladeren van meirapen en radijzen in salades. Andere tip: van broccolibladeren en -stengels maak je heerlijke pesto en met bietbladeren een exquise salade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie